De 5 video trends voor 2022 + ultieme videomarketing tip

Videomarketing is populairder dan ooit. Jaar op jaar groeit de aanwezigheid van video.

Video trekt onze aandacht

Video is een echte scroll stopper: het merendeel van ons stopt meteen met scrollen als ze een video voorbij zien komen op hun tijdlijn of op een websitepagina.

En daarmee is video uiterst succesvol.

Terwijl je online echt niet het geduld hebt om in een massa aan content stil te blijven staan op iedere regel tekst en iedere afbeelding, heeft video wel de impact om de aandacht van bezoekers te trekken.

Kijk maar. Trek ik nu de aandacht met deze bedrijfsvideo die ik nu in deze tekst verstop? Was dit het eerste waar jouw ogen naar toe gingen bij het openen van dit blog artikel?

De kans is groot van wel.

En dat niet alleen. Naast aandacht trekken blijft video ook hangen in je geheugen. Goede video's zijn visueel aantrekkelijk, persoonlijk en laagdrempelig om naar te kijken, en daarmee memorabel.

En iedereen weet tegenwoordig wel hoe die met een telefoon moet filmen. Een video is daarmee zo gemaakt en gedeeld.

Video is here to stay. Maar goed, dat roepen we al jaren.

Tot zover mijn introducerende lofzang over video.

Wat zijn mijn verwachtingen van videomarketing in 2022?

Do it yourself + uitbesteden

Allereerst: je loopt echt achter als je in 2022 niets met video doet. En je loopt ook achter als je je beperkt tot het maken van een enkele video. Harde woorden misschien, sorry daarvoor, maar het is wel zo.

Wil je jouw online zichtbaarheid echt op orde hebben? Maak dan aan de lopende band video's en publiceer deze vervolgens ook via meerdere kanalen. Doe dat minstens 1 keer per maand. Liever vaker.

Denk vooruit en werk volgens een contentkalender. Het hoeven echt geen reusachtige video commercials te zijn. En je hebt ook echt niet een ton marketing budget nodig in 2022. Maak het voor jezelf simpel en overzichtelijk.

Do it yourself in 2022

De trend en ultieme videomarketing tip voor 2022 is om jezelf of je collega's aan te sporen om regelmatig simpele video's zelf te maken die je dan vervolgens op social media of op je website pagina's kunt inzetten.

Dit is vrij makkelijk uit te voeren. Iedereen heeft tegenwoordig een fantastische camera, namelijk je telefoon. Hiermee kun je goede video's opnemen. En je hebt allerlei gratis apps waarmee je de video's vanaf je telefoon direct kunt editen.

Ga dus vooral veel filmen met je telefoon en neem video's op die de moeite waard zijn om te delen met jouw doelgroep.

Doe dat consistent en aan de hand van een doeltreffende video strategie en een terugkerend video format.

Er zijn meerdere video's die je makkelijk zelf kunt filmen. Denk aan:

 • Korte vlogs, achter de schermen clipjes, Instagram stories voor social
 • Uitlegvideo's voor YouTube: "in deze video ga ik je vertellen hoe je..."

Wil je zelf met videomarketing aan de slag? Investeer dan eenmalig in de digitale Blauwdruk Voor Succesvolle Videomarketing, bomvol tips en direct uitvoerbare oefeningen voor geslaagde videomarketing:

Videomarketing uitbesteden in 2022

Combineer deze simpele contentvideo's met een paar goede sales video's. Je kunt een promotiefilm laten maken, video ads of meerdere productvideo's voor je landingspagina's. Deze type video's behouden hun waarde omdat ze voor langere tijd zichtbaar blijven, in tegenstelling tot socials. En deze video's zijn ook sales georiënteerd. Dus als je het goed aanpakt, leveren sales video's jou niet alleen zichtbaarheid, maar ook gewoon extra omzet op.

Bepaal welk budget je hiervoor beschikbaar stelt en huur een videomarketing of videoproductiebedrijf in.

Stem alle videocontent goed op elkaar af. Denk aan muziek, vormgeving en de edit stijl.

Met welke 5 videotypes scoor je in 2022?

1. Productvideo's op landingspagina

Door het aanbod online video verwachten internetters steeds meer dat zij een video kunnen bekijken over jouw product. De trend is dus om de belangrijkste verkooppagina's van je website te voorzien van een productvideo. Dus op het lijstje voor 2022: maak van je best seller producten een goede productvideo.

Pro Tip: Tenzij je totaal verschillende producten verkoopt, hoef je echt niet voor iedere video een heel ander idee uit te werken met bijbehorende extra kosten. Giet al je productvideo's in 1 duidelijk herkenbaar video format, en film meerdere productvideo's op een dag. Jouw doelgroep vindt het handig om video's te bekijken met eenzelfde opzet en structuur en jij bespaart tijd en kosten.

Een video op je landingspagina verhoogt de bezoekerstijd, wat weer goed is voor SEO. De kans is aanwezig dat Google jouw productpagina hoger in de rankings vertoont.

En belangrijker nog, met een goede productvideo verhoog je ook je conversieratio. Uit de videomarketing statistieken blijkt dat mensen 4 keer eerder geneigd zijn om iets te kopen als je video gebruikt op je website.

2. Video ads

Vergeet ook zeker niet de kansen van goede video ads en een retargeting campagne in 2022. Heb je hier jarenlang nooit iets mee gedaan? Dan is nu het goede moment om te beginnen. Video adverteren kan makkelijk via YouTube of Facebook. Hiermee kun je heel effectief je doelgroep bereiken en aansporen actie te ondernemen.

Maak korte video's van maximaal 20 seconden waarmee je direct triggert tot verder kijken en waarmee je inspeelt op het gevoel van de kijker. En spoor je kijker aan tot het ondernemen van actie. Dit doe je bijvoorbeeld door in je video in te gaan op een tijdelijke (kortings)actie of te vertellen hoe jouw product een bepaald probleem voor hen oplost. Bekijk bijvoorbeeld deze video advertentie die we maakten voor Happy Juicy:

Video ads en de zojuist genoemde productvideo's zijn bij uitstek de twee videotypes die je ook daadwerkelijk omzet opleveren. Hiermee verkoop je.

3. Testimonial video's

De derde video trend: testimonial video's.

Wij hebben met Pro Motion Film de vraag naar video testimonials sterk zien toenemen. In 2021 hebben we voor zo'n tien verschillende klanten 1 of meerdere video testimonials opgenomen.

De populariteit van video testimonials zal alleen maar groeien, om de volgende 3 redenen:

1. Video op je site wordt steeds belangrijker

Video op je website wordt steeds belangrijker en video testimonials zijn op meerdere manieren goed inzetbaar op je site. Je kunt ze maken in de vorm van een productvideo (zie punt 1) en deze op je landingspagina plaatsen. Je kunt ze ook toevoegen aan je review pagina zodat je meer kunt laten zien dan alleen tekst reviews.

Denk ook aan een blogartikel waarin het hele interview met je klant is uitgeschreven, bovenaan de blog kun je dan de testimonial video opnemen. Dit is dan een korte highlight video van het tekstuele interview; de visuele versie, als het ware.

En je kunt ook een ingekorte versie hiervan op social gebruiken, of korte snippets uit het hele interview halen. Het levert je dus ook nog eens mooie social videocontent op!

2. Video verhoogt conversieratio

Video testimonials zijn uitermate handig voor het verhogen van je conversie, dus het aantal mensen dat na het bezoeken van je website ook daadwerkelijk contact met je opneemt. Want een goede video testimonial geeft vertrouwen. Je ziet en hoort de positieve ervaring van een bestaande klant, kijkers herkennen zich wellicht in deze klant die op camera vertelt, zitten met hetzelfde probleem en willen dezelfde oplossing. Eventuele twijfels worden bij hen weggenomen.

Het "onbekende" van jouw product of dienst wordt bekend, omdat je het laat zien en er over laat vertellen.

Bekijk bijvoorbeeld deze korte testimonial video die wij voor een van onze klanten Viewie Media hebben gemaakt. In slechts 1 minuut wordt het product digitale raampresentatie voor makelaars tastbaar gemaakt:

Testimonial Laurens

Denken goed met je mee

Laurens Hilboezen, Eigenaar, Viewie Media

Fijne partij om mee samen te werken! Denken goed met je mee en komen ook met goede ideeën om de video nog vetter en beter te maken. Aanrader!

3. Versterkt de klantrelatie

Het opnemen van een klant testimonial betekent dat je op een leuke manier weer in contact bent met een klant. Het feit dat je deze klant benadert om hieraan mee te werken, is voor hem of haar ook een bevestiging dat jij de samenwerking waardeert. Zo'n videoproject zorgt dus voor het behoud van een goede klantrelatie en wellicht kun je tijdens de opnames meteen afspraken maken over nieuwe projecten met je klant. Wij merken dat dit in de praktijk bijna altijd gebeurt!

4. SEO video's

Dan nu 2 video trends die je prima zelf kunt oppakken in 2022. De eerste: SEO video's.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dus: het optimaliseren van de vindbaarheid van je bedrijf in Google. Denk aan je website of social media accounts.

En video wordt steeds belangrijker als middel om hoge rankings te behalen. Er zijn twee manieren die ik aanraad als je video wilt inzetten om beter zichtbaar te worden.

1. Maak behulpzame uitlegvideo's voor YouTube

YouTube is na Google de grootste zoekmachine. En YouTube video's komen vaak bovenaan in de Google zoekresultaten te staan, als de video qua onderwerp past bij de zoekopdracht. Hier kun je als bedrijf van profiteren, zeker in 2022.

Maak bijvoorbeeld een leuke serie how-to video's en upload deze vervolgens naar YouTube. Deze video's kun je ook prima zelf met je eigen camera opnemen. De video's hoeven echt niet op en top professioneel te zijn, dat verwachten jouw kijkers op YouTube niet. Ze willen vooral een antwoord op hun vraag.

Er zijn meerdere manieren om in 2022 goede uitlegvideo's te maken:

 • Beantwoord in de video bijvoorbeeld veelgestelde vragen die jouw klanten hebben, en waar ze dus in Google ook naar zoeken. Of geef tips over een onderwerp met een link naar het product dat je verkoopt. Voor Viewie Media maakten we bijvoorbeeld uitlegvideo's gerelateerd aan hun softwareproduct voor makelaarsetalages:
 • Maak schermopname video's waarin je jouw kijker stap voor stap meeneemt in een ingewikkeld proces. In onze eigen branche videoproductie zouden we bijvoorbeeld een reeks uitlegvideo's kunnen maken met screen capture video's over hoe je video's kunt bewerken in Adobe Premiere. Bijvoorbeeld een algemene uitlegvideo over video's monteren, een uitlegvideo over het toevoegen van ondertiteling aan je video, of een uitlegvideo over hoe je kleurcorrectie toepas.
 • Interview vakexperts (of laat jezelf interviewen) over allerlei interessante topics binnen jullie branche.

Een paar tips:

1. Behandel onderwerpen waar mensen online ook vaak naar zoeken, want vooral dan wordt je ook daadwerkelijk gevonden op de video's.

2. Neem de zoektermen op een natuurlijke manier op in de titel van je video en in de video tags.

3. Gebruik een opvallende video thumbnail zodat je video de aandacht trekt.

4. Neem een call to action op aan het eind van je video, zoals "bezoek onze website voor meer tips".

2. Voeg deze uitlegvideo's ook toe aan relevante blogartikelen en pagina's op je website

Een video op je websitepagina zorgt er voor dat de bezoekerstijd toeneemt en ook is het een gunstige factor om hoger gerankt te worden in de zoekmachine. Googles algoritme houdt namelijk van rijke artikelen met niet alleen tekst maar ook met afbeeldingen en video.

Door de video's vanaf YouTube ook op je website te embedden sla je dus twee SEO vliegen in 1 klap. Zorg wel voor relevantie en laat tekst en video goed op elkaar aansluiten.

5. Social video's

In 2022 doe er je goed aan om video ook in te zetten op je meest actieve social kanalen. Zoals ik al schreef is video ook op social media een echte scroll stopper. Met video val je op tussen de andere content. En het mooie van social video:

-> Het mag allemaal heel kort zijn, rond de 15 seconden.

-> De kijker verwacht niet van je dat deze content er uiterst professioneel uit ziet. Het wordt juist gewaardeerd als de content persoonlijk overkomt doordat je het zelf met je eigen telefoon hebt gefilmd.

Perfecte social video's zijn:

 • Achter de schermen video's
 • Vlogs
 • Update video's
 • FAQ video's
 • Snippets uit interviews
 • Productvideo's

Ook hier de tip om vooruit te werken en meerdere video's per keer te schieten. Bij een vlog of achter de schermen video is dat misschien wat lastig, want die video's zijn gebonden aan waar je op dat moment mee bezig bent. Maar van een snelle tip of FAQ video kun je er meerdere tegelijk opnemen of editen. Hetzelfde geldt voor het opknippen van een langere video naar meerdere social snippets.

En de tweede tip, maak ook hier format based video van. Dus hanteer een vaste terugkerende opzet en structuur voor al je video's. Denk dan ook aan vormgeving zoals tekst en kleurgebruik.

Slim combineren is key to success

In 2022 moet je op structureel bezig zijn met videomarketing, wil je ook in de toekomst zichtbaar blijven. Ga zelf aan de slag met het maken van YouTube en social video's en besteed de belangrijkste video's uit. Ga je aan de slag met een deel van de bovenstaande 5 video trends, dan ben ik er van overtuigd dat je bedrijf er in 2022 uit zal gaan springen ten opzichte van je concurrentie.

Direct beginnen

Schrijf voor jezelf eens op welke type video's in 2022 het meest waardevol zijn voor jouw bedrijf. Je hoeft niet alles in 1 keer te maken.

Kies je bijvoorbeeld voor het maken van een paar goede productvideo's voor je landingspagina's? Of liever voor een paar video ads? Of kun je ze beiden laten maken op basis van 1 video shoot?

Kunnen video testimonials jouw website verrijken en de conversie laten toenemen? Misschien kun je deze ook inzetten als productvideo.

Wie zou deze video's kunnen maken: een freelancer, een videoproductiebedrijf die met je meedenkt over videostrategie en video marketing, of ga je er zelf mee aan de slag?

Ga vooral ook zelf aan de slag met de meer eenvoudige contentvideo's. Op welke kanalen bereik je jouw doelgroep het beste en welke social video's zou je kunnen inzetten?

Zet een team op bestaande uit professionals en collega's die deze video's kunnen gaan maken en ga meteen aan de slag!

Veel succes met videomarketing in 2022!

Laat je vrijblijvend adviseren over videomarketing voor jouw business

Meld je aan voor ons 30 minuten kennismakingsgesprek waarin we jouw videostrategie doornemen. Aan de hand daarvan kunnen we een offerte voor je opstellen. Ga je met ons in zee, dan ontvang je een hoop mooie extra's.

Gratis 30 minuten videomarketing adviesgesprek inplannen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial inriver

Drie projecten gedaan met tier1 internationale klanten

Carl Brenninkmeijer, Partner Manager, inRiver

We hebben met Pro Motion Film drie projecten gedaan met tier1 internationale klanten en zijn uiterst tevreden over de levering, prijs, ondersteuning, kwaliteit en ervaring.

Ik kan ze van harte aanbevelen voor video-opdrachten

Saskia Withoos, Communicatie-adviseur, Wij zijn JONG

Het is fijn samenwerken met Pro Motion Film. Een goede gesprekspartner om onze ideeën vanuit marketing en communicatie te realiseren. Positief kritisch, strak in planning, goede kwaliteit, nette prijs en komt afspraken na. Ik kan ze van harte aanbevelen voor video-opdrachten.

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Uiterst responsief en professioneel

Sarah Rouwendal, Digital Marketing Specialist, Giarte Media Group B.V.

Het was geweldig werken met Pro Motion Film! Het team is uiterst responsief en professioneel, en we waren blij met het geleverde eindresultaat voor een geweldige prijs. Zou het zeker aanraden!

Review-Yara

TOP bedrijf en prachtige video's als eindresultaat

Yara Mens, PR & Marketing, Molinos de Viento

We zijn ontzettend tevreden met de twee filmpjes die Pro Motion Film voor ons heeft gemaakt. Fijne manier van communiceren. Het beste vonden wij dat ze feilloos aanvoelen wat voor sfeer je in je video's wil. Kortom: we raden Pro Motion Film ten zeerste aan als je op zoek bent naar een TOP bedrijf en prachtige video's als eindresultaat.

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.