Wil je zelf een promotiefilm maken of promotiefilm laten maken om je bedrijf, idee of product op de kaart te zetten? Dan is het goed om te weten hoe je dat het beste kunt aanpakken. Een promotiefilm is de ideale video om iets of iemand in de spotlight te zetten. Maar dan moet je uiteraard wel een promotiefilm maken waarmee je jouw kijkers raakt en in tientallen seconden overtuigt om actie te ondernemen: een video die in 20 tot 90 seconden enorme impact maakt.
In dit artikel vind je tips en inspiratie voor het maken van een effectieve promotiefilm. Hiermee verhoog je de kans dat je je gewenste doelen gaat behalen met video.
Inhoudsopgave
Hoe maak je een effectieve promotiefilm?
Als ik met Pro Motion Film voor onze opdrachtgevers een promotiefilm maak, dan ben ik altijd bezig met een maatwerk film. Een film die zo in elkaar zit dat de opdrachtgever daarmee al hun doelen behaalt.
Het is dus niet zomaar "even snel een filmpje maken".
Nee, er komt een hoop liefde en arbeid aan te pas om echt een onderscheidende promotiefilm neer te zetten. Het verhaal, de muziek, het geluid, de visuals, dialoog en call to action: alles moet kloppen. Want een goede video gaat jou veel meer klanten en bezoekers opleveren dan een promotiefilm met nietszeggende inhoud, waarbij de montage niet lekker loopt en de shots er amateurisch uitzien.
Dus als je zelf een promotiefilm gaat maken, dan is het zeker waardevol om jezelf van te voren goed te verdiepen in wat een promotiefilm goed, effectief en professioneel maakt. Ontdek het met de volgende tips.
1. Bereid je film voor met een script
Een goede promotiefilm begint met het maken van een goed script. Schrijf je teksten en shot ideeën van te voren eerst uit. Je zult merken dat je verhaal daar veel beter van wordt.
Dankzij een script weet je dat alles past binnen die ene 90 seconden (of minder). Ook de opnames verlopen met een script een stuk vlotter, omdat je je aan het script kunt houden. Hiermee til je je promotiefilm naar een hoger niveau dan dat je zonder plan klakkeloos begint te filmen en hoopt dat het allemaal goed zal uitpakken.
2. Compacte boodschap
Je verhaal moet compact en to the point zijn. Hiermee wil je de kijker verleiden om je product te kopen, een dienst af te nemen of ergens naar toe te gaan. Dus de kijker moet wel snappen wat jij te bieden hebt en wat er voor hem of haar in zit. Wees daarom kritisch en laat zaken weg die voor jouw kijker van minder belang zijn. En vermijdt herhaling: wees bondig!
Wat is nu echt belangrijk? Niet voor jou, maar voor je doelgroep?
Het is verleidelijk om in je film flink uit te pakken en zoveel mogelijk te laten zien. Probeer dat juist te vermijden. Voorkom dat je video langdradig wordt. Richt je pijlen juist op één onderwerp en probeer daar een sterk visueel verhaal van te bouwen met beeldmateriaal. Het moet duidelijk zijn wat je aan de man wil brengen. Er is geen ruimte voor randzaken.
Filter hoofdzaak van bijzaak zodat je promotiefilm simpel en to the point blijft.
3. Begin met een sterke opening
Een professionele promotiefilm bestaat uit indrukwekkende beelden. Niet te rommelig en bewegend gefilmd, want daarmee maak je weinig impact. Je wilt met je bedrijf of product professioneel overkomen, en daar hoort mooi beeld bij.
Daarbij tellen de eerste paar seconden van je video voor twee. Dit is het moment dat je kijker bepaalt om verder te kijken, of af te haken. Dit betekent dat je ook vooral het beste met een heel sterk openingsbeeld kunt beginnen: een beeld waarmee je gelijk de aandacht trekt. Dat kan ook een pakkende uitspraak zijn die meteen blijft hangen. Of een sterk visueel openingsshot. Denk bijvoorbeeld aan een fantastisch drone shot vanuit de lucht. Met zo'n money shot gelijk aan het begin van de video zit de kijker gelijk op het puntje van zijn of haar stoel.
4. Sterke visuals in plaats van woorden
De kracht van film is dat je iets kunt laten zien. Dus breng niet een minuut lang een pratend hoofd in beeld. Dat is saai om naar te kijken. Als je de hele film vol praat is het voor je kijker snel langdradig en moeilijk om de boodschap mee te krijgen. Als je afhankelijk bent van een voice-over of dialoog op camera, ondersteun deze tekst dan met mooie sfeerbeelden die het verhaal goed ondersteunen. Dit soort sfeerbeelden gecombineerd noemen we ook wel B-roll.
Dus kort samengevat: Een promotiefilm draait in de basis vooral om dat soort sterke visuals. Een filmisch portret van een persoon, locatie of product. Met mooie beelden vertel je het verhaal.
-
Professionele promotiefilm maken voor je bedrijf? Zes ideeën voor succesvolle B-roll shots
Een succesvolle promotiefilm maken begint bij mooie opnames, goede 'B-roll'. Met deze zes ideeën maak je een promotiefilm waar je de kijker mee vangt.
5. Gebruik mooie filmtechnieken
Je promotiefilm zal nog professioneler en effectiever overkomen als je investeert in goede apparatuur. Een professionele cameraman inhuren met eigen apparatuur kan wat dat betreft ook een slim idee zijn. Denk qua apparatuur aan een stabilizer voor extra vloeiende bewegingen, een camera waarmee je mooie slow motion shots kunt filmen, of filmen met een drone. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Voor een simpel praatje op camera is dit natuurlijk niet nodig. Maar als het echt om sterke visuals gaat in jouw video, dan is het de moeite waard om hier tijd en aandacht in te investeren.
Denk ook aan goede belichting. Het goed uitlichten van je onderwerp is erg belangrijk voor het krijgen van een mooi plaatje.
-
Promotiefilm maken: 12 tips voor de mooiste opnametechnieken
Promotiefilm maken? Een professionele promotiefilm maken is een vak. Dit zijn 12 opnametechnieken waarmee je jouw video echt professioneel maakt!
6. Sfeer
Een professionele promotiefilm leunt enorm op visuele sfeer en veel minder op het geven van informatie. Het gaat om het creëren van een gevoel bij je doelgroep, waarmee je iets los kunt maken. En dat doe je met beeld.
Je moet een bepaalde ervaring in korte tijd overbrengen met de mooist mogelijke beelden, in een creatieve storyline. Hoe doe je dat? Denk aan hoe producten of mensen zijn opgesteld. In TV-commercials of online productvideo's is hier vaak goed over nagedacht. Je kunt shots zelf mooi stilleren zodat het er op camera fantastisch uitziet. Denk aan mooie symmetrie van hoe de producten zijn opgesteld.
Ook de mensen die je in beeld brengt en de setting waarin ze gefilmd worden zijn belangrijk voor de sfeer. Zorg dus voor een goede casting, ook als je geen gebruik maakt van acteurs: wie op jouw kantoor of in jouw netwerk kan het verhaal het beste overbrengen? In de praktijk heb je liever geen grijze muis op camera die amper uit zijn of haar woorden komt. Daarmee zakt je video in. Een uitgesproken karakter (zowel qua uiterlijk als innerlijk) met een sterk verhaal, blijft hangen bij je doelgroep en zorgt voor een promotiefilm met 100% energie. Hiermee maak je de film. Kies je hoofdrolspelers dus zorgvuldig.
Wat betreft een mooie setting is een goed gekozen locatie ook cruciaal:
7. Locatie, locatie, locatie
Een theaterstuk zonder goed décor is kaal en niet compleet. Hetzelfde geldt voor promotiefilms. De locatie is super belangrijk. Je wilt een mooie filmische achtergrond, ruimtelijk of juist heel intiem. Kies je voor binnen of buiten opnames? De locatie moet ook opgeruimd zijn zodat jij of het onderwerp er echt uitspringt. Wees vrij om een locatie aan te passen en met meubels te schuiven. Wees ook kritisch over de ruimte waar je gaat filmen en hoe de camera is opgesteld: levert dit echt het beste shot op?
-
De 10 beste locaties voor film en fotografie
Goede film locatie nodig voor je video of foto shoot? Laat je inspireren door dit artikel met tips en vind de beste filmopname locatie.
8. Experimenteer
Sta open voor experimenten. Volg het script, maar sta als er tijd over is ook open voor improviseren met alternatieve shots en wellicht een gedurfde tekst of anekdote. Bedrijfsvideo's zijn over het algemeen vrij braaf en door af te wijken van het veilige val je beter op. Je kijker waardeert het als iets creatief en origineel is. Of als er humor in zit. "Veilig en zakelijk" is synoniem voor saai. Ga je voor out of the box en durf je humor en persoonlijkheid aan je promotiefilm toe te voegen, dan grijp je de kijker in positieve zin. Dus maak er als het even kan een creatieve speeltuin van waarin alles mag.
9. Compacte montage
Een goede promotiefilm moet niet lang duren. Ik noemde aan het begin van dit artikel al dat de promotiefilms die wij maken vaak maximaal 90 seconden duren. Meestal 20-60 seconden. Zet je de promotiefilm in als video-advertentie, dan zal deze video meestal zo'n 20 seconden duren. Bij het bewerken van je video (en ook bij het schrijven van je script) dien je er dus goed rekening mee te houden dat je de belangrijkste beelden en inhoudelijke tekst kwijt kan in de seconden die je hebt.
Als video-editor heb je invloed op de lengte van je shots: houd het zo compact mogelijk en selecteer zorgvuldig beelden en scenes die logisch op elkaar aansluiten. Gebruik je tekst uit een interview? Knip dan eventuele pauzes, herhalingen of "eh-tjes" uit de dialoog, zodat er een vloeiende tekst overblijft.
-
Video's editen: handige checklist voor het bewerken van goede video's
Videos editen? Volg deze 25-stappen checklist en je gaat de beste video's bewerken. Leer hoe wij onze professionele video's editen.
10. Gebruik muziek
In je promotiefilm is muziek en timing ook belangrijk. Met muziek kun je de beelden een diepere laag van betekenis geven. Zoek dus muziek uit die echt perfect aansluit bij de beelden en waarmee je gevoelens losmaakt.
Je wilt een promotiefilm maken in de juiste stemming. Daarmee kun je een positief gevoel oproepen bij de kijker. Hiervoor is de juiste muziekkeuze het ideale middel. Wanneer je passende rechtenvrije achtergrondmuziek kiest en deze in de videomontage goed timed met de beelden, dan kan dit echt het verschil maken.
Er zijn online meerdere muziekdatabases te vinden die je hiervoor kunt raadplegen.
-
4 tips om aan professionele muziek voor je bedrijfsfilm te komen
Heb je een bedrijfsfilm met muziek nodig? Dit zijn de beste manieren om aan professionele muziek te komen voor je bedrijfsfilm.
11. Voice-over
Je kunt natuurlijk op camera je verhaal vertellen. Alleen dit kan wat stijfjes en zakelijk overkomen: een 'talking head' in beeld. Vaak wordt je promotiefilm nog professioneler, compacter en ook rustiger als je je verhaal vertelt met een professionele voice-over stem. Zo'n voice-over kun je zelf inspreken of uitbesteden. Er zijn online veel professionele voice-overs te vinden die je kunt inhuren voor een paar honderd euro.
12. Call to action
Een promotiefilm heeft als ultiem doel om iemand aan te zetten tot actie: zoals een offerte aanvragen of product kopen Dit doe je door een sterke call to action op te nemen aan het eind van je video. Met tekst in beeld, een voice-over of sterk eindbeeld kun je aangeven wat voor actie je kijker kan ondernemen.

Bekijk hier tot slot nog even hoe wij zelf een promotiefilm maken volgens het bovenstaande stappenplan:
Jouw bedrijf boosten met een doeltreffende promotiefilm?
Wil je liever een promotiefilm laten maken door een professioneel videoproductiebedrijf?
Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.
✓ 10 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende promotiefilms
✓ Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's
✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.