Instructievideo opnemen: wat heb je aan een professionele instructievideo?

Een instructievideo opnemen die goed in elkaar zit is goud waard. Dat schrijf ik niet alleen omdat dit toevallig onze business is.

Ik geloof er oprecht in dat de inzet van een instructiefilm of serie uitlegvideo's heel veel oplevert. Om deze zeven redenen:

1. Service voor je klant

Via een instructievideo geef je iemand snel antwoord op een bepaald vraagstuk.

Als ik als video-editor bijvoorbeeld meer wil weten over een edit tool, dan ga ik naar YouTube om een tutorial video te kijken. Dat is veel sneller en makkelijker dan twee A4tjes lezen op een site over welke stappen je moet volgen.

Een tutorial video is laagdrempelige gratis hulp waar iemand echt veel aan heeft. En je hoeft er heel weinig moeite voor te doen. Sterker nog, laat de video presenteren door een leuke persoonlijkheid en zo'n video is nog leuk om te kijken ook.

Dat is service gericht. Dus ben jij degene die ook zo'n laagdrempelige instructievideo aanbiedt, dan scoor je daar credits mee.

2. Je wordt beter onthouden

Een leuke persoonlijkheid. Ik noemde het net al even. In een instructievideo kun je iemand aan het woord laten. Een gezicht in beeld brengen. Met een persoonlijke instructievideo wordt jouw merk veel beter onthouden dan die van je concurrent.

Want jij komt hiermee persoonlijk en transparant over. Een video waarin iemand jou direct aanspreekt blijft hangen.

Bijvoorbeeld dit kookinstructiefilmpje dat we maakten voor Yakult:

3. Meer kans op leads en conversies

Met een instructievideo leg je je dienst uit en met zo'n uitlegfilmpje kan je doelgroep net over de streep trekken.

Je zal dus sowieso meer kans maken om aanvragen binnen te krijgen.

4. Tijdbesparend

Een instructiefilm scheelt jou of je klantenservice ook veel tijd, want met zo'n video kun je ook antwoord geven op veelgestelde vragen. Je hoeft het niet zelf telkens opnieuw uit te leggen. Toch een vraag op de mail? Deel gewoon het linkje naar je instructievideo.

Bijvoorbeeld dit instructiefilmpje dat we hebben gemaakt voor Stage USA. In een aantal stappen wordt uitgelegd hoe een procedure in zijn werk gaat:

5. Beter gevonden worden op Google

Het volgende punt geldt eigenlijk voor alle video's. Maar misschien nog wel veel meer voor een instructievideo, omdat je die meestal op een dienst of productpagina plaatst. Met een video op je blog of product landingspagina is de kans groot dat je hoger gerankt wordt in Google. Niet alleen omdat Google een pagina met video content hoger indexeert. Maar ook omdat video content op je pagina er voor zorgt dat je kijker langer blijft hangen. Hogere sessieduur = punten van Google!

Voor Repair Care maakten we zestien productdemonstratiefilmpjes. Met succes, want een paar maanden later werd ons gevraagd om de filmpjes ook naar het Engels, Duits en Japans te vertalen.

Eén van de instructievideo's voor Repair Care.

Dit leverde uiteindelijk meer dan 60 filmpjes voor al hun internationale landingspagina's.

6. Het maakt je site aantrekkelijker

Met instructievideo's voeg je rijke content aan je website toe. Niet alleen tekst en foto's, maar ook video content. Je site wordt daarmee een stuk visueler en gebruiksvriendelijker.

Zo'n filmpje kan heel simpel zijn. Zie bijvoorbeeld dit snelle tutorial filmpje dat we maakten voor TomSystem:

Het filmpje hoeft nog niet eens 20 seconden te duren.

7. Leuke tijd

Door instructievideo's te maken kun je met een frisse blik naar je bedrijf en producten kijken. Zie het als een mini vakantie: even uit de dagelijkse routine, weg van je bureaustoel.

Je kijkt via de filmploeg door andere ogen naar je eigen product of dienst en je bent de hele dag creatief in de weer. Dit geeft inspiratie, energie en goede ideeën voor de toekomst.

Instructievideo laten maken

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!