Checklist zelf een promotiefilm maken

Heb je plannen om een promotiefilm te maken? Of ander filmpje?

Met goede videocontent kun je jouw doelgroep overtuigen, stijgen in de rankings van Google, meer leads en conversies halen en dus sneller groeien.

Ga je alles zelf filmen en monteren? Het minste wat wij van Pro Motion Film als videoproductiebedrijf voor je kunnen doen is je goed op weg helpen met de onderstaande promotiefilm checklist. Volg je deze stappen, dan vergroot je de kans op succes.

Checklist zelf een promotiefilm maken

Inhoudsopgave

1. Werk eerst een goed idee uit

Een goede promotiefilm (laten) maken begint altijd met een goed idee. Je opgenomen shots kunnen nog zo mooi zijn - maar wat wil je er eigenlijk mee vertellen? Wie is je doelgroep? Het succes van je promotiefilm hangt voor eengroot deel af van een goed concept.

Werk dus eerst een sterk idee uit. Hoe kun je film als middel inzetten om je marketingboodschap optimaal te communiceren?

De beste ideeën ontstaan ook vaak door te sparren met mensen in je omgeving. Denk aan je collega's, familie en vrienden. Plan eens een paar brainstorms in en schrijf alle inspiratie op. Geef het idee wat tijd om zich verder te ontwikkelen. Je zult zien dat je videoconcept steeds concreter wordt en dat er uiteindelijk een sterk idee overblijft.

PRO Tip: Maak je promotiefilm niet te zakelijk of te langdradig, maar juist kort en persoonlijk. Gebruik emotie en gevoel in je film, want dat blijft hangen bij de kijker. Een video met humor of een video waarin jij jouw persoonlijke verhaal vertelt, doet het altijd goed.

2. Maak een script en shotlijst

Zet je idee vervolgens om naar beeld. Wat voor beelden en tekst heb je tijdens de filmopnames allemaal nodig voor de uiteindelijke videomontage? Probeer de benodigde visuals één voor één uit te schrijven in een script en shotlist. Denk ook aan de dialoog: wat wordt er op camera of als voice-over gezegd?

Op deze manier wordt de video een georganiseerde 'puzzel'.

Op de draaidag kun je zodoende alle opnames makkelijk afvinken, zodat alles heel overzichtelijk blijft en je niets vergeet.

PRO Tip: Zorg tijdens het filmen voor een mooie afwisseling tussen groothoek en close-up shots. Film bijvoorbeeld dezelfde scene vanuit verschillende standpunten. De video-editor kan dan in de montage nog meer dynamiek toevoegen aan de video. Dat maakt je promotiefilm fijn om naar te kijken.

 • Cursus script schrijven voor video

  Cursus Script Schrijven

  De beste scripts schrijven voor video? Ontdek in dit gratis e-book hoe je ijzersterke scripts maakt. Maak sneller, beter en efficiënter video's.

3. Bereid de draaidag goed voor

Bereid je locatie en de 'hoofdrolspelers' van je video goed voor. Wat moeten zij precies doen en zeggen op camera? Wat voor kleding dragen ze tijdens de opnames? Wat zijn de mooiste plekken om te filmen op locatie? De kwaliteit van je film wordt een stuk beter als iedereen van te voren goed weet wat zijn of haar taak is.

PRO Tip: Maak van te voren een callsheet met de dagplanning en neem deze voordat je gaat filmen nog eens goed door met alle betrokken partijen. En niet geheel onbelangrijk: zorg ook dat je toestemming hebt om te filmen op locatie.

4. Gebruik een statief

Strak filmen vanuit de hand vraagt om redelijk wat ervaring. Daarom raden we beginnende videomakers aan om een videostatief te gebuiken. Een statief zorgt voor strakke en rustige shots. Wil je juist een dynamisch filmpje maar geen schokkerige bewegingen, gebruik dan bijvoorbeeld een schouderstatief of een stabilizer.

PRO Tip: Als je met je statief een bepaalde beweging wilt maken, oefen deze dan eerst een keer. Begin vanuit een stilstaande positie (punt A), en eindig ook zonder beweging (punt B).

Zelf een promotiefilm maken
Opnames met statief

5. Bepaal de compositie van je shot

Zet je camera eerst waterpas als je een statief gebruikt. Je statief heeft meestal een waterpas functie, hiermee kan je controleren of je shot recht is. Besteed vervolgens voldoende aandacht aan de compositie van je op te nemen beeld en de positie van het onderwerp in beeld. Staat degene die je filmt er wel helemaal op?

Geen afgesneden kapsels of kinnen? Zorg ook voor een goede 'uitlijning': plaats het onderwerp in het midden, links of rechts van het beeld.

Een goede beeldcompositie laat jouw promotiefilm er professioneel uitzien. Een slechte compositie werkt juist averechts. Neem hier dus genoeg tijd voor.

PRO Tip: Zet je subject op ooghoogte neer, recht voor de camera, met een aantrekkelijke achtergrond. Bijvoorbeeld een achtergrond met veel diepte (ruimte).

6. Je onderwerp haarscherp in beeld

Controleer bij ieder shot of je een duidelijke 'point of focus' hebt. Waar wil je de aandacht leggen? Zorg ervoor dat de camera scherp staat gesteld op het onderwerp. Op die manier kan je de aandacht van de kijker als het ware regisseren.

PRO Tip: Gebruik een lens met een laag diafragma en hoge brandpuntafstand voor een mooie scherptediepte.

7. Zorg voor voldoende licht

Op een slecht verlichte locatie of bewolkte dag ben je vaak genoodzaakt om de diafragma en ISO instellingen van je camera omhoog te gooien. Daar wordt het shot vaak helaas minder mooi van. Houdt je ISO en diafragma dus zo laag mogelijk! Zelf als je de instellingen verandert, kan je shot alsnog te donker overkomen vanwege onderbelichting.

Het beste kun je bij weinig licht filmen met LED belichting.

PRO Tip: Gebruik zoveel mogelijk daglicht bij binnenopnames, probeer in de buurt van ramen te filmen en schijn eventueel bij met een lamp. Disclaimer: let wel op dat het licht van buiten niet verandert. Denk aan zonsopkomst of zonsondergang.

Zelf promotiefilm maken
Licht je promotiefilm goed uit

8. Gebruik een goede microfoon

Geluid is net zo belangrijk als beeld, misschien nog wel belangrijker. Zorg er dus voor dat je met een geschikte microfoon op pad gaat. Wil je een video interview opnemen? Dan helpt het ook als je een rustige locatie uitzoekt zonder veel omgevingsgeluid.

Een interview kan je opnemen met een boom pole met daarin een richtmicrofoon (beste optie, maar relatief duur omdat je dan eigenlijk ook een geluidsman en boomhengel + microfoon nodig hebt), een draadloze dasspeld microfoon (goed geluid, geen geluidsman nodig), of met een richtmicrofoon op de videocamera.

PRO Tip: Neem dialoog of interviews op in een rustige ruimte (binnen). Op die manier heb je zelf het omgevingsgeluid onder controle.

In deze video vertel ik je wat de 10 onmisbare camera-items zijn wanneer je zelf gaat filmen:

9. Monteer de film op muziek

Ben je klaar om het beeldmateriaal te monteren? Kies dan ook geschikte achtergrondmuziek die past bij de sfeer van het beeldmateriaal. Probeer de shotovergangen eens te monteren op het ritme en tempo van de muziek. Hierdoor voelen shotovergangen natuurlijker aan.

Je film kijkt zo veel lekkerder weg en wordt direct ook een stuk professioneler!

PRO Tip: Kies geschikte rechtenvrije muziek uit die qua stemming past bij het gevoel van de beelden. Bij een promotiefilm zal de meeste muziek een positief gevoel losmaken. Denk aan muziek met een up-tempo beat.

 • Cursus video editing

  Cursus Video Bewerken

  In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

10. Exporteer je film in de juiste settings

Zorg dat je camera staat ingesteld op minstens Full HD (1920 x 1080p) of hoger (4K) en exporteer je gemonteerde film vervolgens ook in dit formaat. Stel je camera in op 24 of 25fps en kies in je montageprogramma altijd voor dezelfde instellingen als die van je camera. Het zou zonde zijn als je beeldkwaliteit verliest door een verkeerde export.

PRO Tip: Exporteer je film als een .mp4 bestand. Dit bestandstype is uitermate geschikt voor YouTube of social media.

Natuurlijk kun je naast de bovenstaande punten je film nog geavanceerder maken. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van voice-over of animatie. Maar dat is geen must, want bedenk je ook: less is more. Een simpel shot van 10 seconden kan alles zeggen. Als je boodschap maar sterk is.

Ik wens je heel veel succes met het maken van een promotiefilm!

Zelf een promotiefilm maken met je telefoon?

Download ons e-book Filmen met je smartphone bomvol praktische oefeningen en professionele tips.

 • Cursus filmen met smartphone

  Cursus Filmen Met Je Smartphone

  Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film inhuren?

Bekijk hier hoe wij zelf een promotiefilm maken:

Jouw bedrijf boosten met een doeltreffende promotiefilm?

Wil je liever een promotiefilm laten maken door een professioneel videoproductiebedrijf?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

12 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende promotiefilms

Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's

✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden

Promotiefilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gaaf geworden

David Brode

Onze bedrijfsfilm en de verschillende opnames met klanten zijn gaaf geworden. Zelfs een aantal maanden na de opnames was Pro Motion Film bereid om mee te denken met onze wensen. Als we nog iets nodig hebben weten we jullie te vinden!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Creatieve ideeën

Pien Jongenelen, De Bieb

We hadden een hele prettige samenwerking met Pro Motion Film en zijn erg blij met het resultaat. Al meerdere positieve reacties van de verschillende doelgroepen! Uitvoerend producent Niels luisterde goed naar onze wensen en wist deze perfect te combineren met zijn creatieve ideeën.

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.