Wat is een animator?

Wat is een animator

Wat is een animator en wat doet een animator in de mediawereld? Een animator - ook "audiovisueel vormgever" - genoemd, is werkzaam bij bedrijven binnen de mediabranche. Hij of zij beheert digitaal of gedrukt materiaal en houdt zich bezig met de ontwikkeling van media. Een animator is veelal werkzaam bij reclamebureaus, multimediabedrijven, webdesignbureaus en ontwerpbureaus.

Het zit er ook dik in dat je als freelancer aan de slag zult gaan. Ook komt het veel voor dat animators op een aparte vormgevingsafdeling binnen een bedrijf komen te werken. Voor jezelf beginnen? Daar zijn meerdere risico's aan verbonden, maar het is vaak wel het meest bevredigend.

Dit is wat een animator is

Een animator (in spe) is iemand die in de regel geïnteresseerd is in animatie en het maken van animatie. Iemand die verhalen, concepten of ideeën naar dynamische, bewegende beelden weet om te zetten.

De animator heeft interesse in het vertellen van verhalen en het opbouwen en vormgeven van beelden. Een goede animator zal bovendien een brede belangstelling hebben, zoals op cultureel als maatschappelijk vlak. Vaak is hij of zij actief in teamverband en daar spelen communicatieve vaardigheden een belangrijke, centrale rol bij.

Een visueel ingestelde creatieveling

Een animator die zijn of haar beroep naar behoren uit wil voeren, moet creatief ingesteld zijn. Ook moet hij of zij goed visueel kunnen denken. Visualiseren betekent dat je een idee, verhaal of concept in je hoofd meteen naar beelden kunt vertalen. Die beelden in je hoofd kun je vervolgens vertalen naar computerbeelden. Hiervoor moet je met de computer overweg kunnen.

Goed kunnen tekenen is altijd een pluspunt, want voor je kunt beginnen met het schetsen van 3D beelden op de computer, zal soms een eerste idee 2D op papier worden uitgewerkt.

Uitwerken van animatie concept

Werken met digitale media

Vandaag de dag gaat bijna alles digitaal. Werken met moderne media moet een animator aanspreken. Als een animator aan een opdracht werkt, is dit meestal in dienst van een opdrachtgever. De animator moet zichzelf voortdurend bijspijkeren op het gebied van mediavormgeving en technologie. Voor je het weet, zijn bepaalde technologieën alweer achterhaald.

De belangrijkste taken van een animator

De animator is dé expert op het gebied van grafische en audiovisuele vormgeving. Hij of zij houdt zich bezig met geluid en beeld, animaties, videopresentaties of reclamespotjes. Ook games kunnen aan bod komen.

De animator heeft tal van hulpmiddelen tot zijn beschikking. Aan de hand van software kunnen 2D of 3D animaties worden gemaakt. Video-opnames kunnen ook onderdeel zijn van de werkzaamheden, evenals het zorgen voor belichting en het digitaliseren van geluidseffecten. Een script ontwikkelen? Ook dat moet geen probleem zijn. De animator kent de termen "resolutie", "compressie" en "renderen" als zijn broekzak.

Voorbeeld 2D animatie

Met wie werkt een animator samen?

De animator werkt met verschillende personen samen, al zijn er ook verschillende taken die hij of zij zelfstandig verricht. De animator moet zelfstandig in staat zijn een verhaal te schrijven, dit vorm te geven en vervolgens te maken. Ook de personages en achtergronden moeten worden uitgedacht en uitgewerkt. Daarnaast mag het monteren van de film geen probleem zijn. Hoe groter het team is waarin de animator samenwerkt, hoe gespecialiseerder de functies. Een animator of 3D computeranimator in televisie- en filmland werkt samen met:

  • De producer - de eindverantwoordelijke voor het project
  • De regisseur - de persoon die de technische en esthetische kant van het project overziet
  • De storyboard artist en de lay-out artist
  • Eventueel met een Background Artist, een Art Director en Technical Director
  • Ook krijgt een animator nog weleens te maken met een Compositor.

Hoe kun je animator worden?

Er zijn verschillende manieren om animator te worden. Sommige mensen zijn in eerste instantie hobbymatig animator en maken er later hun beroep van. Andere mensen waren eerst in een ander vakgebied binnen de filmproductie actief en hebben zich later op animatie toegelegd. Het meest gebruikelijke is natuurlijk dat animators een specifieke opleiding volgen.

De studie animatie aan de HKU

Animator worden? Je doet het bij de HKU in Utrecht. Wie de vierjarige opleiding afrondt, krijgt de graad Bachelor of Arts. De studie Animation leidt op tot vormgever, regisseur of natuurlijk animator. Er wordt een eigen conceptstijl ontwikkeld. Je leert ontwerpen en verschillende vertelvormen toepassen voor animatie. Bovenal leer je hoe je bewegend beeld kunt vormgeven en wat de finesse van ritme, timing, vertelling en acteerwerk is. Ook leer je alles over planning en animatieproductie, vanaf concept of storyboard tot aan het editen en de afronding.

Animatie in het kort

Met deze studie leer je 2D en 3D beelden tot leven te wekken. De studie animatie is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in animaties maken ideeën of concepten in bewegende beelden willen omzetten.

Een animator heeft interesse in beeldopbouw en vormgeving. Het draait allemaal om het vertellen van een verhaal. Brede belangstelling is een pré voor elke animator. Tijdens de studie animatie leer je ook in teamverband te werken en informatie op een duidelijke, gestructureerde wijze over te brengen aan anderen. Goede communicatie is een eis.

Wat is precies 2D-animatie?

2D animatie bestaat al lang, al ver voor het internet 'geboren' werd. Eind achttiende eeuw werd er voor het eerst van 2D animatie gebruik gemaakt. Je kunt twee-dimensioneel animeren dus als de traditionele wijze van animeren zien. Bij het animeren worden er personages gemaakt, evenals achtergronden.

Ook worden er storyboards geschreven. Hierbij staan zoals technische vaardigheden als creativiteit centraal. Het fijne van 2D animatie is dat dit zowel digitaal als met de hand kan worden gemaakt. 2D heeft als kenmerk dat je maar één invalshoek tegelijkertijd ziet: de animatie bestaat uit hoogte en breedte verhoudingen, maar de diepte die je bij 3D wel hebt, ontbreekt.

Met computerprogramma's als Adobe After Effects, Motion en Adobe Flash Professional kun je prima uit de voeten.

En 3D animatie?

3D-animatie altijd beter dan 2D-animatie? Wel ingewikkelder, meestal ook fraaier. Toch komt 2D-animatie in de praktijk nog best veel voor, onder meer in cartoonvorm, maar ook in televisiereclames, op websites en in e-learning cursussen. 3D wordt met name gebruikt in de medische en biotechnologische sector, evenals in de gaming industrie. 3D voegt een nieuwe dimensie toe: diepte.

Wil je 3D animaties maken op je computer, dan heb je daar speciale programma's voor nodig, bijvoorbeeld Autodesk Maya, Ds Max, Houdini, Cinema 4D, ZBrush en Blender. Je kunt de belichting aanpassen en in de applicatie de camera verplaatsen. 3D zorgt ervoor dat personages realistischer lijken. Ook wordt et makkelijk om emoties over te brengen. Denk maar eens aan wat Toy Story en Jurassic Park voor de filmindustrie hebben betekend. Meer weten over de verschillen tussen 2D- en 3D-animatie? Klik dan eens op deze link.

Wat verdient een animator?

Wat verdient een animator gemiddeld?

Op welk salaris mag een animator rekenen? Volgens statistieken verdient een animator gemiddeld 2.816 euro per maand. Deze statistiek is gebaseerd op 10 anonieme salarissen die bij Glassdoor.nl bekend zijn. De ondergrens lijkt rond de 2.000 euro te zitten, terwijl de bovengrens rond de 4.000 zit. Wat er mogelijk is, is afhankelijk van jouw vaardigheden, maar ook van je leeftijd, de verantwoordelijkheden die je krijgt en je ervaring.

Waar komen animators te werken?

Overal en nergens: overal waar met digitale media gewerkt wordt. Je kunt animators overal vinden waar met digitale content gewerkt wordt, bij een filmproductiebedrijf, bij de NOS, maar ook bij marketingsites of een groot bedrijf dat een eigen online marketingafdeling heeft. Kortom: de mogelijkheden zijn groot. Het internet en video worden belangrijker en belangrijker, dus de vraag naar animators zal voorlopig nog niet opdrogen. Het is ook goed mogelijk.

Animator vacatures

Ben jij een animator talent, bijvoorbeeld net afgestudeerd of studeer je nog en ben je op zoek naar een stage? Neem dan eens contact op met Pro Motion Film, want wij zijn met regelmaat naar stagairs en jongprofessionals op zoek. Je kunt je open sollicitatie mailen naar [email protected] en je CV, samen met voorbeeldvideo's en/of -projecten toezenden. Als we onder de indruk zijn van je kunnen en extra handen kunnen gebruiken, nemen we contact op.

Wat heeft een professionele animator je te bieden?

Er zijn verschillende voordelen verbonden met het in huis halen van een professionele animator.

Als je Pro Motion Film inhuurt, schakel je een team van gelouterde professionals in die jarenlange ervaring hebben in het vak en precies weten wat ze te doen staat. Video opnames maken en bewerken, al dan niet in animatievorm, is een koud kunstje. Er wordt tijdens het filmen met een klein en flexibel team gewerkt, wat zorgt voor een goede werk vibe. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Bij alles wat we doen spat de trots en het plezier eraf. Je verhaal wordt met gevoel vastgelegd en zorgvuldig gemonteerd zodat beeld en geluid naadloos in elkaar grijpen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92