Heb je plannen om een promotiefilm te maken? Of ander filmpje?
Met goede videocontent kun je jouw doelgroep overtuigen, stijgen in de rankings van Google, meer leads en conversies halen en dus sneller groeien.
Ga je alles zelf filmen en monteren? Het minste wat wij van Pro Motion Film als videoproductiebedrijf voor je kunnen doen is je goed op weg helpen met de onderstaande promotiefilm checklist. Volg je deze stappen, dan vergroot je de kans op succes.
Checklist zelf een promotiefilm maken
Inhoudsopgave
1. Werk eerst een goed idee uit
Een goede promotiefilm (laten) maken begint altijd met een goed idee. Je opgenomen shots kunnen nog zo mooi zijn - maar wat wil je er eigenlijk mee vertellen? Wie is je doelgroep? Het succes van je promotiefilm hangt voor eengroot deel af van een goed concept.
Werk dus eerst een sterk idee uit. Hoe kun je film als middel inzetten om je marketingboodschap optimaal te communiceren?
De beste ideeën ontstaan ook vaak door te sparren met mensen in je omgeving. Denk aan je collega's, familie en vrienden. Plan eens een paar brainstorms in en schrijf alle inspiratie op. Geef het idee wat tijd om zich verder te ontwikkelen. Je zult zien dat je videoconcept steeds concreter wordt en dat er uiteindelijk een sterk idee overblijft.
PRO Tip: Maak je promotiefilm niet te zakelijk of te langdradig, maar juist kort en persoonlijk. Gebruik emotie en gevoel in je film, want dat blijft hangen bij de kijker. Een video met humor of een video waarin jij jouw persoonlijke verhaal vertelt, doet het altijd goed.
2. Maak een script en shotlijst
Zet je idee vervolgens om naar beeld. Wat voor beelden en tekst heb je tijdens de filmopnames allemaal nodig voor de uiteindelijke videomontage? Probeer de benodigde visuals één voor één uit te schrijven in een script en shotlist. Denk ook aan de dialoog: wat wordt er op camera of als voice-over gezegd?
Op deze manier wordt de video een georganiseerde 'puzzel'.
Op de draaidag kun je zodoende alle opnames makkelijk afvinken, zodat alles heel overzichtelijk blijft en je niets vergeet.
PRO Tip: Zorg tijdens het filmen voor een mooie afwisseling tussen groothoek en close-up shots. Film bijvoorbeeld dezelfde scene vanuit verschillende standpunten. De video-editor kan dan in de montage nog meer dynamiek toevoegen aan de video. Dat maakt je promotiefilm fijn om naar te kijken.
3. Bereid de draaidag goed voor
Bereid je locatie en de 'hoofdrolspelers' van je video goed voor. Wat moeten zij precies doen en zeggen op camera? Wat voor kleding dragen ze tijdens de opnames? Wat zijn de mooiste plekken om te filmen op locatie? De kwaliteit van je film wordt een stuk beter als iedereen van te voren goed weet wat zijn of haar taak is.
-
De 10 beste locaties voor film en fotografie
Goede film locatie nodig voor je video of foto shoot? Laat je inspireren door dit artikel met tips en vind de beste filmopname locatie.
PRO Tip: Maak van te voren een callsheet met de dagplanning en neem deze voordat je gaat filmen nog eens goed door met alle betrokken partijen. En niet geheel onbelangrijk: zorg ook dat je toestemming hebt om te filmen op locatie.
4. Gebruik een statief
Strak filmen vanuit de hand vraagt om redelijk wat ervaring. Daarom raden we beginnende videomakers aan om een videostatief te gebuiken. Een statief zorgt voor strakke en rustige shots. Wil je juist een dynamisch filmpje maar geen schokkerige bewegingen, gebruik dan bijvoorbeeld een schouderstatief of een stabilizer.
-
Hand held filmen of met gimbal?
Hand held filmen of met een gimbal? Als videograaf kun je beiden toepassen. Dit is waarom ik fan ben van hand held camerawerk.
PRO Tip: Als je met je statief een bepaalde beweging wilt maken, oefen deze dan eerst een keer. Begin vanuit een stilstaande positie (punt A), en eindig ook zonder beweging (punt B).

5. Bepaal de compositie van je shot
Zet je camera eerst waterpas als je een statief gebruikt. Je statief heeft meestal een waterpas functie, hiermee kan je controleren of je shot recht is. Besteed vervolgens voldoende aandacht aan de compositie van je op te nemen beeld en de positie van het onderwerp in beeld. Staat degene die je filmt er wel helemaal op?
Geen afgesneden kapsels of kinnen? Zorg ook voor een goede 'uitlijning': plaats het onderwerp in het midden, links of rechts van het beeld.
Een goede beeldcompositie laat jouw promotiefilm er professioneel uitzien. Een slechte compositie werkt juist averechts. Neem hier dus genoeg tijd voor.
PRO Tip: Zet je subject op ooghoogte neer, recht voor de camera, met een aantrekkelijke achtergrond. Bijvoorbeeld een achtergrond met veel diepte (ruimte).
6. Je onderwerp haarscherp in beeld
Controleer bij ieder shot of je een duidelijke 'point of focus' hebt. Waar wil je de aandacht leggen? Zorg ervoor dat de camera scherp staat gesteld op het onderwerp. Op die manier kan je de aandacht van de kijker als het ware regisseren.
PRO Tip: Gebruik een lens met een laag diafragma en hoge brandpuntafstand voor een mooie scherptediepte.
-
Soorten cameralenzen: welke moet je kiezen?
Wat zijn de 5 beste cameralenzen die mij al 10 jaar helpen de mooiste opnames te maken? Een overzicht.
7. Zorg voor voldoende licht
Op een slecht verlichte locatie of bewolkte dag ben je vaak genoodzaakt om de diafragma en ISO instellingen van je camera omhoog te gooien. Daar wordt het shot vaak helaas minder mooi van. Houdt je ISO en diafragma dus zo laag mogelijk! Zelf als je de instellingen verandert, kan je shot alsnog te donker overkomen vanwege onderbelichting.
Het beste kun je bij weinig licht filmen met LED belichting.
PRO Tip: Gebruik zoveel mogelijk daglicht bij binnenopnames, probeer in de buurt van ramen te filmen en schijn eventueel bij met een lamp. Disclaimer: let wel op dat het licht van buiten niet verandert. Denk aan zonsopkomst of zonsondergang.

8. Gebruik een goede microfoon
Geluid is net zo belangrijk als beeld, misschien nog wel belangrijker. Zorg er dus voor dat je met een geschikte microfoon op pad gaat. Wil je een video interview opnemen? Dan helpt het ook als je een rustige locatie uitzoekt zonder veel omgevingsgeluid.
Een interview kan je opnemen met een boom pole met daarin een richtmicrofoon (beste optie, maar relatief duur omdat je dan eigenlijk ook een geluidsman en boomhengel + microfoon nodig hebt), een draadloze dasspeld microfoon (goed geluid, geen geluidsman nodig), of met een richtmicrofoon op de videocamera.
PRO Tip: Neem dialoog of interviews op in een rustige ruimte (binnen). Op die manier heb je zelf het omgevingsgeluid onder controle.
In deze video vertel ik je wat de 10 onmisbare camera-items zijn wanneer je zelf gaat filmen:
9. Monteer de film op muziek
Ben je klaar om het beeldmateriaal te monteren? Kies dan ook geschikte achtergrondmuziek die past bij de sfeer van het beeldmateriaal. Probeer de shotovergangen eens te monteren op het ritme en tempo van de muziek. Hierdoor voelen shotovergangen natuurlijker aan.
Je film kijkt zo veel lekkerder weg en wordt direct ook een stuk professioneler!
PRO Tip: Kies geschikte rechtenvrije muziek uit die qua stemming past bij het gevoel van de beelden. Bij een promotiefilm zal de meeste muziek een positief gevoel losmaken. Denk aan muziek met een up-tempo beat.
-
Video's editen: handige checklist voor het bewerken van goede video's
Videos editen? Volg deze 25-stappen checklist en je gaat de beste video's bewerken. Leer hoe wij onze professionele video's editen.
10. Exporteer je film in de juiste settings
Zorg dat je camera staat ingesteld op minstens Full HD (1920 x 1080p) of hoger (4K) en exporteer je gemonteerde film vervolgens ook in dit formaat. Stel je camera in op 24 of 25fps en kies in je montageprogramma altijd voor dezelfde instellingen als die van je camera. Het zou zonde zijn als je beeldkwaliteit verliest door een verkeerde export.
PRO Tip: Exporteer je film als een .mp4 bestand. Dit bestandstype is uitermate geschikt voor YouTube of social media.
Natuurlijk kun je naast de bovenstaande punten je film nog geavanceerder maken. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van voice-over of animatie. Maar dat is geen must, want bedenk je ook: less is more. Een simpel shot van 10 seconden kan alles zeggen. Als je boodschap maar sterk is.
Ik wens je heel veel succes met het maken van een promotiefilm!
Zelf een promotiefilm maken met je telefoon?
Download ons e-book Filmen met je smartphone bomvol praktische oefeningen en professionele tips.
-
Cursus Filmen Met Je Smartphone
In de cursus filmen met je smartphone (e-book) ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt met je smartphone.
159,-37,- -77%
Videoproductiebedrijf Pro Motion Film inhuren?
Bekijk hier hoe wij zelf een promotiefilm maken:
Jouw bedrijf boosten met een doeltreffende promotiefilm?
Wil je liever een promotiefilm laten maken door een professioneel videoproductiebedrijf?
Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.
✓ 10 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende promotiefilms
✓ Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's
✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.