Wat kost een bedrijfsfilm?

Wat kost een bedrijfsfilm? In dit artikel kom je er achter aan welke kosten je moet denken wanneer je de productie van je bedrijfsfilm professioneel uitbesteedt.

Het is best lastig om van te voren goed in te schatten wat een bedrijfsfilm kost en welke kwaliteit video je kunt verwachten voor je geld.

Je kunt je online natuurlijk oriënteren door portfolio video's te bekijken van een videoproductiebedrijf, reviews te lezen en sommige videoproductiebedrijven zoals die van ons hebben ook een transparant tarieven beleid: je kunt online wat vinden over de kosten per dienst. Dat geeft al enigszins een beeld.

Maar dat zijn vaak wel losse prijzen. Bijvoorbeeld wat een cameraman voor 1 dag kost.

De oplossing? Gewoon vrijblijvend een offerte aanvragen bij een paar videoproductiebedrijven. Dat is misschien ook wel de beste oplossing om snel meer te weten over de mogelijkheden.

Maar voor veel bezoekers van onze website is dat nog net een stap te ver in hun oriëntatieproces. Het kan goed zijn dat je je nog alleen aan het verdiepen bent of gewoon een prijs nodig hebt om intern even te bespreken. Of misschien ben je zelf wel een videomaker of mediastudent en heb je voor je eigen werkzaamheden of onderzoek wat meer inzicht nodig in hoeveel je kunt vragen.

Ik geef je inzicht in de bedrijfsfilm kosten

In dit artikel ga ik je daarom precies vertellen wat een bedrijfsfilm kost. Dit leg ik uitgebreid uit, want de kosten van een bedrijfsfilm lopen sterk uiteen. Je hebt simpele professionele bedrijfsfilms die je in een dagdeel hebt opgenomen met een cameraman t/m luxe "commercial" bedrijfsfilms waar een hele cameraploeg dagen tot weken aan werkt.

Het is fijn om te weten welke bedrijfsfilm het beste bij je past en welke kosten daarbij komen kijken. Zo kun je de juiste keuze maken. Ik geef je meteen een paar goede bespaartips. En je krijgt inzicht in onze eigen videoproductie tarieven zodat je eigenlijk geen offerte meer hoeft aan te vragen en nooit teveel betaald.

Inhoudsopgave

Wat een bedrijfsfilm oplevert is net zo belangrijk

Het is fijn om te weten aan welke kosten je bij een bedrijfsfilm moet denken. Maar wat een goede bedrijfsfilm jouw bedrijf gaat opleveren is eigenlijk minstens zo belangrijk.

Want daarmee weet je ook veel beter wat een bedrijfsfilm jou waard is.

Daarom deel ik in het tweede deel van deze tekst ook:

 • de grootste voordelen van een goede bedrijfsfilm
 • de belangrijkste trucs zodat je bedrijfsfilm veel oplevert
 • waarom het slim is om gelijk extra video's op te nemen

Wat zijn de overeenkomsten tussen een bedrijfsfilm en badkamerverbouwing?

Ik vergelijk de kosten van een bedrijfsfilm vaak met de kosten van een badkamerverbouwing. Je hebt bij beiden te maken met arbeidskosten en materiaalkosten.

Denk bij de arbeidskosten van een badkamerverbouwing aan de tegelzetter, elektricien en loodgieter. Je hebt al deze professionals nodig om een mooie badkamer te realiseren.

Qua materiaal heb je tegels nodig, tegellijm, een radiator, stopcontacten en alle badkamermeubilair. Ook bij een bedrijfsfilm heb je te maken met materiaalkosten, daar kom ik zo op terug.

Arbeid en materiaalkosten heb je vervolgens ook nog in allemaal verschillende prijsklasses. Hetzelfde geldt voor een bedrijfsfilm.

Je kunt voor je nieuwe badkamer via Werkspot een handige klusjesman inhuren die alles doet en (hopelijk) goede kwaliteit levert. Of je kunt een gerenommeerd bedrijf inhuren met goede referenties en een overtuigend portfolio. Dat laatste zal je wat meer kosten, maar je hebt wel weer minder kans op prutswerk. Een goede balans hierin zoeken is altijd de kunst.

Dan zijn er ook nog je eigen wensen. Je kunt tevreden zijn met een simpele badkamer met een douche en een basis wastafelmeubel. Of je pakt groots uit, wilt veel luxe: een echte wellness badkamer prachtig afgewerkt met de meest sjieke meubels. Dat betekent meer maatwerk en dus ook een hoger prijskaartje.

Wat zijn de arbeidskosten van een bedrijfsfilm?

Bij de videoproductie van een bedrijfsfilm heb je ook te maken met arbeidskosten.

Je zit om te beginnen met arbeidskosten van de cameraman, cameraploeg en video editor. Deze vakmensen zijn onmisbaar bij het maken van je bedrijfsfilm. Aanvullend heb je soms ook nog te maken met andere vakmensen zoals een regisseur, acteurs, een producer, geluidsman, animator, voice-over stem en visagiste. Maar dat is lang niet altijd noodzakelijk.

Het gemiddelde uurtarief van zo'n video professional ligt rond € 50 exclusief 21% BTW per uur.

Kosten freelance cameraman
Een cameraman kost gemiddeld € 50 per uur

Deze professionals zijn geschoolde mensen die als het goed is weten hoe ze een goede bedrijfsfilm moeten maken.

Met goede bedrijfsfilm bedoel ik een bedrijfsfilm die inhoudelijk en technisch goed in elkaar zit, waardoor je bedrijfsfilm winstgevend en doeltreffend is. Zo ben je verzekerd van een professionele film.

Verschillende prijsklasses

Net als met een badkamerverbouwing heb je zelfstandige videomakers en videoproductiebedrijven.

Je hebt makers die net zijn afgestudeerd en voor een habbekrats ervaring willen opdoen. En je hebt makers die inmiddels jaren meegaan.

Een videomaker die net is afgestudeerd zal misschien tevreden zijn met een lager uurloon en € 25 tot € 40 vragen. Voor hen kan dit uit omdat ze misschien nog minder hoge vaste lasten hebben en ook portfolio willen opbouwen. Het is een goedkopere optie maar ook eentje met wat meer risico. Want gaat iemand met weinig ervaring een bedrijfsfilm maken die professioneel goed in elkaar zit en het gewenste resultaat oplevert?

Een doorgewinterde videomaker of een videoproductiebedrijf met meer kennis en ervaring in huis kan zo € 65 tot 100 per uur rekenen. Je betaalt ongeveer twee keer zoveel, maar je bent wel verzekerd van een team vakmensen die weten wat ze doen.

Ga altijd uit van minstens een dagdeel filmen

Houd er bij bovenstaande uurtarieven wel rekening mee dat je een freelance cameraman niet even snel voor "een uurtje" inhuurt.

Waarom is dat?

Omdat een cameraman inclusief voorbereidingen zoals het regelen en checken van de apparatuur, opbouw, en reistijd van en naar de opnamelocatie vaak alsnog wel een dagdeel kwijt is aan jouw opdracht. Na de shoot zullen ook de beelden nog ingeladen moeten worden, de set teruggebracht, accu's opnieuw opgeladen. Een uurtje op locatie filmen is dus niet een uurtje werk.

De cameraman kan hierdoor ook moeilijk twee of drie projecten op dezelfde dag inplannen. Een uurtje filmen voor € 65 ergens halverwege op de dag is dan zijn 'dagtarief' en dat kan niet uit voor een freelancer.

Ga daarom uit van een minimale afname van 5 uur voor camerawerk.

Hoe pakt Pro Motion Film dit aan?

Ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film rekent op het moment van schrijven € 65 tot € 85 per uur voor camerawerk en video editing, afhankelijk van de freelancer en type opdracht. Dit is best scherp als je kijkt naar onze overheadkosten en de ervaring die we in huis hebben. Wij zitten inmiddels 12 jaar in de videoproductiebranche en hebben een groot betrouwbaar netwerk opgebouwd van ervaren videomakers die echt goed weten wat ze doen.

Met hoeveel uur moet je rekening houden?

Aan zo'n los uurtarief heb je eigenlijk nog niet zoveel, wil je tot de totaalprijs van een bedrijfsfilm komen. Hoeveel mensen werken er aan de bedrijfsfilm? En hoeveel uren in totaal?

Je hebt voor de volledige productie van een bedrijfsfilm in ieder geval altijd een cameraman en video-editor nodig. Dat kan dezelfde persoon zijn of twee verschillende mensen. Voor de uiteindelijke prijs maakt dat niet zoveel uit. Hoeveel uur ben je dan kwijt voor een simpele bedrijfsfilm?

Kosten opnamedag (productie)

Wij hanteren als vuistregel dat je vaak voldoende hebt aan een alles-in-één cameraman wanneer er voornamelijk sfeerbeelden op locatie worden opgenomen. Bijvoorbeeld camerawerk op kantoor, van een product of tijdens een evenement. Een goede cameraman kan ook prima zelfstandig een interview of presentatie op camera filmen.

Ga dan bij een dag filmen met cameraman uit van in ieder geval € 675 excl btw. Bij een dagdeel van 4 uur rekenen we € 475 excl btw, inclusief reistijd. De materiaalkosten (camera-apparatuur) zitten hier nog niet bij in.

Wanneer heb je meer dan een cameraman nodig?

Je hebt een cameraploeg met twee of meer mensen nodig bij complexere bedrijfsfilms of videoprojecten.

 • Wanneer er op een opnamedag continue van locatie naar locatie gereden moet worden;
 • met meerdere camera's gewerkt moet worden;
 • op een dag meerdere video's worden opgenomen;
 • er een online commercial wordt opgenomen;
 • er naast camerawerk ook veel met licht en geluid wordt gedaan

In deze situaties heb je namelijk extra handen, ogen, oren en/of creativiteit nodig.

Ga uit van € 945 per dagdeel filmen voor het inhuren van een cameraploeg inclusief apparatuurkosten.

Kan mijn bedrijfsfilm in 1 dag gefilmd worden?

Een simpele professionele bedrijfsfilm kan makkelijk in 1 dag gefilmd worden. Wij hebben ook wel aan bedrijfsfilms gewerkt met 5 opnamedagen, inclusief draaidagen in het buitenland waardoor je ook met overnachtingen en reistijd te maken hebt. Het aantal projecturen tikt daardoor natuurlijk aan. Bijvoorbeeld voor deze bedrijfsfilm van Repair Care:

Het gave van deze bedrijfsfilm is dat je een hele dynamische en rijke video krijgt met allerlei (project)locaties in beeld. Maar het kost natuurlijk wel meer dan 1 dag filmen. Is het ook mogelijk om alle opnames planningtechnisch in 1 dag te 'proppen' zonder kwaliteitsverlies en verkeersboetes voor te hard rijden? Dan kun je daarmee al behoorlijk geld besparen.

Kosten video-editor (postproductie)

Zodra de bedrijfsfilm is opgenomen, heb je nog een video-editor nodig die je bedrijfsfilm monteert. Als je een videoproductiebedrijf inhuurt, wordt dit ook allemaal door het videoproductiebedrijf geregeld.

Hoeveel uur een video-editor aan de montage kwijt is, hangt er vooral vanaf hoeveel beelden er verwerkt moeten worden en ook de lengte van de video is van invloed.

Als je een paar dagen dialoog hebt gefilmd (interviews) voor een bedrijfsfilm van 3 minuten, dan moet dat allemaal gespot worden door de video editor. Als je vervolgens deze interviews wilt combineren met sfeeropnames, vormgeving, ondertiteling en muziek, dan is de editor zeker een paar dagen bezig. Ik zou dit begroten op zeker 24 uur (3 dagen) Dus 3 x € 500 = € 1.500.

Als jouw bedrijfsfilm bestaat uit 1 dagdeel opnames en dan alleen wat sfeerbeelden die verwerkt moeten worden tot een video van 1 minuut, dan is de video-editor veel sneller klaar. Voor een bedrijfsfilm van 1-2 minuten kun je uitgaan van € 495 t/m € 795 voor de videobewerking. Daarnaast kun je de volgende gemiddelde tarieven aanhouden:

Dienst Prijs
Aankoop en selectie muziektrack per track € 75
Inspreken professionele voice-over per 250 woorden € 350
Ondertiteling toevoegen aan video (per minuut) € 40 - € 55
Export naar een ander beeldformaat (16:9, 4:5, 1:1, 9:16) € 50
Vormgevingspakket (leader, naamtitels, eindkaart) vanaf € 350

Rekenvoorbeeld

Stel je neemt een dagdeel een simpele bedrijfsfilm van 1 minuut op met 1 cameraman. Je hebt geen ondertiteling of vormgeving nodig, alleen muziek.

Dan ben je € 475 voor de cameraman, € 500 voor de videomontage en € 75 voor de muziek kwijt. Totaalprijs € 1.050 exclusief btw en reiskosten.

Er komen dan nog wel materiaalkosten bij.

Materiaalkosten van een bedrijfsfilm

Net als bij een badkamerverbouwing heb je bij een bedrijfsfilm ook te maken met materiaalkosten. Dit zijn kosten die een cameraman of videoproductiebedrijf moet doorberekenen aan jou, omdat zij moeten investeren in materiaal om de bedrijfsfilm te kunnen produceren.

Denk hierbij met name aan de cameraset met licht en geluid. Maar denk ook aan abonnementskosten van montagesoftware die doorberekend kan worden. Bij ons zit dit bij de videomontageprijs in.

De cameraset moet misschien gehuurd worden. Soms heeft een cameraman ook zelf alle apparatuur in eigen bezit, maar dan heb je alsnog te maken met afschrijfkosten en zal de cameraman logischerwijs nog steeds een tarief in rekening brengen voor het gebruik van de apparatuur. Waarschijnlijk is dat tarief wel voordeliger dan wanneer de set gehuurd moet worden.

De hoogte van de materiaalkosten hangt vooral af van de apparatuur die nodig is en kostprijs daarvan.

Videografen die met een "instap" professionele cameraset ter waarde van € 2.500 filmen, hebben minder hoge huur of afschrijfkosten dan cameramensen die met industry standard camera-apparatuur filmen. In dat geval heb ik het over een cameraset met objectieven, belichting en audio-apparatuur die in aanschafwaarde kan oplopen tot € 25.000 of hoger.

De set van € 2.500 kun je huren voor € 75 . Bij de cameraset van € 25.000 ben je snel € 500 per dag aan kwijt als je alles moet huren.

Hoe pakt Pro Motion Film dit aan?

Wij hebben geïnvesteerd in onze eigen camera-apparatuur en een complete cameraset bij elkaar gespaard die € 650 per dag zou kosten (op basis van wat een verhuurbedrijf voor onze materialen rekent). Omdat we hier vaak mee filmen en de camera apparatuur snel 5 jaar meegaat, hoeven we niet de hoofdprijs door te rekenen aan onze klanten.

Onze camera-apparatuur in eigen beheer

Apparatuur Dagprijs verhuurbedrijf Dagprijs Pro Motion Film

Camerabody: Sony PXW-FX9 en 2 x Sony PXW-FS7. Cameralenzen: Sony 16-35mm 2.8 GM, Sony 24-70 2.8 GM, Canon 50mm 1.2, Tamron 24-70mm 2.8, Canon 135mm 2.0, Samyang 24, 35 en 85mm 1.5. Stabilisatie: 2 x Sachtler ACE statief, Zhiyun Crane 3S Pro Gimbal, Digital Foto Easyrig. Afkijkmonitor: Atomos Shogun Flame, Zacuto Viewfinder. Belichting: 2 x Akurat S8 LED panelen. Geluid: Sennheiser MKH 416 richtmicrofoon, Rode NTG3 richtmicrofoon, 4 x Sennheiser EW112 zenderset, RODE Stereo Videomic X. Autocue.

€ 650 vanaf € 250 bij 1 complete cameraset

De afschrijfkosten van deze set kunnen wij dus voordelig doorberekenen. We zullen niet altijd alle apparatuur nodig hebben. We vragen voor de basisset vanaf € 250 per dag, dit kan oplopen afhankelijk van de spullen die nodig zijn.

In het rekenvoorbeeld wat ik net gaf, kom je dus uit op € 1.050 aan arbeidskosten en € 250 aan materiaalkosten. De meest simpele bedrijfsfilm kost je dan € 1.300 exclusief btw en reiskosten.

Voorbeeld simpele bedrijfsfilm

Een voorbeeld van een simpele bedrijfsfilm die we in een dagdeel hebben opgenomen:

Kenmerken van een simpele bedrijfsfilm

 • De opnames worden gehouden op 1 locatie.
 • De bedrijfsfilm duurt rond 1 minuut.
 • De bedrijfsfilm bestaat vooral uit sfeerimpressie opnames.
 • Er kan wat op camera worden verteld. De teksten (script) worden voorbereid door de klant zelf.

De meest simpele variant van een bedrijfsfilm, optie A, kost dus ongeveer € 940. Bij Pro Motion Film, maar ook bij andere videoproductiebedrijven zal het moeilijk zijn om een bedrijfsfilm te laten maken die goedkoper is, maar wel professioneel in elkaar zit en door een ervaren videomaker is opgenomen.

Op basis van onze ervaring kunnen we zeggen dat je voor dit bedrag al een goede professionele film kunt maken. Zolang je het simpel houdt, dus met andere woorden: een video zonder voice-over, maatwerk vormgeving, grote cameraploeg, meerdere draaidagen of een bedrijfsfilm van 5

Wat kost een gemiddelde bedrijfsfilm bij Pro Motion Film?

Een gemiddelde bedrijfsfilm kost je meestal rond € 2.500.

Dit is dan een bedrijfsfilm die jarenlang meegaat en ingezet kan worden voor al je kanalen.

Bij deze gemiddelde bedrijfsfilm 'optie B' gaan we uit van twee dagen filmen met een twee persoons cameraploeg. Omdat je dan meer ruimte hebt om echt mooie beelden op meerdere locaties te filmen en meerdere presentaties of interviews op camera op te nemen.

Ook is er meer ruimte voor pre-productie: conceptontwikkeling, een brainstorm en kennismaking op locatie. Die ruimte is er namelijk bij optie A niet.

Langere bedrijfsfilm inclusief graphics, ondertiteling en social video's

En er wordt hierbij rekening gehouden met een maatwerk videomontage van 2 tot 3 minuten inclusief maatwerk video graphics voor een professionele video branding. Denk hierbij aan een logo-animatie, naamtitels en een professionele eindkaart met call to action.

Ook voegen we ondertiteling toe en leveren we snippets aan die je op social media kunt gebruiken.

Bekijk hier een voorbeeld van een bedrijfsfilm die we in twee dagen is opgenomen, inclusief maatwerk vormgeving:

Optie B is dus een gemiddelde. Als we kijken naar ons eigen werk dan hebben we ook bedrijfsfilms die ergens tussen € 1.270 en € 2.500 kosten. En ook een boel uitschieters naar boven.

Wat is optie C?

Optie C zijn alle bedrijfsfilms die boven de € 2.500 uitkomen. Hierbij gaat het echt om de grotere videoprojecten waarbij bijvoorbeeld meer professionals ingehuurd moeten worden, of waarbij je te maken hebt met meerdere productiedagen en veel voorbereidend werk.

Zo hebben we ook bedrijfsfilms gemaakt van € 5.000 - 15.000 . Dat is trouwens alsnog spotgoedkoop wanneer je kijkt naar wat een televisiecommercial kost. Een TV commercial kan snel oplopen tot € 300.000.

Hoe kun je besparen op een bedrijfsfilm?

Er zijn een paar makkelijke manieren om te besparen op je bedrijfsfilm. Ik noemde er net al eentje:

Alles in 1 dag laten filmen

Een draaidag is relatief het duurste onderdeel van je videoproductie. Alles in 1 dag laten filmen kan je honderden tot duizenden euro's schelen. Vooral als er een groot team bij komt kijken, kun je de opnames beter zo efficient mogelijk inplannen.

Zelf alle voorbereidingen treffen

Er kan nog best wat tijd in de voorbereiding gaan zitten, denk aan de mensen bij elkaar krijgen, een locatie huren en het script schrijven. Als je dit zelf allemaal voorbereid en vervolgens alleen een uitvoerende ploeg hoeft in te huren, heb je alleen kosten aan de daadwerkelijke productie en postproductie.

Niet teveel toeters en bellen

Je kent vast de uitspraak "Less is more". Dat geldt vaak ook voor een bedrijfsfilm. Kijk eens kritisch of je niet teveel gekke wensen hebt die de prijs van je video omhoog duwen.

Een video van 3 tot 5 minuten is bijvoorbeeld duurder om te maken dan een video van 1 minuut. Terwijl een video van 1 minuut meer oplevert, want mensen kijken de video eerder uit.

Een professionele voice-over opnemen kost je ook zo een paar honderd euro, terwijl je misschien ook zelf goed een tekst in kunt spreken. Dit laatste komt ook authentiek over.

Wat is een bedrijfsfilm jou waard?

Inmiddels weet je wat een bedrijfsfilm ongeveer kan kosten.

Je hebt waarschijnlijk een bepaald bedrag in gedachten van wat jij maximaal aan je bedrijfsfilm wilt uitgeven.

Dat bedrag is gebaseerd op je beschikbare budget of totstand gekomen op basis van wat jij denkt dat een bedrijfsfilm voor jouw bedrijf waard is.

Maar het bedrag in je hoofd is waarschijnlijk nog niet gebaseerd op wat een goede bedrijfsfilm je allemaal kan opleveren: alle voordelen van een bedrijfsfilm.

En dat het misschien zelfs slim kan zijn om nog meer te investeren in video content dan je zelf eigenlijk in gedachten had. Ik ga je daarom nu laten omdenken. De vraag "Wat kost een bedrijfsfilm?" hebben we net beantwoord, maar als je ondernemend bent ingesteld en je bedrijf wil laten groeien moet je eigenlijk de vraag stellen: "Wat levert een bedrijfsfilm mij op?" en op basis daarvan je budget vaststellen.

Wat kost een bedrijfsfilm, of wat levert het op?

Laten we de psychologie er op los, dan is geld uitgeven altijd een stuk pijnlijker dan nadenken over wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt.

De eerste gedachte die veel mensen hebben over een bedrijfsfilm, is er een van:

Een bedrijfsfilm is een "digitaal ding" waar iemand misschien 1 keertje naar kijkt. Daarna is de lol er wel van af. Waarom zou ik hier duizenden euro's aan uitgeven?

Dan lijkt de investering in een luxe wellness badkamer beter.

Want een badkamer is in ieder geval nog fysiek. Je kunt er in gaan staan, onder een warme douche of voor de spiegel staan. Je maakt er dagelijks gebruik van.

Toch levert een goede bedrijfsfilm op de lange termijn ontzettend veel op. Je moet zo'n bedrijfsfilm daarom ook zien als een investering waarmee je op de lange termijn veel kunt verdienen. De directe waarde van video content is lastig te meten, maar stel je maakt een bedrijfsfilm van € 2.500 en de bedrijfsfilm gaat 10 jaar mee, en levert je indirect ieder jaar € 1.000 aan extra omzet op, dan heb je € 7.500 verdiend met je bedrijfsfilm.

Wat zijn de voordelen van een goede bedrijfsfilm?

Een bedrijfsfilm is onderdeel van je marketing en "marketing" is altijd eerst een investering voordat je er de vruchten van plukt.

Maar uiteindelijk levert een bedrijfsfilm je ook allerlei indirecte voordelen op, die zeker van waarde zijn voor je bedrijfsgroei. Ik noem er vier:

1. Een professionele uitstraling en merkbeleving

Een mooie bedrijfsfilm op je website of online kanalen geeft jouw merk een professionele uitstraling naar buiten toe.

Dat jij een kwalitatieve bedrijfsfilm laat zien met mooie beelden, betekent voor buitenstaanders dat jouw bedrijf veel waarde hecht aan kwaliteit en dat zij dit dus ook van jouw diensten en producten kunnen verwachten. Een bedrijfsfilm wekt dus vertrouwen bij jouw doelgroep.

2. Persoonlijke kennismaking

Mensen kopen liever van een persoon dan van een merk. In een bedrijfsfilm kun je jezelf of je collega's in beeld brengen en iets vertellen. Op die manier leert jouw klant jullie online al goed kennen. Als deze potentiële klant nog andere websites heeft bezocht die dezelfde dienst aanbieden maar geen bedrijfsfilm hebben, dan zal jij er waarschijnlijk uitspringen.

Want een goede video blijft in onze hoofden hangen. Met een bedrijfsfilm waarin jij je voorstelt, leren ze jou beter kennen dan je concurrent. Daarmee heb je een streepje voor op anderen.

3. Een sterkere relatie tussen collega's, klanten en partners

Met een bedrijfsfilm kun je jullie bedrijfscultuur mooi op beeld vangen: het verhaal en de mensen achter je bedrijf. Dit heeft een verbindende werking en versterkt de identiteit van je bedrijf. Op die manier werkt een bedrijfsfilm ook als community building.

4. Meer naamsbekendheid

Als je jouw bedrijfsfilm naast je website ook op allemaal andere online kanalen plaatst (LinkedIn, Facebook, YouTube, Instagram) dan komt jouw merk op al deze kanalen even voorbij. Dit zorgt er voor dat je huidige netwerk en ook de mensen buiten je netwerk om, jouw bedrijfsverhaal voorbij zien komen.

Daarmee wordt je bereik en naamsbekendheid groter en indirect zal dit je ook uiteindelijk meer opdrachten opleveren.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Wanneer levert een bedrijfsfilm veel op?

Er zijn een paar belangrijke punten waar je je aan kunt houden om er zeker van te zijn dat je bedrijfsfilm veel oplevert.

Maak een tijdloze bedrijfsfilm

Allereerst is de levensduur van je bedrijfsfilm heel belangrijk. Een bedrijfsfilm die 10 jaar meegaat levert gewoon meer op dan een bedrijfsfilm die na een jaar verouderd is. Maak daarom een tijdloos script en vertel een verhaal die over 5 of 10 jaar nog steeds relevant is.

Ook de technische kwaliteit en afwerking van je bedrijfsfilm is daarbij belangrijk. Goedkoop is vaak duurkoop omdat een bedrijfsfilm die er technisch minder fraai uitziet, al sneller aan vervanging toe is. Dat kost jou uiteindelijk meer werk, gedoe en geld. Dus beter kun je gelijk in een film investeren die lang meegaat.

Maak een bedrijfsfilm waarmee je meerdere doelen bedient

Het is ook slim als je bedrijfsfilm multifunctioneel is. Met een goede bedrijfsfilm sla je meerdere vliegen in 1 klap.

Denk aan een film waarin je op een creatieve manier het verhaal achter je bedrijf vertelt. Daarmee inspireer je niet alleen klanten. Maar ook nieuwe collega's. Zo heeft je bedrijfsfilm ook gelijk de functie van een recruitmentvideo.

Denk ook aan een bedrijfsfilm waarin je klantenreviews voorbij laat komen. Op die manier is je bedrijfsfilm niet alleen een kennismakingsvideo over jou en je dienstverlening, maar ook gelijk een referentievideo.

Maak je bedrijfsfilm voor meerdere kanalen geschikt

Je kunt natuurlijk een bedrijfsfilm maken voor je website. Hup, bedrijfsfilm op je site en klaar is kees. Maar de impact en het bereik van je bedrijfsfilm zal veel groter zijn wanneer je de bedrijfsfilm op allerlei kanalen deelt.

Denk dan aan online kanalen zoals je website, YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram en Tiktok. Maar denk ook aan offline manieren zoals in sales gesprekken, presentaties of als je op een beurs staat.

Je kunt een bedrijfsfilm voor meerdere kanalen geschikt maken door bijvoorbeeld de videolengte of het beeldformaat aan te passen. Zo is een 16:9 video geschikt voor je website of YouTube, maar weer minder geschikt voor Facebook en Instagram. Ook is een video van 2-3 minuten geschikt voor je website, maar veel te lang voor Facebook of Instagram.

Het is dus slim om meerdere versies van je bedrijfsfilm te laten maken, zodat je voor ieder platform een geschikte versie hebt.

Hoe pakt Pro Motion Film dit aan?

Wij maken eigenlijk altijd een bedrijfsfilm die zo multifunctioneel als mogelijk is. De bedrijfsfilm leveren we standaard op als 16:9 videobestand maar ook als 4:5 video (perfect voor LinkedIn, Facebook en Instagram). Ook maken we altijd een teaser versie van de bedrijfsfilm. Dit is een versie van 20-30 seconden die 'teased' naar de hele bedrijfsiflm. Zo'n teaser is ideaal voor je social kanalen of als je de bedrijfsfilm als video advertentie wilt inzetten.

Waarom het slim is om meerdere video's te maken

Hierboven heb ik het over meerdere versies van je bedrijfsfilm.

Het is nog veel slimmer om verder te denken dan alleen een bedrijfsfilm en eens te kijken of je tijdens het videoproductietraject voordelig nog extra videocontent kunt maken.

Net als bij een badkamerverbouwing is het handig om ook gelijk de wc beneden mee te nemen. En misschien wel gelijk je hele huis te verbouwen. Onder het motto: als we toch bezig zijn. Een aannemer kan een groter project voordeliger aanbieden. Bij videoproductie werkt dat precies hetzelfde.

Je betaalt tenslotte toch voor een cameraman of ploeg op locatie en de materiaalkosten worden per dag berekend. Het is dan zonde als de cameraman na 4 uur klaar is.

Dan kun je hem beter een hele dag boeken als dit betekent dat je bovenop de bedrijfsfilm nog 4 of meer extra video's kan opnemen. Je betaalt dan meestal alleen een extra fee voor de montage van deze video's. Maar als dit allemaal video's zijn in hetzelfde format, dan gaat het om "bulk" montage: een video-editor kan dan meestal in hoog tempo alle video's monteren. Wat de kosten per video drukt.

Stel je maakt 4 extra video's en de editor kan dit binnen een dag monteren. Dan heb je 1 bedrijfsfilm voor een totaalprijs van € 2.500 en 5 video's voor € 3.180

De prijs per video wordt nu een stuk voordeliger.

Voorbeeld

Op basis van gemiddelde bedrijfsfilm kosten en video opnames verspreid over twee productiedagen:

Aantal video's Totaalprijs Bereik Prijs per video
1 bedrijfsfilm € 2.500 100% € 2.500
1 bedrijfsfilm + 4 extra video's € 3.180 500% € 636
1 bedrijfsfilm + 8 extra video's € 3.860 900% € 482,50

Hoe pakt Pro Motion Film dit aan?

Als wij met onze klanten sparren over een bedrijfsfilm of andere type videocontent, dan komen we altijd met een vrijblijvend voorstel voor extra videocontent die we makkelijk kunnen "meedraaien". Vaak gaat het dan om interviews, vlogs, tipvideo's, uitlegvideo's, testimonials of behind the scenes video's. Dit is content wat relatief snel gefilmd kan worden en wat een hele waardevolle toevoeging kan zijn op de video content marketing van je bedrijf.

Outtakes uit dit artikel

✔ Een simpele professionele bedrijfsfilm is al te maken voor € 1.300.

✔ Een gemiddelde bedrijfsfilm kost € 3.500. Hierbij wordt uitgegaan van gemiddeld 2 dagen filmen en een video met maatwerk vormgeving.

✔ Een bedrijfsfilm kan ook € 10.000 of meer kosten, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

✔ Je kunt makkelijk geld besparen op een bedrijfsfilm door deze simpel te houden, alles in 1 dag te filmen en zelf de voorbereidingen te treffen.

✔ Een goede bedrijfsfilm geeft jouw bedrijf een professionele en persoonlijke uitstraling, werkt verbindend en zorgt voor meer naamsbekendheid.

✔ Een goede bedrijfsfilm levert vooral op de lange termijn veel op, maak een bedrijfsfilm die tijdloos is, zodat deze niet snel verouderd.

✔ Maak een bedrijfsfilm die multifunctioneel is: bijvoorbeeld een video die interessant is voor je klanten en nieuwe collega's (recruitment).

✔ Maak je bedrijfsfilm geschikt voor publicatie op meerdere kanalen (je website, YouTube Facebook, LinkedIn, Instagram), daarmee is je bereik veel hoger.

✔ Neem naast je bedrijfsfilm op dezelfde dag nog meerdere video's op, de kosten per video nemen hierdoor exponentieel af en je rendement groeit exponentieel.

In dit artikel heb ik allerlei tips met je gedeeld over wat een bedrijfsfilm kost en oplevert. Wil je de exacte prijs weten van jouw bedrijfsfilm? Vraag dan via deze pagina een offerte aan.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.