Professionele promotiefilm versus slechte promotiefilm: dit zijn de 10 grootste verschillen

Een amateuristisch gemaakte promotiefilm kan behoorlijk negatief uitpakken voor je onderneming. Want als je promotiefilm er goedkoop en onprofessioneel uitziet, wat zegt dit dan over jou en je dienstverlening? Blijkbaar is kwaliteit dan niet belangrijk voor je, zullen mensen denken.

Dit wil je ten alle tijden voorkomen.

Een professionele promotiefilm laten maken kan dan de uitkomst zijn. Of je kunt zelf een promotiefilm maken, maar met kennis van zaken.

Om je goed op weg te helpen vind je hieronder 10 do's en don'ts bij het maken van een promotiefilm. Zeker de moeite waard om even door te nemen!

Inhoudsopgave

1. Kennis van de cameratechniek

Je kunt natuurlijk zonder kennis van zaken zelf een camera kopen, op het rode knopje record klikken en gaan met die banaan. Maar zo ga je nooit mooie opnames maken. Misschien heb je een lucky shot te pakken, maar daar houdt het dan ook mee op.

Een professionele cameraman maakt gebruik van verschillende cameralenzen. Dat zijn vaak goede lenzen met een hoog diafragma en verschillende brandpuntafstanden. Per shot wordt bekeken wat de beste lens is en welk diafragma nodig is. Ook gebruikt een cameraman vaak ND Filters om tot het juiste filmische plaatje te komen.

Als je maar 1 lens tot je beschikking hebt, gebruik dan een zoomlens. Dat is een lens met een groot bereik van bijvoorbeeld 24-70mm. Op die manier kun je per shot je brandpuntafstand bepalen.

Een goede cameraman zal ook regelmatig schakelen tussen opnames in 25fps, 50fps en misschien nog wel hogere frame rates. Dit zorgt ervoor dat je in de nabewerking zowel real time als slow motion beelden kunt gebruiken. Een mooie slow motion opname kan extra glans geven aan je promotiefilm en ziet er pro uit.

In een goede promotiefilm wordt er ook regelmatig gespeeld met scherptediepte tussen het onderwerp en de achtergrond.

Verder wordt er in een professionele promotiefilm gebruik gemaakt van allerlei cinematografische standpunten, zoals over the shoulder shots, point of view shots, luister en tegen shots, high angle, low angle en establishing shots.

De Sony PXW-FX9 die wij gebruiken

2. Goede voice-over

Een goede voice-over stem maakt je film professioneel. Dit kan zowel een professionele stem zijn als de stem van jou of iemand anders die iets op camera vertelt. Steeds vaker is het laatste het geval:

Iemand vertelt zijn of haar verhaal en in de tussentijd zien we mooie beelden die dat verhaal ondersteunen. De dialoog loopt dan als een soort van voice-over onder de beelden door.

Let er dan wel op dat de dialoog overtuigend en professioneel overkomt. Denk daarbij aan intonatie: eindig niet elke zin naar beneden, maar zorg voor dynamiek in je manier van spreken.

Voorkom een slechte promotiefilm

De kijker mag niet "voelen" dat je tekst gescript of voorgelezen is. Maak hier dus een kloppend rond verhaal van, niet te fragmentarisch en niet teveel "schrijftaal"

3. Houd je promotiefilm compact

Je wilt vanalles vertellen, maar boeit dat je doelgroep wel? Nee, waarschijnlijk niet. Je kijker wilt vooral mooie beelden zien en een laagdrempelig kort verhaal horen.

Probeer je video daarom zo compact mogelijk te houden. Voorkom onnodige woorden en zinnen.

Vermijd herhaling en "eh-tjes" in je tekst. Of knip dit er achteraf uit in de edit. Want dit maakt een promotiefilm traag en minder fijn om naar te kijken.

4. Goede achtergrondmuziek

Een echt professionele promotiefilm heeft unieke en opbouwende achtergrondmuziek. Dus niet the usual suspects zoals cheesy pop-rock deuntjes, maar juist de meer artistieke muziek die door een professionele componist is gemaakt. Dit soort muziek kun je vinden op platforms zoals Artlist.io. Waak er voor dat je geen muziek van sites afhaalt waar iedereen zomaar muziek op kan plaatsen. De kwaliteit van de muziek kan sterk verschillen.

De achtergrondmuziek moet een aangename toevoeging zijn aan je film.

5. Overvloed aan sfeeropnames

Wat onderscheid een professionele en slechte promotiefilm nog meer van elkaar?

De rijkheid aan afwisselende en mooie beelden.

Een goede promotiefilm is een visueel hoogstandje. Jouw kijker wil getrakteerd worden op mooie opnames. Een professionele promotiefilm onderscheid zich van een slechte doordat er aandacht wordt besteed aan mooie shots die het verhaal ondersteunen. Hierdoor blijft de video makkelijk en vermakelijk om te kijken en gaat deze niet vervelen.

6. Geen ruis en omgevingsgeluid

Een professionele promotiefilm bestaat ook uit mooie heldere geluidsopnames. Dat betekent geen gekraak en geruis wanneer je audio opneemt. Hoor je continue gekraak en afleidende geluiden in jouw video? Je beelden kunnen nog zo mooi zijn: afleidende geluiden verpesten je promotiefilm behoorlijk. Dit wil je dus voorkomen.

De meeste ruis ontstaat doordat een microfoon niet goed gericht staat op de spreker, te zacht staat of te ver weg is gepositioneerd. De microfoon neemt dan onnodig ook geluid op in de directe omgeving. Denk aan een auto, koffiezetapparaat, airco of iemand die voorbij loopt.

Er zijn zoveel geluiden om ons heen: het is nog een hele kunst om dit goed weg te filteren.

Tip: neem de geluiden op in een ruimte die vrij is van omgevingsgeluid. Bijvoorbeeld in een studio of rustige kantooromgeving.

7. Ondertiteling

Een professionele promotiefilm is ook goed te volgen met het geluid uit. Bestaat je video uit veel dialoog? Kies er dan voor om de promotiefilm te ondertitelen. Zo krijgt de kijker alles mee, ook als diegene zonder audio kijkt.

Houd er namelijk rekening mee dat lang niet iedere kijker met geluid aan naar je video kijkt.

8. Goed geproduceerd

Een goede promotiefilm is ook een goed geproduceerde promotiefilm. Dat betekent dat het aan de voorbereidingen niet ontbreekt. Iedere aanwezige op de set weet wat zijn of haar taak is, welke presentatietekst ze hebben en hoelaat ze voor de camera moeten verschijnen. Ook de opnamelocatie is geregeld. Zo haal je het maximale uit de opnamedag. De opnames zijn beter en er kan meer videocontent worden gefilmd wanneer iedereen weet wat ie moet doen.

Laat je in de voorbereiding steken vallen? Dan kan het zo maar zijn dat de hoofdrolspelers van de film te laat komen opdraven, dat andere mensen op locatie niets van de opnames afwisten en jouw strakke planning tegenwerken, of dat je ter plekke nog een heel script moet uitwerken. Zonde van de opnametijd!

9. Op meerdere locaties gefilmd

Er zijn mooie en minder mooie locaties te bedenken als setting voor een promotiefilm. Lijkt het interieur en exterieur van jouw kantoor of werkplek op die van een oorlogsbunker, kies er dan misschien voor om niet alle opnames in die ene ruimte te plannen.

Door op pad te gaan en ook opnames te maken van de nabije omgeving, krijg je een dynamischere video. De beelden zullen aantrekkelijker zijn en je kijker krijgt een beter beeld van de regio waar jullie actief zijn.

10. Persoonlijk verhaal

Een goede promotiefilm is in mijn ogen geloofwaardig, authentiek en persoonlijk. Een promotiefilm moet je doelgroep voorzien van waarde. Bijvoorbeeld dat ze er achter komen hoe jouw product is gemaakt, hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij jullie, of wie jij bent en wat jou drijft. Een eerlijk verhaal werkt drempelverlagend. Kijkers krijgen zo het gevoel dat ze jouw onderneming echt kennen en hiermee een band opbouwen.

Tips om mee aan de slag te gaan

Met deze 10 tips kun je jouw promotiefilm al naar een hoger niveau tillen. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere zaken die van invloed zijn op de kwaliteit van je promotiefilm.

Een videoproductiebedrijf als Pro Motion Film kan je helpen in de uitvoering.

Bekijk hier onze eigen promotiefilm:

Jouw bedrijf boosten met een doeltreffende promotiefilm?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Promotiefilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op