Checklist zelf een promotiefilm maken

Wil je een kick-ass promotiefilm maken? Geef ons een belletje. Heb je geen budget en wil je het zelf proberen? Het minste wat we voor je kunnen doen is je goed op weg helpen met de onderstaande checklist.

1. Werk een idee uit

Je shots kunnen nog zo mooi zijn - maar wat wil je er mee vertellen? Alles draait uiteindelijk om de inhoud. Werk daarom eerst een sterk idee uit. Hoe kan je film als instrument inzetten om je boodschap te communiceren?

TIP: Gebruik emotie in je film, want emotie blijft hangen. Humor doet het altijd goed. Maak je film dus niet te zakelijk!

2. Maak een shotlijst

Zet je idee om naar beeld. Wat voor beelden heb je nodig voor de montage? Probeer de shots een voor een uit te schrijven. Zo wordt je video een georganiseerde 'puzzel'. Op de draaidag kan je shot per shot afwerken.

TIP: Zorg voor een goede afwisseling tussen groothoek en close-up shots.

3. Bereid de draaidag goed voor

Bereid je locatie en 'hoofdrolspelers' (acteurs en geinterviewden) goed voor. Wat moeten ze zeggen voor de camera? Wat voor kleding hebben ze aan? Wat zijn de mooiste plekken om te filmen op locatie? De kwaliteit van je film wordt een stuk beter als iedereen van te voren weet wat zijn of haar rol is.

TIP: Maak een goede dagplanning en communiceer alles met de betrokken partijen. Zorg er ook voor dat je toestemming hebt om te filmen op locatie! ;-)

4. Gebruik een statief

Strak filmen vanuit de hand vraagt om redelijk wat ervaring. Daarom raden we je aan om een statief te gebuiken. Een tripod statief zorgt voor strakke shots. Wil je een dynamisch filmpje zonder schokkerige bewegingen, gebruik dan een schouderstatief.

TIP: Als je met je statief een bepaalde beweging wilt maken, oefen deze dan eerst een keer. Begin vanuit een stilstaande positie (punt A), en eindig ook zonder beweging (punt B).

5. Compositie van je shot

Zet je camera eerst waterpas, tenminste als je een statief gebruikt (gebruik een statief!). Je statief heeft meestal een waterpas functie, hiermee kan je controleren of je shot recht is. Besteed vervolgens voldoende aandacht aan de compositie van je shot en positie van het subject: staat de persoon voor je camera er wel helemaal op? Geen afgesneden kapsels of kinnen? Zorg ook voor een goede 'uitlijning': plaats het onderwerp in het midden, links of rechts van het beeld.

Voorbeeld:

TIP Zet je subject op ooghoogte neer, recht voor de camera, met een aantrekkelijke achtergrond.

6. Je subject haarscherp in beeld

Controleer bij ieder shot of je een duidelijke 'point of focus' hebt. Waar wil je de aandacht leggen? Zorg ervoor dat de camera scherp staat gesteld op het onderwerp. Op die manier kan je de aandacht van de kijker regisseren.

Voorbeeld:

TIP: Gebruik een lens met laag diafragma en hoge brandpuntafstand voor een mooie scherptediepte.

7. Zorg voor voldoende licht

Op een slecht verlichte locatie of bewolkte dag ben je vaak genoodzaakt om de diafragma en ISO instellingen van je camera omhoog te gooien. Daar wordt het shot helaas minder mooi van. Houdt je ISO en diafragma dus zo laag mogelijk! Beter kan je het shot lichter maken door met een felle lamp bij te schijnen.

TIP: Gebruik daglicht bij binnenopnames, probeer in de buurt van ramen te filmen, schijn eventueel bij met een lamp.

8. Gebruik een goede microfoon

Geluid is net zo belangrijk als beeld, misschien nog wel belangrijker. Zorg er dus voor dat je met een geschikte microfoon op pad gaat. Wil je een interview opnemen? Dan helpt het ook als je een rustige locatie uitzoekt zonder veel omgevingsgeluid.

Een interview kan je opnemen met een 'boom' microfoon (beste optie, maar relatief duur omdat je een geluidsman en boomhengel + microfoon nodig hebt ), een draadloze dasspeld microfoon (goed geluid, geen geluidsman nodig), of een richtmicrofoon (does the job als je geen omgevingsgeluid hebt).

TIP: Neem dialoog of interviews op in een rustige ruimte (binnen). Op die manier heb je zelf het omgevingsgeluid onder controle.

9. Monteer de film op muziek

Ben je klaar om het beeldmateriaal te monteren? Kies geschikte achtergrondmuziek uit die past bij de sfeer van het beeldmateriaal. Probeer shotovergangen te monteren op het ritme en tempo van de muziek. Hierdoor voelen shotovergangen natuurlijker aan. Je film kijkt zo veel lekkerder weg en wordt direct een stuk professioneler!

TIP: Kies muziek uit met een duidelijke drumbeat.

10. Exporteer je film in de juiste settings

Zorg dat je camera staat ingesteld op Full HD (1920 x 1080p) of hoger en exporteer je gemonteerde film vervolgens ook in dit formaat. Stel je camera in op 25fps of 24fps en kies in je montageprogramma altijd voor dezelfde instellingen als die van je camera. Het zou zonde zijn als je beeldkwaliteit verliest door een verkeerde export.

TIP: Exporteer je film als een .mp4 of .mov bestand. Deze bestandstypen zijn uitermate geschikt voor YouTube en Vimeo.

Natuurlijk kan je naast de bovenstaande punten je film nog geavanceerder maken, bijvoorbeeld met voice-overs, titels, vormgeving, animatie en de allerbeste camera apparatuur. Maar dat is geen must, want bedenk je ook: less is more. Een simpel shot van 10 seconden kan alles zeggen. Als je boodschap maar sterk is.

Kunnen wij je helpen?

Wij wensen je veel succes met het maken van je online video. Toch hulp nodig? E-mail of bel ons gerust, of vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan.

De kracht van Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!