Animatie is een fantastisch middel om een herkenbare en eigen beeldtaal toe te voegen aan je bedrijfsvideo's. Op het gebied van videocontent kan animatie drie verschillende functies hebben:
1. Uitleganimaties
Dit zijn animaties die in een video worden gebruikt om, je raad het misschien al: iets uit te leggen. Denk aan een infographic. Vaak zijn deze animaties best prijzig om te maken, zeker als je een video van 60 seconden of langer maakt, die geheel bestaat uit animatie. Een animator kan daar goed een paar dagen mee bezig zijn.
2. Grafische aankleding
Dit zijn animaties die specifiek als functie hebben om het gefilmde beeld grafisch aan te kleden. De animatie is een duidelijk vormgevingselement.
3. Motion graphics
Dit zijn bewegende elementen die de video een duidelijke branded huisstijl geven. Denk bijvoorbeeld aan een geanimeerd logo. Het voordeel van deze animaties is dat je ze eenmalig hoeft te maken en inzetbaar zijn voor al je bedrijfsvideo's.
Vaak adviseren wij klanten daarom om eenmalig in zo'n motion graphics videohuisstijl te investeren. Zeker als ze structureel aan de slag gaan met videomarketing, is dit een waardevolle investering. Deze graphics kun je in al je video-uitingen gebruiken.
Het voordeel: je video's komen nog professioneler over en zijn herkenbaar voor jouw doelgroep vanwege een terugkerende huisstijl.
5 motion graphics voor een bedrijfsvideo
Dit zijn de meest voorkomende en populaire motion graphics in een bedrijfsvideo.
1. Leader board
Een leader of leader board is een korte intro vooraf aan de video. Deze leader leidt de video grafisch in. Denk bijvoorbeeld aan een afleveringstitel die in beeld komt. Of een serie visuals die in iedere video weer terugkomt.
Hier doet de kracht van herhaling zijn werk. De tweede keer dat je een video met deze leader kijkt, ga je de leader herkennen. Zo verbindt je de video's automatisch aan elkaar: "de vorige video vond ik leuk, deze video hoort bij dezelfde serie, dus ga ik deze video ook bekijken".
6 Voorbeelden van leader boards gemaakt door Pro Motion Film:
Ook houden we als kijker van herhaling, net als dat een vast dagritme fijn is. Het geeft een bepaalde structuur. Dit maakt jouw video's ook professioneler: er is altijd een duidelijk begin.
En nog een bijkomend voordeel: in de leader kun je een stukje branding kwijt. Denk aan je bedrijfslogo, of de namen en gezichten van de hoofdrolspelers.
2. End board
Ieder begin heeft logischerwijs ook een eind.
Het einde van je video kun je aanduiden met een sterk end board.
Dit kan een simpele eindkaart zijn waarin je het logo + slogan of een call to action in beeld ziet komen. Hier eindigt de video dan op.
Het logo en de eindtekst blijven meestal een paar seconden in beeld hangen.
7 Voorbeelden van end boards gemaakt door Pro Motion Film:
Een endboard kan ook uitgebreider zijn en bestaan uit verschillende slides. Zeker als het gaat om een lange video. Dan mag er ook een langer einde zijn.
Denk bijvoorbeeld aan de end credits van een film. De end credits van een film van 2 uur, duren gauw een paar minuten.
Dit zou gek zijn bij een video van 3 minuten, om hierdan 2 minuten aan end credits aan toe te voegen. Maar bij een video van 15 minuten of langer, kom je er best mee weg om een korte sequence met end credits op te nemen.
3. Logo animatie
In veel bedrijfsvideo's zie je ook een logo-animatie. Dat kan aan het begin van de video zijn, maar doorgaans komt de logo-animatie aan het eind in beeld. Daarmee is deze logo animatie dus een onderdeel van het end-board.
Toch wordt de logo-animatie vaak als een los motion graphic element gezien, juist zodat je de vrijheid hebt om deze op verschillende beelden en achtergronden in te zetten.
7 Voorbeelden van logo-animaties gemaakt door Pro Motion Film (8 als je onze eigen logo-animatie op het eind meetelt ;-)
Een logo-animatie steekt jouw video echt in een professioneel jasje. Zo'n animatie (mits goed gemaakt) geeft jouw video een gelikte en luxe uitstraling. Zeker voor bedrijven en merken die zich richten tot het leveren van een high-end product, is zo'n animatie aan te raden.
4. Naamtitels
Niet per se de mooiste animaties, maar ze zijn wel praktisch: naamtitels.
Deze titels staan meestal in de onderste helft van het frame en verschijnen meestal met een fade in in beeld.
Officieel heet deze naamtitel een lower third, wat slaat op dat je de naamtitel, wanneer je de video in 3 lagen verdeeld, in het onderste 1/3 vlak positioneert.
9 Voorbeelden van naamtitels gemaakt door Pro Motion Film:
Functie van de naamtitel
De naamtitels geven allereerst de naam van de spreker weer. Zodat een mondelinge introductie niet per se noodzakelijk is.
Onder de naam zie je vaak ook nog de functie van de spreker, of het bedrijf waarvoor deze persoon werkzaam is.
Het voordeel van zo'n naamtitel is dat niet iedereen zich telkens in beeld hoeft voor te stellen. Dit zou je video nogal lang en saai maken, zeker als er veel sprekers in korte tijd in beeld komen die allemaal beginnen met: "Mijn naam is...".
Je kunt ook mooi je corporate kleuren aan de naamtitel toevoegen. Denk aan de kleuren van je website. Als je deze video's dan op je website plaatst, vormt alles qua vormgeving een mooi geheel met elkaar.
5. Wipe
Een vijfde motion graphic element die je soms ziet in bedrijfsvideo's is de wipe.
Dit is een snel en speels overgangseffect tussen twee opeenvolgende shots. Ook deze kun je customizen in de huisstijl van je bedrijf:
Een wipe maakt je video net iets dynamischer en kleed de video grafisch nog meer aan. Pas zo'n wipe subtiel toe bij een duidelijke scene overgang. Bijvoorbeeld als je van opnamelocatie wisselt.
Voorbeeld van een wipe effect:
Wat kost zo'n motion graphic pakket?
Het zal je als bedrijf of ondernemer meestal ongeveer tussen 500,- en 800,- euro kosten om deze 5 motion graphics te maken.
Je hoeft natuurlijk niet al deze grafische elementen te laten maken.
Voor sommige video's is bijvoorbeeld alleen een geanimeerd logo als end board al voldoende. Houdt dan rekening met 250,- euro. Dit zijn prijzen die wij hanteren wanneer de motion graphics worden gecombineerd met afname van een video.
De prijzen zullen wat hoger uitvallen als je alleen deze motion graphics laat maken, rekening houdende met projectmanagement. Wil je meer weten over de kosten van een professionele video, kijk dan ook op onze tarieven pagina.
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.