Als wij met ons videoproductiebedrijf een promotiefilm opnemen voor onze klanten, dan hechten we erg veel waarde aan sterke cinematografische sfeerbeelden. Beelden waarmee we een mooie sfeer kunnen vangen en een positief gevoel kunnen losmaken bij het publiek. Want sfeer maakt de film.
Stel je neemt een videoboodschap op: je vertelt je verhaal op camera. Dan is het voor je kijkers veel leuker om jou ondertussen in je dagelijkse habitat bezig te zien met iets, of door een straat te zien wandelen. Een mooie scene volgen "kijkt makkelijker", dan de hele tijd naar iemand kijken. Hoe goed je er ook uitziet ;-)
Dit komt doordat we als film en televisiekijker gewend zijn geraakt aan een hoog shottempo. We worden continue verwend met mooie plaatjes.
Dus als jouw bedrijf een marketingvideo wilt maken, dan is het belangrijk dat je ook een goede portie aan mooie beelden aan je doelgroep serveert.
A-roll en B-roll
Een doorsnee video bestaat vaak uit A-roll en B-roll. Met A-roll bedoelen we dan de tekst: bijvoorbeeld een presentatie, voice-over of interview. Dit is je boodschap. Die moet uiteraard goed zijn.
B-roll zijn de beelden ter ondersteuning van die boodschap.
Inhoudsopgave
Het belang van B-roll opnames in een promotiefilm
Een promotiefilm leunt sterk op mooie beelden en veel minder op dialoog. Het merendeel van een promotiefilm bestaat uit sfeerbeeld. Dus je zou kunnen zeggen dat de B-roll hier eigenlijk A-roll wordt. De sfeerbeelden maken je verhaal.
Een promotiefilm valt of staat dus op goede B-roll opnames. Wat kun je allemaal als B-roll beeld opnemen voor je promotiefilm?
Beeld laten rijmen met je verhaal
Om te beginnen heb ik 1 algemene tip als je een promotiefilm gaat maken. Misschien voor de hand liggend, maar ik wil hem toch noemen:
Wanneer je met titels in beeld of een voice-over stem een verhaal vertelt, ondersteun dit verhaal dan met beeld. Een informatieve tekst is namelijk veel beter te volgen als je ook ziet waarover wordt gesproken. Probeer je B-roll opnames dus te laten rijmen met de inhoud van je video.
Maak hier dan ook weer geen cliché video van waarbij je voor ieder woord ongeveer een apart shot hebt. Maar geef in grote lijnen met mooie beelden aan waar je dialoog over gaat. En maak hier overzichtelijke scènes van. Eigenlijk zoals de alinea's op deze pagina. Zo blijft het verhaal goed te volgen.
Voorbeeld
In deze promotiefilm voor Repair Care wordt het beeld optimaal gebruikt om de voice-over en titels te ondersteunen:
Corporate promo over de diensten van Repair Care
Deze promotiefilm zit vol met B-roll en begint met een introductie van gebouwen, daarna gaat het over slechte weersomstandigheden en het effect daarvan op deze gebouwen. Daarna zien we een voorsituatie van slecht onderhoud.
Dit deel vormt de inleiding van de video.
Het hele middenstuk gaat vervolgens over de diensten van Repair Care: reparatie van houtrot.
Om af te sluiten met een nabeeld waarin op verschillende locaties de houtrot is verholpen met dank aan Repair Care.
Dit voorbeeld is vrij recht toe recht aan, maar de beelden nemen de kijker mee in het verhaal dat wordt verteld. Waardoor je echt een goed beeld krijgt van wie Repair Care is, wat hun dienstverlening inhoud en op welke locaties ze werkzaam zijn.
Hieronder mijn tips voor het opnemen van de perfecte B-roll.
Sfeerimpressie van de locatie
1. Laten zien waar je bent
Allereerst kun je via B-roll een locatie introduceren. Vooral als het om een mooie locatie gaat of als de locatie belangrijk is in je verhaal, dan wil je eigenlijk met zo'n beeld beginnen. Dit voegt gelijk ook sfeer toe aan je video.
Deze film over De Hoedenmaker begint bijvoorbeeld gelijk met een shot buiten. Zo weet de kijker meteen waar de video zich afspeelt: in Amsterdam.
Crowdfunding promo voor De Hoedenmaker
2. Locatie en omgeving een gezicht geven
Hetzelfde gaat op voor de ruimte binnen. Gaat het om een karakteristieke ruimte dan kun je hier ook detailbeelden van opnemen. Denk aan het interieur of een ruimtelijk perspectief. Bijvoorbeeld van boven naar beneden filmen in een trappenhuis.
Met zulke detailshots voeg je mooie beelden toe aan je video. Dit kan puur zijn als sfeerelement. Maar het kan ook echt een belangrijke functie hebben als de ruimte onderdeel is van je verhaal.
In deze promo hebben we bijvoorbeeld de Bibliotheek in de Eerste kamer met een paar shots als belangrijke figurant neergezet:
De locatie speelt een duidelijke rol in het verhaal en levert ook een mooie plaatje op.
3. Sfeervolle detailbeelden
Door locaties en ruimtes te filmen kun je dus ook veel sfeer toevoegen aan je video. Daarmee kun je een positief gevoel losmaken. Iets wat vaak het doel is van een promotiefilm. Denk daarbij aan mooie straatbeelden, met voetgangers, fietsers en mensenmassa's. Een varend bootje dat voorbij komt. Zoek het in de beweging van dingen om je heen. Dit voegt veel dynamiek toe.
Ik noem voorbeelden van de sfeer buiten omdat ik een groot fan ben van buitenopnamen. Buiten om je heen gebeurt van alles en je hebt vaak mooi daglicht om mee te filmen. Een zonnetje of juist bewolking, dit levert de mooiste plaatjes op.
Als we gebonden zijn aan binnenopnamen dan proberen we wel in verschillende ruimtes of kamers te filmen, of vanuit verschillende hoeken.
TIP: Als je er qua tijd en budget de ruimte voor hebt, probeer dan op meerdere locaties te filmen. Zo zakt je video op geen moment in. Dit voegt nog meer sfeer en production value toe aan je video.
Focus op je hoofdrolspelers
4. Personen in beeld
Ik heb het net over de locaties gehad. Maar uiteindelijk draait een video vaak vooral om mensen. Dat zijn je hoofdrolspelers. Probeer in je video te focussen op een of een paar personen. Dit zijn degenen die veel screen time moeten krijgen. Maak mini portretjes over ze. Zo geef je de kijker tijd om een klik met hen te krijgen.
We nemen vaak veel B-roll op met de hoofdpersonen van een promotiefilm. Vooral als ze ook wat in beeld vertellen. Dan zie je namelijk niet voortdurend een talking head.
In deze video gemaakt voor Arbor Media volgen we bijvoorbeeld drie mensen bij de Gemeente. Dit zijn de hoofdrolspelers die ook wat vertellen op camera. We hebben korte portretjes van ze gemaakt zodat je ze ook echt in actie ziet:
In deze video worden drie griffiers van verschllende gemeentes gevolgd.
5. Een complete handeling laten zien
Het werkt heel goed om korte sequenties op te nemen waarin je iemand een handeling ziet doen. Dat kan van alles zijn. Van een gesprek voeren met iemand, eten voorbereiden, koffiezetten tot de ramen lappen.
Een handeling is visueel altijd interessant omdat er beweging plaatsvindt. En je kunt dit vanuit verschillende camerastandpunten opnemen zodat je in de videomontage een korte scene kunt maken.
6. Onderweg van A naar B
Iemand filmen onderweg van A naar B is misschien wel de perfecte B-roll opname. Want hier komt alles samen: de hoofdpersoon, de handeling, het karakter en de sfeer van een locatie.
Deze promotiefilm leverde veel mooie shots op omdat we onderweg verschillende locaties in beeld konden brengen:
Filmopnames op een brug in Amsterdam en bij het WTC in Den Haag
De B-roll opnames kun je afstandelijk of intiem houden. Je kunt dit heel statisch filmen met alleen groothoek lenzen. Of juist dicht op de persoon vanuit de hand gefilmd.
Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?
Meer promotiefilm tips:
-> Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in
-> Een succesvolle promotiefilm maken die kijkers trekt, hoe doe je dat?
-> 12 tips voor de mooiste promotiefilm opnametechnieken
-> Vijf tips om slim veel video's te maken
-> 10 tips voor een succesvolle crowdfunding video
Professionele promotiefilm maken uitbesteden?
Wil je de productie van je promotiefilm uitbesteden? Wij kunnen met onze cameraploeg een promotiefilm maken die van fantastische B-roll opnames wordt voorzien.
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.