Wat is kill your darlings?

Betekenis kill your darlings

Het begrip kill your darlings geeft de bereidheid van een auteur of video-editor aan in zijn eigen stuk te 'snijden'. Centraal bij dit principe staat dat less is more.

Om een goede film te kunnen maken, moet je bereid zijn bepaalde individuele scènes te schrappen die op zichzelf erg fraai kunnen zijn, maar die niets bijdragen aan het verhaal in bredere zin.

Waar komt dit begrip vandaan?

De Amerikaanse fictieschrijver William Faulkner sprak over de "precious darlings" die iedere schrijver heeft - dit kunnen bepaalde lievelingszinnen of zelfs hele scènes zijn - die erg fraai zijn, maar die thematisch niet passen binnen het huidige stuk dat hij in het schrijven is. Om een goed werk te kunnen leveren, gaf hij het advies over deze precious darlings "you've got to "kill" them."

Een valkuil voor beginners

Het is een bekende valkuil van vele beginnende schrijvers en regisseurs: ze willen iets zo mooi en volledig mogelijk overbrengen, dus hebben ze de neiging te uitgebreid te zijn. Die uitgebreidheid leidt tot langdradigheid en met die langdradigheid verliezen ze de interesse van de kijker.

Kill your darlings is een veelgebruikt advies om het belang van bondigheid aan te geven. Het gaat puur en alleen om het schrappen van niet noodzakelijke details. Alles dat wel noodzakelijk is, moet uiteraard in het verhaal bewaard blijven. Wees dus ook nooit té beknopt.

Is kill your darlings altijd nodig?

Nee, niet altijd. Het ligt er heel erg aan wat voor soort tekst je schrijft of wat voor film je maakt. De film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick wordt vaak verweten dat hij ontzettend langdradig (zelfs saai) is. Toch wordt de film door velen beschouwd als een meesterwerk. Hoe kan dat? Kubrick heeft langdradigheid tot kunst verheven. Elk shot, elk frame, in de film is namelijk tot in de puntjes verzorgd. Alle overgangen zijn uitvoerig uitgedacht. A Space Odyssey is geen gewone speelfilm, eerder een bijna drie uur durend schilderij.

Meer film en video begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!