Promotiefilm maken: 12 tips voor de mooiste opnametechnieken

Video is net als koken. Met goede ingrediënten kun je een bepaald gerecht nog lekkerder maken. Daarmee kun je echt iemand positief verrassen.

Hetzelfde geldt voor film en videocontent. Heb je een aantal filmtechnieken onder de knie, de beschikking over goede gear en cameralenzen, dan kun je hiermee nog meer smaak geven aan je productie.

Ik heb het dan over cinematografische effecten die voor een WOW-factor zorgen bij je publiek. Manieren om je video er nog meer uit te laten springen. Een bepaalde opnametechniek kan echt de uitsmuiter worden van de productie, vooral wanneer je het heel subtiel gebruikt.

Je kunt er ook voor kiezen om juist alle opnames van je video met dezelfde techniek te filmen. Dan wordt het een stijlelement wat jouw video ook heel uniek kan maken.

Met het subtiel toepassen of continue herhalen van een bepaalde opnametechniek kun je dus echt het verschil maken. Het is voor niemand moeilijk om de rode record knop van een camera in te drukken. Een camera rustig vasthouden lukt de meesten ook nog wel.

Maar het vergt kennis en kunde over opnametechnieken en cameralenzen om een artistieke video op te nemen en blijvende indruk achter te laten bij je publiek.

Weet wat er mogelijk is: 12 opnametechnieken op een rijtje

Als je weet wat er allemaal mogelijk is qua opnametechniek dan kun je vervolgens kiezen welke opnametechniek het beste bij jouw persoonlijke smaak of productie past.

Je hoeft deze opnametechnieken dus niet allemaal door elkaar heen te gebruiken. Of uberhaupt allemaal te kunnen toepassen. Wat ik al zij: dit is smaakgebonden.

Vaak doet een goed uitgevoerd shot met één van deze technieken al wonderen. Zolang je er maar in gelooft en de techniek perfectioneert.

Als cameraman vind ik de ene opnametechniek veel mooier dan de ander. In dit rijtje staat er bijvoorbeeld ook eentje waar ik zelf niets mee heb. Maar ik neem 'm wel mee omdat dit een techniek is die veel wordt gebruikt door andere makers. Welke techniek dit is? Vertel ik je weleens als we elkaar ooit tegenkomen op een draaidag. ;-)

Welke technieken kun je allemaal gebruiken voor een echte WOW-factor?

1. Drone opnames

Eén van de filmtechnieken die de afgelopen jaren ontzettend aan populariteit heeft gewonnen zijn opnames met een drone. Het unieke van een drone is dat je opnames vanuit vogelperspectief kunt laten zien. Dat zijn point of view shots die wij als mens nooit met ons blote oog zouden kunnen waarnemen. Daardoor trekt een opname met drone altijd de aandacht en ziet dit er super gaaf uit.

TIP: Zorg er wel voor dat het shot gestabiliseerd is. En dat je alleen op locaties filmt waar je toestemming hebt om met een drone de lucht in te gaan.

Filmen met drone
Drone opnames verrijken je video

2. Slider

Een andere filmopnametechniek is het gebruik van een slider. Dit is een soort van kleine rails waar meestal een statiefkop op staat. De camera staat op de statiefkop. Vervolgens kun je heel rustig en gecontroleerd een slide beweging maken met je camera. Zo kun je een heel subtiele beweging toevoegen aan een shot.

3. Stabilizer

Soms wil je met een vloeiend gecontroleerd shot door de ruimte bewegen. Lopend met je camera in de hand is dat moeilijk vol te houden. Je krijgt snel een schokkende beweging. Gelukkig zijn hier verschillende steadicams en stabilizers voor. Je kunt je camera hier in of aan bevestigen. Als je hier vervolgens mee gaat filmen dan corrigeert de stabilizer oneffenheden in de beweging.

Op die manier krijg je een perfecte opname. Alsof je over de grond zweeft.

 • Cursus filmen met je smartphone

  Cursus Filmen Met Je Smartphone

  In de cursus filmen met je smartphone (e-book) ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Dit e-book is te bestellen met de PMF Complete Bundle.

  36,- 17,99 -50%

4. Tracking shot

Wat ook een heel mooi beeld geeft is een tracking shot. De truc is hierbij om een persoon of voertuig vanaf eenzelfde afstand te blijven volgen. Zodat deze continue scherp in beeld blijft op de voorgrond. Het mooie is dat de achtergrondomgeving continue verandert. Met zo'n opname breng je de schoonheid van beweging optimaal in beeld.

5. Time-lapse

Met een strakke time-lapse kun je echt met tijd en beweging spelen. Probeer aan je video bijvoorbeeld eenmalig een shot toe te voegen van een ruimte die volstroomt met mensen, of een straatbeeld van dag naar nacht. Dat ziet er heel gaaf uit. Dit vergt misschien wat geduld en oefening, maar zo'n shot is het absoluut waard!

6. (Super) slow motion

Ook met (super) slow motion kun je ook goed spelen met de tijd. Hiermee kun je iets laten zien wat het normale oog niet kan zien. Tegenwoordig bieden camera's vaak de optie om in 50fps tot 120 fps te filmen. Dat levert al een mooie vertraging op. Wil je echt een fractie van seconde zo erg vertragen dat dit een paar seconden duurt, dan kun je speciale high-speed camera's gebruiken. Die gaan soms wel tot 100.000 frames per seconde.

TIP: Probeer soms vanuit real time opnamen te vertragen naar slow motion, of andersom. Dat ziet er super gaaf uit en hiermee kun je echt de focus op iets leggen.

7. Vintage lens

Een cameralens is misschien niet echt een opnametechniek die past in het rijtje hierboven. Maar toch neem ik deze mee in het rijtje. Want met een cameralens kun je wel een bepaalde stijl neerzetten waarmee je content er uit springt.

Gebruik bijvoorbeeld een vintage cameralens. Dat zijn oude lenzen die misschien wat onderdoen aan de scherpte en bouwkwaliteit van de lenzen van nu. Deze lenzen zijn ook al een tijdje niet meer op de markt, maar nog wel verkrijgbaar via sites als Ebay. Het voordeel? Ze geven vaak juist hele mooie vertekeningen of vervormingen aan het opgenomen beeld. En iedere lens heeft een andere bouw.

Ga je hier mee filmen, dan geeft dat je beelden veel meer karakter dan de lenzen van nu.

Filmen met vintage lens

8. 35 - 50mm lens

Een andere lens die je zeker af en toe moet gebruiken is de 35mm of 50mm medium lens. Er wordt vaak gezegd dat 35mm en 50mm brandpuntafstand het dichtst in de buurt komt van het menselijk zicht. Dus wat wij zelf door onze ogen zien. Dat maakt de opnames met zo'n lens dus heel realistisch.

Denk aan een point of view shot op straat. Loop met de camera rond en focus met de lens op objecten en mensen om je heen. Dit geeft echt het gevoel alsof we het opgenomen beeld door onze eigen ogen bekijken.

9. Wide-angle lens

Met een wide-angle lens of in het Nederlands 'groothoeklens' kun je heel ruimtelijke shots maken. Hiermee kun je dus echt een brede horizon laten zien. Heel handig als je een overzichtshot wilt laten zien.

Vanwege de ruimtelijkheid kun je met een wide-angle lens opnames maken waar ontzettend veel op te zien is. Kies voor long takes (zie tip nummer 12) en je kunt heel rustgevende composities maken waar je de ruimtes het verhaal laat vertellen.

10. Lens flares

Film en licht hebben alles met elkaar te maken. Schijnt de zon dan kan het ontzettend mooi zijn om zonnestralen in je lens te laten vallen. Dit wordt een lens flare genoemd.

Met dit natuurlijke daglicht kun je toveren. Probeer de camera tijdens een shot zo te bewegen dat er opeens licht in de lens valt. Dit geeft prachtig beeld en zo maak je je opnames uniek, creatief en ook spannend om naar te kijken.

Lens flares

Bij een lens flare valt het zonlicht rechtstreeks de cameralens in.

11. Vloeiende beweging uit de hand

Veel van de filmtechnieken hebben te maken met apparaten zoals drones en stabilizers. Dat maakt het al snel heel veilig en clean. Soms te vloeiend. Je kunt de opnamen ook ruwer maken door geen apparaten te gebruiken.

Het kan een heel speciaal shot opleveren als je de cameraman van het ene object naar het ander laat toebewegen. Bijvoorbeeld met de camera een vloeiende beweging van het gezicht van persoon A naar die van persoon B.

Is alles goed getimed en lukt het ook om de focus te verleggen, dan levert dit echt heel mooi ambachtelijk en origineel filmwerk op. Een gedurfd creatief shot waar je u tegen zegt.

12. Long takes vanaf statief

Zoals ik net al schreef geeft het een mooi filmisch effect om alle opnames vanaf een statief te filmen met een groothoeklens. Dat geeft een wijdt beeld. Je krijgt daardoor heel ruimtelijke composities.

Maak hier dan ook long takes van. Dit zijn shots die lang blijven staan voordat er geknipt wordt naar een ander beeld. Op die manier trek je de aandacht volledig toe naar wat er zich afspeelt in het beeld. Dit heeft veel weg van theater, waar alles zich ook in dezelfde ruimte afspeelt. Doe dit met al je shots en je hebt een originele video die echt bij je publiek blijft hangen.

 • Cursus filmen met je smartphone

  Cursus Filmen Met Je Smartphone

  In de cursus filmen met je smartphone (e-book) ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Dit e-book is te bestellen met de PMF Complete Bundle.

  36,- 17,99 -50%

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Meer promotiefilm tips:

-> Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

-> Een succesvolle promotiefilm maken die kijkers trekt, hoe doe je dat?

-> Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

-> Vijf tips om slim veel video's te maken

-> 10 tips voor een succesvolle crowdfunding video

-> Drie tips voor een sterke showreel video

-> Wat maakt een promotiefilm "professioneel"?

Makkelijk een professionele promotiefilm maken

Het voordeel van veel van de bovenstaande opnametechnieken is dat ze allemaal makkelijk zijn toe te passen met een beetje oefening en de juiste apparatuur.

Zo heeft DJI hun drones en stabilizers zo doorontwikkelt dat er snel en eenvoudig mee gewerkt kan worden. De apparaten worden steeds lichter en compacter, waardoor ze makkelijk van locatie naar locatie zijn te vervoeren in gewoon een rugtas. En de kosten? Dat valt ook reuze mee. Onder de € 1000,- en soms zelfs onder de € 500,- heb je al één van deze apparaten.

Professionele promotiefilm laten maken?

Je kunt voor het maken een promotiefilm ook overwegen om een professioneel videoproductiebedrijf of cameraman in te huren. Een promotiefilm laten maken brengt namelijk best wat voordelen met zich mee.

Zij hebben al deze apparatuur al in huis en beschikken ook over de benodigde kennis en ervaring om echt mooie opnames te maken.

Klik op de onderstaande button als je meer wilt weten over de promotiefilms die wij maken.

Promotiefilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.