Ga je een bedrijfsfilm maken? Voorkom dan deze 5 bedrijfsfilm blunders!
Inhoudsopgave
1. Je hebt een "13 in een dozijn" bedrijfsfilm gemaakt
Op websites van andere videoproductiebedrijven kom ik vaak de verkooptekst tegen "Als een foto al meer zegt dan 1000 woorden, wat zegt een video dan wel niet?" Ik denk dan: klopt zeker.
Maar jullie tekst is wel weinig origineel, want die tekst kom ik overal tegen... wat zegt dit dan over jullie creativiteit als videoproductiebedrijf?
Hetzelfde gaat op voor bedrijfsfilms...

Bijna alle bedrijfsfilms lijken op elkaar.
Met een doorsnee bedrijfsfilm met bijbehorende cheesy achtergrondmuziek en veilige teksten over wie jullie zijn en wat jullie doen, ga je online het verschil niet maken. Je kunt juist je kans pakken en opvallen met een originele bedrijfsfilm die gewaagd is en uniek. Een film die jouw bedrijfs DNA ademt. Karakter heeft, of ballen. Hoe je het wilt noemen.
Dit doe je allereerst door goede storytelling. Vertel het echte verhaal, vertel over jullie passie, laat een echt inkijkje zien, volg klanten in je film op een mooie filmische manier... maak een dynamische edit met een goed tempo en heel veel mooie sfeerbeelden.
Zo trek je bedrijfsfilm uit de "oppervlakkigheid".
Hoe je dit doet? Een goede bedrijfsfilm begint met ervaring op het gebied storytelling en cameratechniek. Heb je hier weinig verstand van? Dan doe je er wellicht goed aan om dit uit te besteden aan een professional!
2. Je bedrijfsfilm is online nergens te vinden
Random uitleg over waar ik de door ons geproduceerde bedrijfsfilm terug kan vinden:
"Ja, je gaat dus eerst naar de Homepage, dan op de Over ons pagina heb je dat ene linkje met Ons verhaal, ja, daar klik je op, dan krijg je eerst die tekst over onze missie en visie en moet je helemaal naar beneden scrollen, hier staat het linkje "Bekijk onze bedrijfsfilm". Zie je hem? Ja klopt, die link rechts in de hoek onder die afbeelding van een still uit de video. Als je daar op klikt, zie je onze nieuwste video! We zijn er trots op!"
"Oh.... wat zeg je, YouTube geeft aan dat de video niet meer bestaat? Ik zal er eens naar gaan kijken."

Je bedrijfsfilm is als een speld in een hooiberg: onvindbaar.
Helaas komt dit echt voor. Er zijn bedrijven die inmiddels als jaarlijks bedrijfsuitje een speurtocht organiseren voor hun medewerkers: zoek de bedrijfsfilm.
Er zijn toch leukere bedrijfsuitjes te bedenken. En zo heb je dus niets aan je bedrijfsfilm, hoe goed ie ook is. Tips om dit te voorkomen:
Tip 1: Maak je website video based
Websites moeten tegenwoordig echt video based zijn. Dat houdt in dat video's hoofdonderdeel zouden moeten zijn van je content, dus een prominent zichtbare plaats in moeten nemen. Bijvoorbeeld centraal op de Homepage. Of in ieder geval op je "Over ons" pagina.
Tip 2: Plaats je bedrijfsfilm op meerdere kanalen
Wil je nog meer opvallen? Dat kan makkelijk. Er zijn allerlei gratis manieren om je bedrijfsfilm extra onder de aandacht te brengen. Je kunt deze plaatsen en delen op YouTube, Vimeo, Facebook en LinkedIn.
3. Je bedrijfsfilm is traaaaaaag
Je video begint traag en stopt daarna eigenlijk ook niet meer met traag te zijn. Het lijkt alsof de video helemaal in slow motion is gefilmd, maar dat is (gelukkig maar) niet eens het geval. Het tempo is gewoon bejaard.
Hoe komt dat?
Het verhaal wat je op camera vertelt, zit vol met herhaling. Je had je verhaal eigenlijk in 2 zinnen kunnen zeggen, maar gebruikt voor het gemak 10 zinnen. Die "ehh"-tjes" en "uhmm" momenten, helpen ook niet mee. Kan gebeuren! Een goede editor kan best een aantal eh-tjes wegknippen, zou je een goede editor hebben gehad...
Ook de overgangen tussen de shots duren lang. Dat ene shot komt 15 seconden in beeld, terwijl de kijker na 5 seconden echt wel heeft gezien waar ie naar kijkt.
Tip: Zorg dat je kijker het eind van je bedrijfsfilm haalt
Houd de aandacht van je kijker vast en zorg voor een prettig kijktempo.
Maak van je video een "laagdrempelig blog" met allemaal duidelijke alinea's en sterke afbeeldingen tussendoor, lettertypegrootte 11, en maak er vooral geen indepth krantenartikel van zonder foto's van zes pagina's gedrukt in lettertypegrootte 8. We kijken nu eenmaal liever naar iets met veel mooie afbeeldingen. We willen plaatjes, plaatjes, plaatjes! Kijken is fijn. Dat maakt het een stuk behapbaarder dan alleen luisteren naar tekst. Laat dus zien wat je vertelt. Een video zonder mooie beelden is net als een radioprogramma zonder geluid.
4. Je bedrijfsfilm blijft gewoon niet hangen
Het kan zijn dat niets van je verhaal blijft hangen. Vaak gebeurt dat wanneer er sprake is van een afleidende factor. Meestal ontstaat dat bij degene die in beeld vertelt.
Afleidende factoren:
- Wat een gek camerastandpunt!
- Die heeft wel een heel gewaagde outfit aan
- Volgens mij is ie heel onzeker...
- Wat een politiek correct verhaal volgens het boekje, saai!
- Het opgenomen geluid klinkt als een natte krant.

Deze afleidende factoren kun je makkelijk voorkomen door iemand mee te laten kijken naar de tekst en presentatie. Bijvoorbeeld een professionele cameraman, dan staan de sprekers er gelijk ook goed op.
5. Oeps: je bent de call to action vergeten
Wat was ook alweer het doel van je bedrijfsfilm? Moeten de kijkers contact met je opnemen, of een product aanschaffen? Vertel het ze! Vergeet je video niet te eindigen met een subtiele schop onder de kont (call to action). Dat kan zowel als uitgesproken tekst of als tekst in beeld. Zonder call to action is je video ineens afgelopen en weet je kijker niet zo goed wat ie vervolgens moet doen.
De kijker zal jouw video hoogstwaarschijnlijk wegklikken, je website wegklikken en weer verdergaan met z'n drukke leven.
Terwijl je zo'n mooie video had gemaakt... zonde!
Professionele hulp nodig?
Sommigen kunnen best wat professionele hulp gebruiken. Het kan ook goed zijn dat jij professionele hulp nodig hebt. En dan bedoel ik op het gebied van videoproductie. ;-)
Wij zijn videoproductie professionals en nog behulpzaam ook. Dus als je nog een partner zoekt die voor jou een waardevolle in plaats van waardeloze bedrijfsfilm kan maken, neem dan even contact met ons op!
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.