Wat is een SRT-bestand?

Het SRT-bestand is het type bestand dat je gebruikt voor de weergave van ondertitels bij het afspelen van video's. Met dit type bestand voeg je dus ondertitels toe aan je video's.

Als het bestand correct is toegevoegd aan de video, zal het besturingselement de ondertiteling ook weergeven tijdens afspelen van de video. Deze wordt "CC" toegevoegd: je kunt er dus zelf voor kiezen of je de captions, de ondertiteling, wel of niet inschakelt. Het SRT-bestand bepaalt, in het kort, per seconde welke tekst waar als ondertiteling moet worden getoond.

Alleen in combinatie met video

Uniek aan een SRT-bestand is dat ze alleen over een video kan worden getoond en ook alleen werkt in samenspel met een video. SRT-bestand is de afkorting voor SubRip, waarbij Sub weer voor "Subtitle" (ondertiteling) staat. Een SRT-bestand is wat je nodig hebt als je ondertiteling kunt voegen. In verschillende bewerkingsprogramma's, zoals Première Pro en iMovie kun je ondertitels eenvoudig opslaan in dit format. SRT komt samen in combinatie met .MKV, .WMV of .AVI voor film. SubRip is een programma dat je gratis kunt downloaden om ondertitels mee te maken. SRT-bestanden rippen van een DVD doe je ook met SubRip.

Hoe open je een SRT-bestand

Als je een video opent zonder ondertiteling, terwijl blijkt dat er wel een SRT-bestand is toegevoegd, dan kun je na het openen van de video het SRT-bestand alsnog openen om ondertiteling te krijgen. Je kunt dit onder meer doen met VLC. VLC is een programma voor video waarmee je moeiteloos verschillende videoformats kunt openen. Is de video geopend, kies dan voor de optie "ondertitels" en vervolgens voor de optie "ondertitelbestand toevoegen".

SRT-bestanden en VLC of smart tv

Ook via VLC-mediaspeler, of smart-tv kun je moeiteloos SRT-bestanden openen om aan video's Nederlandse ondertiteling toe te voegen. Soms biedt de software zelf geen optie om SRT-bestanden toe te voegen. Meestal werkt het SRT-bestand dan automatisch als je dit in dezelfde map plaatst als de video. Geef het SRT-bestand voor de zekerheid dezelfde naam als het videobestand. Natuurlijk moet je de extensie wel in stand laten en niet veranderen.

Je kunt ook zelf een SRT-bestand maken

Zelf een SRT-bestand maken kan voor bijvoorbeeld een videopresentatie. Je hoeft alleen maar een aantal eenvoudige stappen te volgen:

• Kies eerst een geschikte tekst editor (denk onder meer aan TextyEdit, Notepad en TextMate).
  • Zorg ervoor dat je de video die je wilt ondertitelen vrij toegankelijk hebt en kunt bekijken wanneer je wilt.
  • Open de tekst editor en zorg voor een sequentie in ondertitellijnen (zo verschijnen ze in de juiste volgorde). Begin met nummer één en schrijf hieronder de juiste timestamp. Een timestamp schrijf je zo - uren:minuten:seconden:millisecondes.
  • Op de volgende lijn typ je wat je de inhoud van de ondertiteling. Deze tekst zal op het scherm verschijnen. Kies telkens voor één of twee regels tegelijkertijd.
  • Volg nu dezelfde stap voor alle ondertiteling die je aan het videobestand wil toevoegen.
  • Als je klaar bent met het maken van je ondertitelen, controleer je deze uitgebreid op foutjes.
  • Als alles naar wens is ge-edit, sla je je bestand op in het gewenste SRT-format en voeg je het toe aan de video.

Meer gerelateerde begrippen