Wat is de houdbaarheidsdatum van een bedrijfsfilm? Bij een AH-maaltijdsalade wordt de houdbaarheidsdatum duidelijk aangegeven op de verpakking.
En op een gegeven moment zie je het ook wel aan de inhoud, het gaat er allemaal wat smeuiger en bruinkleurig uitzien.
Bij video werkt dat toch anders. Je zal niet snel een opleveringsmail krijgen van je videoproducent met de volgende woorden:
Alsjeblieft, hierbij sturen we je jouw bedrijfsfilm. Deze gaat mee tot en met 31-12-2026. Daarna krijgt de video van ons het label antiek. Vergane glorie. We hebben een self-destruct knop aan de videospeler toegevoegd, je hoeft helemaal niks te doen, de video houdt op te bestaan klokslag 2027. Tijd voor een nieuwe.
Nee in het proces van een bedrijfsfilm laten maken is er geen harde vervangdatum. Een bedrijfsfilm gaat heel geleidelijk overdatum. Je wordt niet opeens misselijk van het consumeren van een video na x datum. Tenminste, niet letterlijk.
Je bedrijfsfilm kan wel na x datum tegen je gaan werken en potentiële klanten wegjagen. Je komt met de film opeens verouderd over, de kijker krijgt dan een vreemd gevoel in zijn of haar buik na het kijken van jouw film. Geen misselijkheid, eerder ongemakkelijkheid.
Het is dus belangrijk om te weten wat de kenmerken zijn van een bedrijfsfilm die overdatum is. Die kenmerken bespreek ik daarom in dit artikel.
Dit zijn er in totaal 8.
Scoort jouw huidige bedrijfsfilm slecht op 1 of 2 van deze kenmerken? Geen zorgen. Daar kom je nog wel mee weg.
Merk je dat je op de meeste peilers matig scoort, dan wordt het wel tijd om een nieuwe bedrijfsfilm te gaan maken.
Om alvast een antwoord te geven op de vraag in dit blog: een bedrijfsfilm gaat gemiddeld 2 tot 5 jaar mee. Uitzonderingen daargelaten. Sommige bedrijfsfilms zijn tijdloos en anderen zijn door ongelukkige omstandigheden meteen een paar maanden later al niet meer actueel.
Inhoudsopgave
Wat is de definitie van een bedrijfsfilm?
Een bedrijfsfilm staat aan het hoofd van al je andere online video-uitingen. Voor mij is dit de opper-video die jouw doelgroep inspireert en informeert. Dankzij her bekijken van de bedrijfsfilm krijgen ze een goede indruk van wie je bent en wat je doet als bedrijf.
Je kunt de bedrijfsfilm online delen op de Homepage of Over ons pagina van je website. Denk ook aan YouTube. Of deel een kort fragment uit de bedrijfsfilm via LinkedIn of Instagram.
Een bedrijfsfilm kan ook ingezet worden als kennismakingsvideo tijdens beurzen of presentaties.
1. Opnametechniek
Net zo snel als dat er nieuwe en betere camera's op de markt komen, verandert de opnametechniek van een bedrijfsfilm. De cinematografie van een bedrijfsfilm zal zich altijd ontwikkelingen en is afhankelijk van de beschikbare opnametechnieken.
Zo zijn er in de afgelopen 5 jaar steeds meer bedrijfsfilms gefilmd met behulp van een drone of gimbal stabilizer. Dit zijn technieken die tot 2015 nog amper werden ingezet.
Met de technieken verandert ook de visuele stijl van een bedrijfsfilm.
Denk ook aan de beeldresolutie. In 10 jaar tijd heeft die zich ontwikkeld van HD, naar Full HD, naar 4K.
2. Bestandsformaat
Een andere kenmerk voor een verouderde bedrijfsfilm is het bestandsformaat. Vroeger was 4:3 de trend. Sinds YouTube en breedbeeldtelevisie is dat 16:9 geworden en sinds de komst van de smartphone zijn er nog allerlei extra bestandsformaten bijgekomen, zoals 9:16 (verticale video), 5:4 en 1:1. Die nieuwe formaten zijn vooral ontstaan vanuit de behoefte om op de telefoon video's af te spelen.
Wil je jouw bedrijfsfilm uit 2017 op Instagram publiceren, dan is de kans groot dat jij hier geen 1:1 of 9:16 versie van hebt, maar alleen de 16:9 variant. Je bedrijfsfilm is op dit vlak verouderd.
Gelukkig is het vaak niet moeilijk om de film alsnog om te zetten naar een verticaal formaat.
3. Editing stijl
Ook de stijl van video editing verandert. Video's worden doorgaans steeds sneller en korter, omdat de kijker steeds meer gewend is geraakt aan video kijken. Ook hebben we steeds minder tijd, we moeten onze aandacht continue verdelen. Zeker online, waar je een overkill aan content vindt. Het is dus zaak om een bedrijfsfilm te hebben die meteen de aandacht triggert, met de deur in huis valt en snel gemonteerd is, in een stijl die bij je doelgroep past. Duurt jouw bedrijfsfilm langer dan 2 minuten en heeft deze een langzame opbouw, dan wordt het tijd om deze in te korten of om een nieuwe film op te nemen.
4. Kleding & Interieur
Niets is zo tijd- en trendgevoeling als de aankleding van jezelf en van je kantoor. Kledingstijl en interieur trends veranderen ieder seizoen en een outfit van 5 jaar geleden kan er daardoor opeens heel verouderd uitzien. Hetzelfde geldt voor je kantoorinrichting.
Opeens is het niet meer hip. Uiteraard wil je niet dat je bedrijfsfilm niet meer hip aanvoelt. Dus dit is zeker een belangrijke peiler om mee te wegen in je besluit een nieuwe bedrijfsfilm te maken.
5. Collega's uit dienst
Die ene collega in je bedrijfsfilm werkt inmiddels bij een heel ander bedrijf en is dus helemaal niet meer het gezicht van jouw bedrijf. Sterker nog, het kan goed zijn dat je collega het helemaal niet waardeert dat zijn of haar gezicht nog steeds prominent in beeld komt in jouw marketing-uitingen.
Zelf ben je er ook niet blij mee om een video online te hebben die helemaal niet meer actueel is. Dit kan een hele goede reden zijn om een nieuwe film op te nemen met je huidige team. Om het positief te benaderen: nieuwe gezichten binnen het bedrijf zullen dit juist ook waarderen. Het feit dat
ze een rol mogen spelen in de nieuwe bedrijfsfilm, is een bevestiging dat ze bij de club horen.
6. Nieuwe bedrijfslocatie
De kans is ook best realistisch dat je in een paar jaar tijd bent verhuist naar een andere kantoorlocatie. Misschien omdat je bent gegroeid of omdat het qua logistiek handiger is. Misschien ben je wel op meer plekken actief. Ook dit is een reden om je bedrijfsfilm te vernieuwen.
Het werkt verwarrend voor je publiek als ze in de video een oude locatie van je te zien krijgen. Straks staan ze bij het verkeerde adres voor de deur.
7. Nieuwe projecten, klanten, diensten en producten
Misschien nog wel onderheviger aan veranderingen dan je bedrijfslocatie: je producten en projecten. In je bedrijfsfilm wil je een actueel beeld geven van wie je bent en wat je doet, en hoe je anderen daarmee helpt. In een paar jaar tijd kan je dienstverlening of productlijn enorm uitbreiden.
Hetzelfde geldt voor het type klant dat je bedient of de projecten die je doet. Ben je gegroeid? Die groei wil je laten zien. Dit is mijn inziens de voornaamste reden om je bedrijfsfilm een make-over te geven.
8. Storytelling trends
Ook de manieren waarop storytelling wordt toegepast, verandert met de tijd. De do's uit 2010 zijn soms inmiddels don'ts geworden.
Vroeger was het gebruikelijk om te overdrijven en veel toeters en bellen uit de kast te trekken. En dat werkte ook. Dit is een van de meest bekende en populaire bedrijfsfilms ooit gemaakt:
Tegenwoordig zou dit snel als too much worden bestempeld voor online gebruik, te geacteerd.
De huidige trend is dat bedrijfsfilms en de mensen op camera authentiek overkomen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.
Is jouw bedrijfsfilm toe aan vervanging?
Op basis van bovenstaande kun je zelf denk ik die inschatting al best goed maken. Wil je je hier professioneel over laten adviseren, stuur ons dan een linkje naar de huidige bedrijfsfilm. Dan laten we je vrijblijvend weten hoe we hier
wellicht een fantastische make-over van kunnen maken.
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.