Wat is een film editor?

Wat is een film editor?

Een film editor? Dat is iemand die een film bewerkt. "Editen" in het Engels betekent per slot van rekening "bewerken" - niet meer en niet minder. In het geval van filmbewerking spreek je eerder van montage. Hoe langer de film, hoe meer er gemonteerd moet worden, dus je zal een professionele film editor eerder inschakelen voor een grote filmklus dan voor een piepkleintje.

Wat doet de film editor?

De editor is onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen van beeld en geluid. Hij of zij neemt als het ware alle losse stukjes van de puzzel en probeert deze vervolgens te leggen. Verschillende video- en geluidsfragmenten worden tot een gestroomlijnd geheel gebundeld. Dit eindproduct is het uitzendbare item. Dit item kan van alles zijn: een film, een korte video, maar ook een televisieprogramma of documentaire. Er zijn ook online video editors actief. Deze maken - voor zichzelf of in opdracht - (kortere) filmpjes voor sociale media en voor websites.

Wat zijn de taken van een film editor precies?

Een professionele film editor heeft grofweg de volgende taken:

 • Hij of zij verzamelt geluid en beeld (nu zullen bij grote producties opnames door een professionele cameraman geleverd en dus aangeleverd worden, dus het is lang niet altijd zo dat de film editor zelf "op pad" gaat om de fraaiste beelden te schieten).
 • Een film editor selecteert: hij of zij zoekt beeld en geluid die bij elkaar passen om als het ware een puzzel mee te leggen - het bijzondere van deze puzzel is dat er - los van een mogelijk script - nog geen exacte blauwdruk van bestaat (pas in de monteerfase wordt duidelijk wat past en wat niet).
 • Beeld en geluid vormen de basics; vaak is nog een extra laag nodig - deze laag bestaat uit zaken als titels, ondertiteling en visuele effecten; ook deze voegt de film editor toe. Muziek vormt ook een extra laag: ook deze wordt door de film editor uitgezocht.
 • Vervolgens dient het beeld- plus geluidsmateriaal gefinetuned te worden.
 • De inhoudelijke productieverantwoordelijkheden dienen afgestemd te worden met de rest van de productieleden. Vandaag de dag is het steeds gebruikelijker dat de editor ook de bedenker van het verhaal is. Dat heeft onder meer te maken met de digitalisering en het sneller toegankelijker kunnen maken van nieuwsberichten online.

Lees hier hoe wij bij Pro Motion Film een film/videoproject van A tot Z monteren:

Hoe word je film editor?

Je kunt verschillende opleidingen volgen om film editor te volgen. Zo leer je alle kneepjes van het vak. Ook zul je dan verschillende waardevolle stages op zak hebben. Het beroep film editor is geen beschermd beroep, maar als je een diploma op zak hebt, heb je natuurlijk wel een belangrijk streepje voor ten opzichte van mensen die bij toeval in het vak zijn gerold. De opleiding tot video-editor (ook wel AV-productie genoemd) is op MBO-niveau (niveau 4) en duurt 3-4 jaar.

Film editor worden

Een overzicht met film of video editor opleidingen:

Opleiding Editor via ROC

Opleiding Montage aan Amsterdam Film School

Opleiding Audiovisueel aan het Media College (meer dan alleen videomontage, je leert ook filmen)

Let op: sommige opleidingen leiden je vooral op tot video editor. Dus je kunt na afronding opleiding succesvol video's bewerken.

Wil je echt een film editor worden, dus langere films zoals speelfilms monteren, dan biedt de opleiding Montage aan de Nederlandse Filmacademie jou de beste papieren en kansen.

Opleiding Montage aan Nederlandse Filmacademie

Let op: Met een opleidingskeuze bepaal je over jouw toekomst. Houd hier rekening mee:

Je moet over talent, een portie geluk en een goed netwerk beschikken om het uiteindelijk tot succesvol film editor te schoppen.

Slechts een klein percentage van de Filmacademie aanmeldingen wordt toegelaten. En uiteindelijk gaan ook veel afgestudeerden ander type filmproducties maken, zoals videoclips en commercials. Want de Nederlandse filmwereld is maar klein. Houd daar dus wel rekening mee in jouw beroepskeuze. Vanuit een meer algemene opleiding tot video editor kun je ook als zelfstandige aan mooie films en video's werken en vind je misschien sneller een baan. Heb jij voldoende passie, motivatie en ervaring, dan is het altijd mogelijk om zelf langere (lowbudget) films te maken en editen.

Zelf aan de slag gaan

Heb je al wat ervaring opgedaan met het in elkaar zetten van kortere video's? Dan kan een cursus je zeker helpen de brug te slaan naar meer professionele videomontage. Als amateur editor kun je het beste aan de slag met een programma als Pinnacle Studio of Adobe Premiere Elements.

Liever een korte cursus film editen?

Het is ook mogelijk een korte cursus tot film of video editor te volgen. Een korte cursus volgen om jezelf vaardig te maken in alle vereiste video- en geluidsmontagetechnieken? Dat kan zeker. Dat scheelt een hoop tijd, terwijl je er toch een hoop van opsteekt. Pro Motion Film biedt je een overzichtelijk (niet te dik) cursusboekje aan waarmee je de basis van film editen onder de knie krijgt:

 • Cursus video editing

  Cursus Video Bewerken

  In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Wat leer je tijdens een opleidingscursus tot video editor?

In een uitgebreide opleidingscursus tot video editor zul je het volgende leren:

 • Je leert video's op professionele wijze op te nemen én te monteren.
 • Alles begint bij een concept. Zo word je ook aangeleerd hoe je een goed concept op moet zetten. Je leert je concept structureel uit te werken in een volledig storyboard en script.
 • Tijdens het filmen zelf krijg je aanwijzingen over de te maken technische keuzes: welke licht- en geluidfuncties zijn het beste in welke omstandigheden? Welke locatie kies je? Hoe en in welke samenstellingen breng je mensen en andere zaken in beeld?
 • Je zult ook leren monteren aan de hand van één of meerdere (professionele) bewerkingsprogramma's.
 • Met wat geluk leer je ook het één en ander over animatie.
Vaardigheden van film editor
Film editor aan het werk

Waar kom je als film editor terecht?

De meeste film editors zijn werkzaam in de audiovisuele sector: ze werken bij de televisie, bij filmmaatschappijen of productiebedrijven. Er zijn ook steeds meer editors actief die filmpjes produceren voor websites en sociale media. Deze zijn werkzaam bij creatieve bureaus of internetbedrijven en produceren het gros van de filmpjes in opdracht van een klant. Editors die werkzaam zijn in de audiovisuele sector werken vaak samen met de andere disciplines in deze industrie: onder meer producers, regisseurs, cameramensen, opnameleiders, redacteuren en scenarioschrijvers. Als film editor is het dus van belang dat je met anderen samen kunt werken.

Film editor inhuren?

Op zoek naar een film editor voor een filmproject? Wacht dan niet langer, neem contact op met Pro Motion Film en bespreek je wensen. Contact opnemen is vrijblijvend: informatie heb je in een handomdraai. Het uitbesteden van videomarketing heeft een aantal grote voordelen:

 • Ben je druk als ondernemer? Dan is delegeren fijn: zo kun je opnames en montages aan Pro Motion Film delegeren, terwijl je je zelf op je kerntaken kunt richten.
 • Kies je voor een videomarketingbedrijf, dan kies je voor ervaring en kwaliteit: de mensen bij Pro Motion Film weten hoe ze een opname moeten plannen, of iets in praktijk haalbaar is en hoeveel tijd er ongeveer in het monteren van beelden zal komen te zitten. Bovendien leveren professionals een kwaliteit die je als amateur nooit zal kunnen evenaren. (Potentiële) klanten zijn zeer gevoelig voor kwaliteit in video's.
 • Investeren: wie onderneemt loopt risico's, maar wie onderneemt, moet ook vroeg of laat investeren. Een professionele video laten monteren, zal je wat kosten, maar - ook met dank aan de video marketingexpertise van Pro Motion film - is de kans groot dat je je geld in no time hebt terugverdiend. Op termijn levert de investering dus geld op.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Meer gerelateerde begrippen

Film editor inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Heel blij met het resultaat

Suzan Kuiper, Projectlead Marketing Communicatie, De Buitenboordmotor

Voor onze Stichting heeft Pro Motion Film een videoproductie gemaakt. Heel blij met het resultaat en met de samenwerking. Fijn hoe flexibel ze zijn, (creatief) meedenken en snel kunnen schakelen, top!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92