Wat is de beste periode om bedrijfsvideo's op te nemen? 

Wij maken met ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film het hele jaar door bedrijfsvideo's. Daarbij is de tijd van het jaar nooit cruciaal.

Als je een bedrijfsfilm in de winter wilt maken, dan kun je een bedrijfsfilm in de winter maken. Inhoudelijk zal het niets uitmaken wanneer je gaat filmen.

Maar voor het plaatje kan het wel verschil maken wanneer je gaat filmen, tenminste als je opnames buiten plaatsvinden.

Wat is dan het beste seizoen om te filmen?

Ieder seizoen heeft zijn charme voor het filmen van (bedrijfs)video's. Dus staar je niet blind op de periode.

Zeker als je een grotere speler bent in de markt, moet je eigenlijk het hele jaar door bezig zijn met videomarketing.

Wel is het zo dat sommige periodes zich beter lenen voor buitenopnames. Ook praktisch gezien zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder de voordelen en nadelen per seizoen.

Herfst (21 september t/m 20 december)

Filmen in de herfst

Laten we beginnen met de herfst. Dit is het seizoen dat het grootste deel van de Nederlandse beroepsbevolking net van vakantie terug is en weer aan het werk gaat. De kinderen gaan weer naar school. Tijd om ook weer aan de slag te gaan met marketing.

De herfst is een ideale periode om bedrijfsvideo's op te nemen. Zeker de periode rond september en oktober. In deze maanden is er namelijk nog best kans op goed weer en wordt het nog niet te vroeg donker in de avond.

Zeker bij buitenopnames is herfstlicht (zachte zon) fantastisch en geven de herfstkleuren van de bomen behoorlijk karakter aan je bedrijfsvideo's.

Een ander bijkomend voordeel van video's produceren in deze periode heeft te maken met je budget. Namelijk dat je beter zicht hebt op je uiteindelijke jaarcijfers. Wellicht heb je een flinke meevaller en is er nog een goed potje over voor videomarketing.

Wij merken zelf vaak dat er vanaf september nog een ontzettende run is op het maken van video's. De budgetten moeten op.

In de herfst kun je zowel binnen als buiten prima opnames maken. Ideale video's om te laten maken tijdens deze periode:

 • Productvideo's
 • Instructievideo's
 • Testimonials
 • Promotiefilms
 • Interviews
 • Socials
 • Kerstvideoboodschap
 • Aftermovies

Winter (21 december t/m 20 maart)

Filmen in de winter

Dan de winter. Brrrrr, koud. Nouja, dat valt de laatste jaren ook wel weer mee. We kennen veel zachte winters.

Maar toch, de winter is niet de meest ideale periode om buiten te filmen. De dagen zijn kort: het is snel donker. Ook zijn veel bedrijven dicht rond de kerstvakantie en vindt er in januari een langzame opstart plaats. Marketingplannen voor het nieuwe jaar worden langzaam opnieuw gesmeed.

Pas halverwege januari merken wij vaak weer dat alles echt weer een beetje opgang komt.

Dat veel bedrijven een trage opstart hebben, hoeft voor jou niet te betekenen dat jij met je bedrijf ook een winterslaap houdt. Je kunt juist tegen die stroming in zwemmen en in vergelijking tot al die slapende bedrijven, extra zichtbaar zijn in de wintermaanden. ;-)

Je kunt als bedrijf dus ook zeker aan de slag met videoproductie en videomarketing in de winter. Focus je bij voorkeur wel op video's die je binnen kunt filmen.

Denk aan:

 • Productvideo's
 • Instructievideo's
 • Interviews
 • Testimonials

Lente (21 maart t/m 20 juni)

Filmen in de lente

De lente is aangebroken. Daar krijgen we met z'n allen ontzettend veel energie van. Zin om naar buiten te gaan. En dus ook zin om buiten te filmen.

Dit is de periode dat temperaturen nog niet de pan uitreizen maar de dagen al wel weer langer worden. Het blijft weer langer licht.

In mei staat alles in bloei. Wil je buiten filmen en speelt natuur een belangrijke rol, dan is mei bij uitstek de mooiste maand van het jaar.

Er zijn eigenlijk geen nadelen bij het filmen in de lente. Dit is een ideaal seizoen om te filmen.

Houd alleen rekening met de gezegdes "Maart roert zijn "staart en "April doet wat ie wil"; je weet ook in de lente nooit helemaal zeker of de weersomstandigheden goed zijn.

En let er bij het plannen van je opnamedag wel op dat je heel veel losse flodder vrije dagen hebt in de lente, waardoor bedrijven dicht zijn en mensen op vakantie.

Feestdagen om rekening mee te houden:

Dat zijn er heel wat in de lente:

Goede vrijdag

Pasen (eerste en tweede paasdag)

Koningsdag

Bevrijdingsdag

Hemelvaartsdag

Pinksteren

Video's die je goed in de lente kunt maken:

 • Bedrijfsfilm
 • Branding video's
 • Campagne video's
 • Aftermovie

Zomer (21 juni t/m 20 september)

Filmen in de zomer

De zomer is ook perfect als je buiten wilt filmen. Denk aan mooie lens flares waarbij het zonlicht je cameralens in valt. Lange zwoele zomeravonden. Extra kans op mooi weer.

Nog een voordeel in de zomer:

Bij het boeken van externe locaties of studio's heb je meer kans op korting en minder kans dat de ruimte al geboekt is, vanwege de vakantieperiode.

Nadelen: in de zomer kan de zon ook heel hard licht geven en harde schaduwen.

En hoewel de vakantieperiode een voordeel kan zijn omdat externe locaties sneller beschikbaar zijn, is het ook een nadeel. Collega's zijn vaak met vakantie, de kans op een volledig bezet kantoor is du klein. Bij het filmen van bedrijfsvideo's heb je vaak veel collega's nodig die iets op camera zeggen. Dus het is moeilijker te plannen.

En draaidagen die ingepland worden, zijn alsnog gevoelig voor last minute wijzigingen omdat een collega misschien toch die ene last minute vakantie boekt.

Welke video's zijn ideaal om te filmen in de zomer?

Net als bij de lente, kun je in deze periode het beste video's maken waarbij mooi weer van toegevoegde waarde is. Denk aan:

 • Bedrijfsfilm
 • Branding video's
 • Campagne video's
 • Aftermovie

Ons advies

Mijn advies is om niet seizoen gebonden te zijn. Maar vooral het hele jaar door video's. Zeker als je een grotere speler bent in de markt. Maar stem je productiekalender wel slim af op de seizoenen.

Kun je op een binnenlocatie uitlegvideo's, testimonials, interviews of productvideo's filmen? Doe dat dan in de late herfst of wintermaanden. Ben je afhankelijk van buitenopnames? Doe dat dan in de periode april-mei-juni of september-oktober. Juli en augustus zijn ook fantastische maanden om te filmen, maar let op het vakantierooster van al je betrokken partijen.

Veel succes met filmen!

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.