Een bedrijfsfilm laten maken is iets wat je doet om in één klap je bedrijf op de kaart te zetten. Of om een belangrijke eerste indruk te geven aan je klanten. Zoiets kun je op veel manieren doen. Wat is de juiste manier en hoe behaal je het beste resultaat?
1. Een bedrijfsfilm maken als belangrijke aanvulling op je site content
Met een bedrijfsfilm voeg je waardevolle informatie toe aan je al bestaande content. Zoals tekst en foto's.
Het is fijn voor je klanten om naast teksten ook bewegend beeld onder ogen te krijgen. En ook Google wordt hier blij van.
Je hebt op je site ongetwijfeld informatie staan over je diensten en producten. Zorg er voor dat de bedrijfsfilm hier een goede aanvulling op is en geen herhaling. Je kunt een bedrijfsfilm juist gebruiken om iets extra's te vertellen, als toevoeging op je tekstuele content.
Maar wat dan?
2. Denk vanuit je doelgroep
Zorg er voor dat je met jouw bedrijfsfilm waardevolle informatie geeft aan je doelgroep. Zij gaan de video ten slotte bekijken en op basis daarvan hopelijk contact met je opnemen.
Op wat voor video zit jouw doelgroep te wachten?
Is je locatie bijvoorbeeld belangrijk voor hen? Heb je een winkel, restaurant, school of beautysalon? Als klanten vaak naar jou toe komen, dan willen ze van te voren vast graag weten hoe het er bij jullie uitziet. Met video kun je ze snel een indruk geven van de sfeer op locatie.
Of misschien willen ze meer over jou weten, omdat jij op afstand veel contact met ze hebt. Dan kun je een bedrijfsfilm maken om jezelf of je collega's voor te stellen. Zoiets is bijvoorbeeld ideaal als je een met een klantenservice werkt.
En als je bedrijf helemaal is gefocust op de online verkoop van een product of dienst, dan kun je een bedrijfsfilm maken om hier meer toelichting op te geven. Vanuit welke overtuiging zijn jullie hier mee begonnen? En wat maakt jouw dienst of product uniek?
Eén voor één allemaal waardevolle informatie voor je doelgroep.
Volgende punt. Hoe breng je die informatie over?
3. Een duidelijke verhaalstructuur
Als je er uit bent waar je bedrijfsfilm over moet gaan, dan is het belangrijk om van de inhoud een logisch verhaal te maken. Met een duidelijk begin, een goed inhoudelijk middenstuk en een eind met een scherpe call to action.
Daarmee zorg je voor een duidelijke structuur en is je video goed te volgen voor de kijker .
Schrijf hiervoor een script. Lees het een keer door, en nog een keer. Filter alle onnodige informatie. Je zult merken dat je je video hiermee naar een hoog niveau tilt.
4. Wees jezelf
Misschien wel het belangrijkste van alles en nog steeds een grote valkuil: maak er geen verkooppraatje van. Daar zitten je klanten niet op te wachten.
Vertel het verhaal juist op een persoonlijke en eerlijke toon. Alsof je een goed gesprek voert met een van je beste vrienden. Op die manier wek je vertrouwen bij je doelgroep en wordt de drempel lager om contact met je op te nemen.
Dit kan ook in de vorm van een inkijkje. Achter de schermen bij je bedrijf. Het is leuk om iets zien wat je normaal niet ziet.
5. Kies voor mooie representatieve beelden
Het oog wil ook wat. Hoe komt jouw bedrijf het beste over in beeld? Denk na over bedrijfsgerelateerde beelden of locaties waar jij trots op bent. Je doelgroep vindt die beelden dan waarschijnlijk ook mooi. Dus het delen waard!
Opnamelocatie
Waar neem je de film op? Een lichte open ruimte is geschikter voor een interview dan een donkere benauwde kamer zonder ramen.
Mensen in beeld
De ene medewerker kan beter uit zijn woorden komen dan de ander. Dat is nu eenmaal zo. Denk dus van te voren goed na over wie je in beeld iets laat vertellen. Wat is de gewenste toon en wie ziet er representatief uit?
Misschien heb je wel een medewerker waarbij je af en toe denkt: die heeft zijn of haar roeping tot acteur of presentator gemist. Zet die medewerker dan in voor je bedrijfsfilm!
Je dienst of product laten zien
Kun je aan de hand van een case je dienst mooi in beeld brengen? Of het productieproces van je product laten zien? Breng dit dan vooral in beeld. Deze beelden voegen veel toe aan je film. Ter ondersteuning van je verhaal.
6. Best for last: Humor werkt
Het meest ingezette wapen van reclamebureaus is humor. En dat is niet voor niets. Subtiel of op de voorgrond: humor in je film werkt.
Een grapje zorgt ervoor dat je niet te formeel en zakelijk bent. En dat de boodschap extra sterk overkomt en blijft hangen. Een onderwerp dat op het eerste gezicht wat saai is, kun je toch heel toegankelijk en leuk maken. Als je een formeel bedrijf bent, durf dan juist humor in je film te gebruiken.
Wij kunnen je helpen met het maken van een bedrijfsfilm die goed in elkaar zit en waarmee je klanten echt bereikt.
Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.