Instructievideo opnemen: wat heb je aan een professionele instructievideo?

Een instructievideo opnemen die goed in elkaar zit is goud waard. Dat schrijf ik niet alleen omdat dit toevallig onze business is.

Ik geloof er oprecht in dat de inzet van een instructiefilm of serie uitlegvideo's heel veel oplevert. En wel om deze zeven redenen:

1. Service voor je klant

Via een instructievideo geef je iemand snel antwoord op een bepaald vraagstuk.

Als ik als video-editor bijvoorbeeld meer wil weten over een edit tool, dan ga ik naar YouTube om een tutorial video te kijken. Dat is veel sneller en makkelijker dan twee A4tjes lezen op een site over welke stappen je moet volgen.

Een tutorial video kun je zien als een manier van laagdrempelige gratis hulp bieden waar iemand echt veel aan heeft. Het kost de kijker weinig moeite om hier iets van op te steken. Sterker nog, laat de video presenteren door een leuke persoonlijkheid en zo'n video is nog leuk om te kijken ook.

Bedrijven die een instructiefilm laten maken zijn ook servicegericht bezig. Als je jouw klanten een laagdrempelige instructievideo kan aanbieden in plaats van lappen lange webtekst, dan scoor je daar credits mee bij je doelgroep.

Instructievideo voor YouTube
Heel YouTube staat vol met instructievideo's

2. Je wordt beter onthouden

Een leuke persoonlijkheid in je video. Ik noemde het net al even. Denk aan influencers, vakexperts of de persoon die naast je zit en dit ook goed zou kunnen.

In een instructievideo kun je iemand aan het woord laten en een vast gezicht in beeld brengen. Met een persoonlijke instructievideo wordt jouw merk veel beter onthouden dan die van je concurrent.

Want jij komt hiermee persoonlijk en transparant over. Een video waarin jij iemand op een persoonlijke manier te woord staat, komt over en blijft hangen.

Bijvoorbeeld de kookinstructiefilmpjes die we maakten als branded videocontent voor Yakult:

3. Meer kans op leads en conversies

Met een instructievideo kun je jouw dienstverlening of producten duidelijk uitleggen. Dat wekt vertrouwen. Met zo'n uitlegfilmpje kan je jouw doelgroep dus makkelijker over de streep trekken om dit bij jou af te nemen.

Je zal dus hoe dan ook meer kans maken om aanvragen binnen te krijgen. Let er dan wel op dat de instructievideo er professioneel uitziet. Anders kan dit ook een averechts effect hebben en klanten wegjagen.

4. Tijdbesparend

Een instructiefilm scheelt jou of je klantenservice ook veel tijd, want in deze video kun je ook gelijk antwoord geven op veelgestelde vragen. Je hoeft dus niet zelf telkens opnieuw uitleg te geven. Toch een vraag op de mail? Deel gewoon het linkje naar je instructievideo.

Bijvoorbeeld dit instructiefilmpje dat we hebben gemaakt voor Stage USA. In een aantal stappen wordt uitgelegd hoe een procedure in zijn werk gaat:

5. Beter gevonden worden op Google

Het volgende punt geldt eigenlijk voor alle video's. Maar misschien nog wel veel meer voor een instructievideo, omdat je die meestal op een dienst of productpagina plaatst. Met een video in je blogartikel of op een productlandingspagina is de kans groot dat je op termijn hoger gerankt wordt in Google.

Niet alleen omdat Google een pagina met videocontent hoger indexeert. Maar ook omdat videocontent op je pagina er voor zorgt dat je bezoeker langer blijft hangen. Hogere sessieduur = punten van Google!

Voor de website van onze klant Repair Care maakten we zestien productdemonstratiefilmpjes. Met succes, want een paar maanden later werd ons gevraagd om de filmpjes ook naar het Engels, Duits en Japans te vertalen.

Eén van de instructievideo's voor Repair Care.

Dit leverde uiteindelijk meer dan 60 filmpjes voor al hun internationale landingspagina's.

6. Het maakt je site aantrekkelijker

Met instructievideo's voeg je rijke content aan je website toe. Niet alleen tekst en foto's, maar ook videocontent. Je site wordt daarmee een stuk visueler en gebruiksvriendelijker.

Zo'n filmpje kan heel simpel zijn. Zie bijvoorbeeld dit snelle tutorial filmpje dat we maakten voor TomSystem:

Het filmpje hoeft nog niet eens 20 seconden te duren.

7. Leuke tijd

Opnames van een professionele instructievideo of serie video's betekent ook gewoon een leuke dag voor jou en je bedrijf.

De sfeer tijdens zo'n opnamedag is altijd ontzettend leuk. Zie het als een mini vakantie: even uit de dagelijkse routine, weg van je bureaustoel.

Je kijkt via de filmploeg door andere ogen naar je eigen product of dienst en je bent de hele dag creatief in de weer. Dit geeft inspiratie, energie en goede ideeën voor de toekomst.

Instructievideo van koken
Achter de schermen bij kookdemo

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

-> Hoe maak je een professionele instructievideo over je product?

-> Wat heb je aan een productvideo op je landingspagina?

-> Productvideo maken voor webshop: welke 4 formats kun je toepassen?

-> Productfilm laten maken met veel impact? Laat je product filmen met deze lens!

Instructievideo maken uitbesteden?

Pro Motion Film is jouw videoproductie partner. Bekijk hier de achter de schermen video van Pro Motion Film:

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende instructievideo's?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Gratis intakegesprek inplannen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.