Wat is een focus puller?

Wat is een focus puller?

De focus puller is de persoon op set die ervoor zorgt dat het beeld altijd in focus blijft.

Wanneer de cameraman zijn camera bijvoorbeeld op een acteur heeft gericht die door het beeld beweegt, is het aan de focus puller om het shot scherp te houden. Het kan ook zo zijn dat de focus tijdens een shot wordt verlegd naar een andere persoon. Ook dit is de verantwoordelijkheid van de focus puller, in samenwerking met de cameraman.

Grote verantwoordelijkheid

Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is het dat zeker niet. De focus puller heeft een enorme verantwoordelijkheid op zijn schouders, aangezien het kleinste foutje er al voor kan zorgen dat de cameraman de hele take opnieuw moet schieten. Dit kost niet alleen veel tijd en geld, maar kan er ook toe leiden dat de acteur uit zijn concentratie wordt gehaald. En dat moet natuurlijk koste wat kost voorkomen worden.

Videoproductiebedrijf inhuren

Wanneer je besluit een videoproductiebedrijf in te huren voor een klus, zijn er een aantal crewleden die onderdeel uit maken van de service. Hieronder vallen onder andere de cameraman, producent en de focus puller. Samen zorgen zij ervoor dat jij kunt genieten van een eindresultaat met een professionele uitstraling.

Meer gerelateerde videoproductie begrippen

Time-lapse Stop-motion 360 graden video Super slow motion Fast motion Vogelperspectief Over the shoulder shot Point of view Establishing shot Luistershot Tegenshot Long take Extreme long shot Tracking shot Crane shot Pan effect Tilt effect Close-up Extreme close-up Lens flare Bokeh effect Diafragma Depth of field Hand-held BeeldstabilisatieAutofocus WitbalansB-roll Ensceneren Green screenENG Draaidag Freelance cameraman Gaffer Focus puller Videograaf

Scherpe video's van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Videoproductiebedrijf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%