Bedrijfsvideo aanpassen

Actief bezig zijn met videomarketing is meestal best een investering, in tijd en geld. Is je video eenmaal af, dan wil je dus niet dat deze na een jaar alweer verouderd is.

Tenzij je video eenmalig wordt ingezet voor een kortdurende campagne, zou een standaard bedrijfsvideo toch minstens een paar jaar inzetbaar moeten zijn. We schreven eerder al dit artikel over de houdbaarheidsdatum van een bedrijfsvideo.

Het artikel wat je nu voor je hebt, gaat over de meestvoorkomende redenen waarom een bedrijfsvideo snel veroudert en hoe je als bedrijf voorkomt dat je video alweer in korte tijd offline moet worden gehaald en daardoor niets meer oplevert. Want dat laatste willen we voorkomen uiteraard.

Belangrijkste redenen waarom je bedrijfsvideo opeens niet meer klopt

Dit zijn de voornaamste redenen waarom een video snel veroudert.

Je bedrijf heeft een nieuwe huisstijl gekregen

Sommige bedrijven veranderen hun huisstijl om de haverklap. Denk aan het logo of het gebruik van kleuren en lettertypes. Verandert je huisstijl? Dan is een logootje aanpassen op je website prima te doen. Een logo en lettertype aanpassen in een video die al online staat is al een stuk lastiger als je de projectbestanden niet meer hebt en levert dan snel een "verouderde" video op die niet meer klopt met de rest van je huisstijl.

Denk naast het logo ook aan een verouderde slogan of call to action tekst.

URL in beeld klopt niet meer

Soms brengen bedrijven aan het eind van hun video een websitelink (URL) in beeld waar de kijker naar toe kan gaan voor meer informatie. Zijn wij zelf trouwens niet zo'n fan van, tenzij je deze URL ook daadwerkelijk als kijker kan aanklikken. Want hoeveel kijkers zullen nu echt een browser openen en deze url handmatig intypen?

Goed, als je wel een url in beeld brengt, dan is het belangrijk dat deze url en pagina actueel blijft. Want als deze link uiteindelijk verandert of de informatie klopt niet meer bij je video, dan levert dat ook meteen een bedrijfsvideo op die aan vernieuwing toe is.

Inhoud klopt niet meer

Heb je een groeiend bedrijf, dan is deze voortdurend in ontwikkeling. Je dienstverlening verandert, er komen producten bij of producten worden aangepast. Als je in jouw bedrijfsvideo iets vertelt over je dienst of product, dan is de kans aanwezig dat deze tekst op een gegeven moment niet meer klopt. Zeker als iemand dit als tekst op camera vertelt, dan is het vaak onmogelijk om de video in de videobewerking hierop nog aan te passen.

Je zal dit hele deel uit de video moeten verwijderen, of de video opnieuw opnemen. Gaat het om 1 zin of woordje, dan kan de editor misschien nog een "creative knip" maken, waarbij de rest van de context behouden blijft

Heb je de tekst als voice-over ingesproken? Dan kun je de voice-over opnieuw inspreken en vervangen. Dat is al een stuk eenvoudiger.

Ook hierbij: je hebt nog wel de oorspronkelijke projectbestanden nodig om dit goed te kunnen vervangen. Want als je alleen het videobestand hebt dan kun je muziek en audio(gesproken tekst) niet los van elkaar halen, het is dan veel ingewikkelder om de video mooi aan te passen.

Verouderde setting

Denk ook aan de setting waar je video is opgenomen, bijvoorbeeld je werkplek. Dit is in feite ook onderdeel van je inhoud van de video, want de opnamelocatie zegt vaak iets over jouw bedrijf. Ben je inmiddels met je bedrijf verhuist naar een andere locatie? Dan maakt dit jouw video verouderd. Dit kun je niet snel even meer in de videobewerking aanpassen, je zal dit voor lief moeten nemen of de video toch een keer opnieuw moeten schieten.

Collega werkt niet meer bij jullie

We wisselen steeds vaker van baan. De kans is dan ook aanwezig dat die ene enthousiaste collega die in jouw bedrijfsvideo de presentatie op zich heeft genomen, na een paar jaar niet meer werkzaam is bij jullie. Is zijn of haar tekst uit de video te knippen of opnieuw in te spreken (bijvoorbeeld als voice-over?) Dan kun je de video op die manier restaureren. Maar dit hoeft niet altijd een reden zijn om je video aan te passen. Je kunt het natuurlijk ook voor lief nemen.

Het is voor je kijker en de videoboodschap waarschijnlijk helemaal niet zo belangrijk dat deze collega niet meer bij jouw bedrijf werkzaam is. Tenzij het bijvoorbeeld de CEO is van je bedrijf die zich persoonlijk voorstelt, dan wordt het misschien tijd om de video te vernieuwen.

Klant is geen klant meer

Eigenlijk in het verlengde van de vorige reden: het kan ook zijn dat jouw klant de hoofdrol speelt in je bedrijfsvideo.

Steeds meer bedrijven nemen bijvoorbeeld klantverhaal video's op. Is je klant geen klant meer, dan is deze video niet echt meer actueel. Meestal is dat echter geen probleem als jullie vriendelijk uit elkaar zijn gegaan: de video zegt nog steeds wat over de samenwerking en oplossing die jullie bieden aan jullie klanten.

Zijn jullie minder goed uit elkaar gegaan? Dan is het misschien gek om nog met zo'n video te pronken. Tijd om een nieuw klantverhaal vast te leggen.

Bovenstaande zijn allemaal redenen die met de invulling van je video te maken hebben: de inhoud, setting, hoofdrolspelers en vormgeving. Maar het kan ook zijn dat je video aan vernieuwing toe is omdat je deze op een ander kanaal of in een ander land wilt promoten:

Video is niet geschikt voor nieuw platform

Denk ook aan het optimaliseren van de video voor een ander kanaal. Je wil bijvoorbeeld een website video aanpassen en delen via social. Vaak moet een video dan op de volgende punten worden aangepast:

- lengte van de video: voor social is het vaak gebruikelijk om een kort fragment te plaatsen van hooguit 60 seconden, liever rond de 30 seconden.

- beeldverhouding: het kan goed zijn dat je video aangepast moet worden naar een andere beeldverhouding zoals 1:1 (vierkant) of 9:16 (verticaal)

Ook hierbij geldt: dit is vaak prima te doen, zelfs als je geen projectbestanden meer beschikbaar hebt. Let wel op dat grafische elementen, ondertiteling of de beeldcompositie van je video verandert bij het aanpassen van de beeldverhouding. In dat geval kan het dus nodig zijn om de projectbestanden te raadplegen zodat je deze layers (graphics, subtitles, video) handmatig kunt aanpassen.

Video achteraf ondertitelen of inspreken in andere taal

Het komt ook regelmatig voor dat onze opdrachtgevers achteraf de video nog naar een andere taal willen laten ondertitelen, of van een voice-over in een andere taal willen voorzien. Hiermee kun je een bredere doelgroep bereiken. Ook dit is gelukkig allemaal mogelijk om aan te passen, mits je de projectbestanden nog hebt.

Hoe voorkom je een verouderde video?

Zoals je hierboven al meekrijgt is het eigenlijk nooit helemaal te voorkomen dat je video op bepaalde punten verouderd. De look & feel en kwaliteit van je video is sowieso onderhevig aan de filmopnametechnieken en trends van deze tijd. Een video van 10 jaar ziet er sowieso vaak al behoorlijk oud uit simpelweg omdat de bedrijfsvideo's van tegenwoordig weer anders gefilmd zijn, korter duren of sneller worden ge-edit.

Maar inhoudelijk kun je er zeker voor zorgen dat je video zolang mogelijk actueel blijft.

Je kunt bij het schrijven van je script bijvoorbeeld al zoveel mogelijk rekening houden met wie je in beeld brengt en wat zij gaan vertalen.

  • Zorg er voor dat informatie lang houdbaar blijft, noem bijvoorbeeld geen dingen als "twee jaar geleden is ons bedrijf gestart", want dat klopt al heel snel niet meer zodra je video is geupload. Beter kun je zeggen: in "x jaartal" is ons bedrijf gestart. Dat klopt altijd.
  • Noem ook niet teveel (technische) details over je product of je opdrachtgevers, houd het globaal, dan is de kans groot dat de inhoud langer klopt.
  • Laat mensen uit je team in beeld komen die al langere tijd bij je werken en waarvan je verwacht dat ze niet snel bij je weg zullen gaan, of maak ze ondergeschikt aan het verhaal. Dan maakt het misschien niet uit als ze op een gegeven moment niet meer bij je werken.

Belangrijkste tip voor het kunnen aanpassen van je bedrijfsvideo

Je kunt gelukkig vaak achteraf je video nog (laten) aanpassen, bijvoorbeeld als de huisstijl verandert.

Daarvoor is het wel belangrijk dat je alle bestaande projectbestanden bewaart. Dat houdt in:

- Het projectbestand waarin de video is gemonteerd

- De bronbestanden van de video opnames en ander beeldmateriaal dat is gebruikt

- De achtergrondmuziek

- Eventuele voice-overs en audio effects

- Graphics

Heb je de projectbestanden niet meer compleet, dan kom je misschien van een koude kermis thuis en is het lastig om de video nog naar wens aan te passen.

Zet de bestanden daarom altijd op een hard disk en bewaar deze op een veilige plaats op je kantoor. Heb je de bedrijfsvideo's door een videoproductiebedrijf laten maken? Vraag hen dan om alle originele projectbestanden te bewaren of na afronding van het project een kopie hiervan te delen met jullie.

PRO Tip: Exporteer video's in verschillende beeldresoluties. Daarmee zorg je er voor dat je video's meteen voor verschillende platforms zijn geoptimaliseerd. In eerste instantie zet je een video misschien alleen in als een horizontale (16:9) video in. Het kan absoluut geen kwaad om de video ook in vierkant (1:1) formaat of verticaal (9:16) formaat beschikbaar te hebben.

Je bedrijfsvideo achteraf updaten? Een paar voorbeelden uit de praktijk

Ons bedrijf Pro Motion Film hanteert een workflow waarbij we zelf altijd de projectbestanden van afgeronde video's bewaren, omdat we weten dat een verzoek tot aanpassing altijd op de loer ligt.

Hierdoor hebben we inmiddels voor meerdere opdrachtgevers achtergaf nog hun video's aan kunnen passen.

Dit zijn de twee meest voorkomende redenen dat opdracthgevers hun video's laten aanpassen

Andere huisstijl

Onze opdrachtgever Viewie Media vroeg ons na 1 jaar om hun bestaande video's aan te passen, omdat de huisstijl waaronder het logo een make over had gekregen. Geen probleem:

Oud

Nieuw

  • Videomarketing Viewie Media

    Videomarketing voor Viewie Media

    Viewie Media wilde een bedrijfsfilm laten maken. Ze kregen er 2. Plus een aantal testimonials en uitlegvideo’s. Allemaal in één moeite door.

Meerdere taalversies

Voor reclamebureau Persuade en hun klant Alvero maakten we een algemene branding video met Nederlandse titels. Of we deze achteraf nog in het Engels, Duits en Frans konden aanleveren? Geen probleem.

Nederlandse versie

Engelse versie

Conclusie

Kijk je niet uit, dan kan een bedrijfsvideo snel verouderen. Doordat je nu hopelijk beter weet wat de voornaamste redenen zijn dat een video niet meer actueel is, kun je daar met toekomstige videoproducties rekening mee houden. Heb je een bestaande bedrijfsvideo die aan aanpassingen toe is, dan is dat in veel gevallen gewoon mogelijk, zeker als je hier een professionele partij naar laat kijken.

Kunnen wij jou helpen met het aanpassen van een bedrijfsvideo? Neem dan vooral even contact op.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.