Wat is kill your darlings?

Betekenis kill your darlings

Het begrip kill your darlings geeft de bereidheid van een auteur of video-editor aan in zijn eigen stuk te 'snijden'. Centraal bij dit principe staat dat less is more.

Om een goede film te kunnen maken, moet je bereid zijn bepaalde individuele scènes te schrappen die op zichzelf erg fraai kunnen zijn, maar die niets bijdragen aan het verhaal in bredere zin.

Waar komt dit begrip vandaan?

De Amerikaanse fictieschrijver William Faulkner sprak over de "precious darlings" die iedere schrijver heeft - dit kunnen bepaalde lievelingszinnen of zelfs hele scènes zijn - die erg fraai zijn, maar die thematisch niet passen binnen het huidige stuk dat hij in het schrijven is. Om een goed werk te kunnen leveren, gaf hij het advies over deze precious darlings "you've got to "kill" them."

Een valkuil voor beginners

Het is een bekende valkuil van vele beginnende schrijvers en regisseurs: ze willen iets zo mooi en volledig mogelijk overbrengen, dus hebben ze de neiging te uitgebreid te zijn. Die uitgebreidheid leidt tot langdradigheid en met die langdradigheid verliezen ze de interesse van de kijker.

Kill your darlings is een veelgebruikt advies om het belang van bondigheid aan te geven. Het gaat puur en alleen om het schrappen van niet noodzakelijke details. Alles dat wel noodzakelijk is, moet uiteraard in het verhaal bewaard blijven. Wees dus ook nooit té beknopt.

Is kill your darlings altijd nodig?

Nee, niet altijd. Het ligt er heel erg aan wat voor soort tekst je schrijft of wat voor film je maakt. De film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick wordt vaak verweten dat hij ontzettend langdradig (zelfs saai) is. Toch wordt de film door velen beschouwd als een meesterwerk. Hoe kan dat? Kubrick heeft langdradigheid tot kunst verheven. Elk shot, elk frame, in de film is namelijk tot in de puntjes verzorgd. Alle overgangen zijn uitvoerig uitgedacht. A Space Odyssey is geen gewone speelfilm, eerder een bijna drie uur durend schilderij.

Meer gerelateerde begrippen

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%