Cameralenzen voor je bedrijfsfilm

Voor bedrijven die een bedrijfsfilm laten maken is een sterk concept een belangrijk vertrekpunt. Maar de creativiteit van de cameraploeg waarmee je samenwerkt en zeker zo belangrijk: het gebruik van de juiste camera-apparatuur, is uiteindelijk allesbepalend voor het resultaat van je film.

Om die reden is het een slimme investering om met een filmproductiebedrijf samen te werken: zij hebben toegang tot goede filmapparatuur en een cameraploeg weet precies hoe ze jullie verhaal naar beeld kunnen vertalen.

Filmopnamen met een professionele camera set-up

Naast een professionele crew en goede acteurs heeft ook de camera-setup die wordt gebruikt invloed op de kwaliteit van je bedrijfsfilm.

Ten eerste doet het type camera er toe. Niet alleen vanwege het 'plaatje' dat er uit komt, maar ook vanwege de extra mogelijkheden.

Wil je bijvoorbeeld filmen in super slow motion of 4K? Dan moet de camera dat wel kunnen.

De cameralenzen die je gebruikt zijn nog belangrijker dan de camera zelf. Iedere scène en iedere shot vraagt om een ander type cameralens. Bijvoorbeeld groothoek, portret of macro.

Videoproductie is echt een professioneel vak en met een goede bedrijfsfilm kun je jouw bedrijf onderscheiden van anderen. Laat je bedrijfsfilm daarom opnemen door een professioneel team.

Professionele bedrijfsfilm maken

Bedrijfsfilm laten maken? Dit zijn de lenzen waarmee wij zelf prachtige content draaien

Veel videoproductiebedrijven huren hun apparatuur bij een verhuurbedrijf. Ik heb met Pro Motion Film gekozen voor het investeren in een eigen cameraset.

Het voordeel hiervan is dat we minder huurkosten hoeven door te rekenen aan onze klanten. En we kennen alle ins en outs van de filmapparatuur, waardoor we er nog mooiere beelden mee kunnen schieten.

We hebben in totaal tien cameralenzen in eigen beheer. Hiermee hebben we voor iedere opnamesituatie wel een geschikte lens klaarliggen. We gebruiken de lenzen niet allemaal even veel, maar er zitten absoluut een paar parels tussen die we dagelijks gebruiken.

Welke lenzen kunnen volgens ons niet ontbreken op een draaidag? En waarom gebruiken we juist deze lenzen?

Standaard uitrusting voor cinema kwaliteit bedrijfsfilm

Onze standaard set bestaat uit 5 prime lenzen van 24, 35, 50, 85 en 135mm:

  • Samyang 24mm 1.4
  • Samyang 35mm 1.4
  • Canon EF 50mm 1.2
  • Samyang 85mm 1.4
  • Canon EF 135mm USM 2.0

Dit zijn prime lenzen: objectieven met een vastbrandpunt afstand en hoog diafragma. Hierdoor geven prime lenzen een betere optische beeldkwaliteit dan zoom lenzen. Ook geeft de lens scherper beeld dan een zoom lens, omdat een prime lens uit minder glas bestaat.

De Samyang 35mm en Canon 50mm lens komen qua brandpuntafstand het meest overeen met het menselijk oog: ons eigen gezichtsveld. Het is voor mensen dus aantrekkelijk om naar beelden te kijken die met deze lenzen zijn opgenomen, want dit komt natuurlijk over. Daarom gebruiken we deze lenzen het vaakst.

Interview voor bedrijfsfilm
Interview opnames met 50mm lens

De Samyang 85mm en Canon EF 135mm lenzen zijn portretlenzen waarmee je een mooie depth of field krijgt en je subject op een intieme manier kunt uitbeelden.

Is er voldoende tijd tijdens de filmopnamen, en is ieder shot uitgeschreven (scripted)? Dan gebruiken we in principe altijd deze lenzen.

Kortom: prime lenzen zorgen voor optimale beeldkwaliteit en kunnen niet ontbreken bij het opnemen van commercials, documentaire, bedrijfsfilms of andere belangrijke corporate cinema shoots.

Zoomlenzen voor flexibiliteit op de set

Wij werken ook regelmatig met zoomlenzen, bijvoorbeeld op momenten dat we het 'subject' minder goed kunnen regisseren. We gebruiken hiervoor de volgende lenzen:

  • Tamron 24-70mm 2.8
  • Canon EF 100-400mm 4.5-5.6L USM IS Type II

Zoals je ziet hebben onze zoomlenzen een minder hoog diafragma (vanaf f2.8).

Het grote voordeel van deze lenzen is de flexibiliteit, want je hoeft niet tussendoor van lens te verwisselen. Daarom gebruiken wij deze lenzen regelmatig bij het filmen van evenementen waarbij je als cameraman de regie minder in handen hebt.

De beste camera voor bedrijfsvideo's?

Zo is de Tamron 24-70mm een perfecte all-round lens waarbij je snel zowel 'wide-angle' als 'portret' kunt opnemen. Een telelens als de Canon EF 100-400mm is voor ons de manier om sprekers op een congres dichterbij te halen. Want op dit soort gelegenheden staan we vaak ver achterin de zaal.

Kortom: met zoom lenzen lever je iets in op het gebied van kwaliteit, maar je krijgt er een hoop flexibiliteit voor terug. Je kunt sneller schakelen op locatie, waardoor je altijd de juiste compositie kunt maken.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer bedrijfsfilm tips:

-> Wat kost een bedrijfsfilm?

-> 10 tips en voorbeelden van een goede bedrijfsfilm

-> Hoelang gaat een bedrijfsfilm mee?

Speciale lenzen voor een bedrijfsfilm met karakter

Soms vraagt de filmsituatie om het gebruik van de volgende uitzonderlijke lenzen:

  • Tokina 11-16mm 2.8
  • Petzval 58 Bokeh Lens
  • Samyang 100mm 2.8 Macro lens

Neem bijvoorbeeld onze Tokina 11-16mm 2.8 ultra groothoek lens. Hiermee kun je zeer wijde shots maken, zodat je een heel gebouw of ruimte op beeld kunt vangen.

Onze Petzval 58 Bokeh lens is een heel karakteristieke lens waarmee je extreme 'swirly bokeh' effect kunt maken. Een dromerig effect.

Tot slot hebben we een Samyang Macro lens waarmee je kleine voorwerpen 1:1 scherp in beeld kunt krijgen. Ideaal voor het filmen van kleine voorwerpen zoals in een productvideo.

Bedrijfsfilm laten maken door Pro Motion Film

Wil je een bedrijfsfilm laten maken, dan zijn wij je graag van dienst. Als full service productiebureau helpen wij je je met het uitwerken van een conceptplan tot concreet script. Ook verzorgen we de filmopnamen en postproductie van A tot Z.

Bedrijfsfilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Gaaf geworden

David Brode

Onze bedrijfsfilm en de verschillende opnames met klanten zijn gaaf geworden. Zelfs een aantal maanden na de opnames was Pro Motion Film bereid om mee te denken met onze wensen. Als we nog iets nodig hebben weten we jullie te vinden!

Super tevreden over de promotiefilm

Marieke van Boxtel, Directeur, OBS De Springplank

Wij zijn super tevreden over de promotiefilm. De samenwerking verliep heel prettig. Pro Motion Film hielp ons om de essentie van onze school in de film te laten zien. Wat ik vooral knap werk vond, was het beeldmateriaal dat naadloos aansloot op het verhaal dat ik vertelde in de film. Jullie hebben onze school in sfeer en beeld weten te pakken. Dank daarvoor.

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Genoeg aan een half woord

Marie Pierre Furnee, Movies That Matter

De samenwerking met Pro Motion Film was in een woord top! Niels en Maarten hadden aan een half woord genoeg om precies op onze wensen in te spelen; een idee om te zetten naar script en pakkende beelden. En dit alles in heel korte tijd. Kortom: inhuren die jongens!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.