Een goede video marketing strategie in 5 stappen

Slimme en consistente videocontentmarketing betekent simpelweg meer bezoekers, klanten, fans en ambassadeurs van jouw merk.

In andere woorden:

  • een hoger online bereik
  • meer opdrachten en bestellingen
  • betere klantenrelaties
  • een betere merkbeleving

Best de moeite waard!

Wil je echt met video gaan scoren, dan heb je een goed uitgewerkte videomarketingstrategie nodig.

Videomarketingstrategie opstellen

Een goede videomarketingstrategie bepaalt voor een groot deel het succes dat je gaat behalen met videocontent.

Een videomarketingstrategie is een vooraf duidelijk uitgewerkt plan zodat je een grote kans hebt dat je video's effectief zijn en leiden tot de gewenste resultaten. Het is heel belangrijk dat je deze strategie hebt uitgewerkt en niet als een kip zonder kop klakkeloos video's gaat maken en plaatsten.

Een goede videomarketingstrategie bestaat uit de volgende vijf stappen:

Videomarketingstrategie in 5 stappen

Inhoudsopgave

1. Wie is je doelgroep?

De eerste stap van je videomarketingstrategie is het vaststellen van jouw doelgroep. Wie wil je met je video content bereiken?

Dit is een belangrijke stap. Jouw doelgroep moet zich wel aangesproken worden, anders gaan ze geen actie ondernemen. Schets dus een zo goed mogelijk profiel van jouw doelgroep als je kijkt naar woonplaats, geslacht, leeftijd, functie en interesses.

Voorbeeld

Wij verzorgen al een paar jaar de videocontentmarketing voor een ondernemersplatform. Via dit platform worden Nederlandse ondernemers worden aan elkaar gekoppeld om elkaar via mentorgesprekken te helpen met de groei van hun organisatie. Een voorwaarde hierbij is wel dat de ondernemers een omzet hebben van meer dan een miljoen per jaar.

De doelgroep bepalen

De doelgroep bestaat in dit geval uit ondernemers. Specifiek zijn dat ondernemers met meer dan een miljoen omzet. Uit Nederland. Dus de videomarketingstrategie is logischerwijs gericht op de grotere ondernemers en niet de lokale groenteboer. Deze ondernemers zijn leidinggevenden, mensen met veel personeel in dienst en grote spelers op de markt met bijvoorbeeld meerdere vestigingen. Op die manier kun je al goed de tone of voice van je video bepalen. Je zult een groei-ondernemer anders aanspreken dan een consument die online op zoek is naar een nieuwe fiets.

Hoe kleiner je jouw doelgroep maakt, hoe persoonlijker je jouw videoboodschap kan inrichten. Je kunt je in de videoboodschap dan echt richten tot een specifiek publiek. De kans op conversie is daardoor hoger.

Als je je doelgroep in beeld hebt, dan weet je ook op welke kanalen je de video het beste kunt publiceren om deze groep te bereiken.

Hier ga ik bij punt 3 verder op in.

2. Wat is het uiteindelijke doel van je videocontent?

De tweede stap is om te bepalen welk doel je videocontent heeft. Het doel heeft alles te maken met de fase van de video customer journey; dus in welke fase jouw klant zich bevindt. Is je potentiële klant alleen een website bezoeker, of al een echte lead die contact met je heeft opgenomen? Of misschien zelfs al een klant? Voor iedere fase is weer een andere video geschikt.

Is de video gericht op bezoekers die voor het eerst op je website komen of voor het eerst in aanraking komen met jouw merk? Dan is het slim om met video vooral een gevoel bij je publiek achter te laten. Bijvoorbeeld door een korte promotiefilm met mooie beelden te laten zien over je dienstverlening. Of een kort filmpje waarin je je voorstelt en wat vertelt over jullie diensten.

Het doel van je video bepaald ook de videoboodschap en het type video dat je nodig hebt.

Voorbeeld

Doel A: Het net genoemde ondernemersplatform wilt meer naamsbekendheid opbouwen voor hun nieuwe platform.

Hierbij past een video die inspeelt op het gevoel en de ondernemer aanspreekt en amuseert. Bijvoorbeeld een promotiefilm of online commercial met daarin prominent grote ondernemers in beeld.

Doel B: Je wilt dat ondernemers zich inschrijven voor jouw dienst.

Dit is al een stap verder. Ondernemers weten inmiddels van jullie bestaan af.

Bij doel B past dan bijvoorbeeld een referentievideo van een tevreden ondernemer die zich al heeft ingeschreven en vertelt over het platform.

Doel C: Je wilt je netwerk warm houden.

Hierbij past leuke "snacky" social video content. Bijvoorbeeld een interview met een andere ondernemer.

Voor het ondernemersplatform hebben wij verreweg het meeste videocontent ontwikkelt passende bij doel C. Video content onder de naam 'groeicontent'. De voornaamste video marketing strategie was namelijk om huidige ondernemers betrokken te houden bij het platform door leuke en waardevolle content te delen. Bijvoorbeeld video's met tips van andere groei-ondernemers of interviews met de grootste ondernemers van Nederland. Op die manier wordt video ingezet om de merkbeleving te versterken en van bestaande klanten "fans" en "ambassadeurs" te maken.

Welk type is geschikt voor welk doel?

Een video kun je vaak voor meerdere doeleinden gebruiken. Een tipvideo die in eerste instantie is gemaakt om leuke content voor je bestaande netwerk te leveren, kun je soms ook prima gebruiken om meer naamsbekendheid te genereren.

Het is dus belangrijk dat je met de juiste video's, de juiste doelgroep gaat bereiken, op het juiste moment in de customer journey.

Probeer dit voor je bedrijf eens goed in kaart te brengen. Hoe ziet jullie optimale customer journey er uit en hoe zou je video content hierbij in kunnen zetten?

3. Op welk kanaal ga je jouw videocontent publiceren?

Je hebt je doelgroep en het doel van de videocontent in kaart gebracht. De volgende stap is weten op welke kanalen je de video's gaat delen.

Denk hierbij weer aan je doelgroep. We pakken het voorbeeld van het ondernemersplatform er weer bij. Ondernemers met een omzet van 1+ miljoen zitten waarschijnlijk eerder dagelijks op LinkedIn dan op Instagram. Tenminste, als ze al op social media zitten. Misschien kun je ze wel het beste per e-mail bereiken met een link naar de video op je website.

Dus, waar is jouw doelgroep het beste te bereiken?

Zakelijk = Linkedin

Jong publiek = Instagram / TikTok

30+ publiek = Facebook

Dan heb je natuurlijk ook nog andere kanalen zoals je website, blogs, landingspagina's YouTube, Vimeo en offline screenings (tv monitor in kantoorruimte, beurzen, events).

Content optimaliseren voor het juiste kanaal

Houdt ook rekening met restricties per platform, voordat je je videocontent gaat maken.

Bij Instagram video is bijvoorbeeld de regel: maximaal 1 minuut. Wil je een uitgebreid interview opnemen dan kun je dus beter een ander kanaal kiezen zoals LinkedIn of YouTube.

Of je boodschap aanpassen zodat deze in 1 minuut past.

4. Welke videoboodschap wil je overbrengen?

Hoe breng je de videoboodschap vervolgens goed en overtuigend in beeld en wat wil je precies vertellen? Zorg er voor dat je de videoboodschap van te voren duidelijk op papier staat. Zo onderscheid je hoofd van bijzaak en blijft jouw video overzichtelijk en to the point. Je wilt het hoofddoel van jouw video niet uit het oog verliezen.

Werk daarom altijd vanuit een script en verzin een vast format voor je video's. Hier worden je video's nog beter van.

En dit zorgt er ook voor dat het hele videoproductietraject soepel verloopt. Je zult per video minder tijd nodig hebben en de kosten vallen lager uit.

5. Wat is je call to action?

Een goede call to action aan het eind van je video is cruciaal Hiermee stuur je je doelgroep aan om een bepaalde handeling te verrichten die overeenkomt met jouw doel. Als je wilt dat mensen zich inschrijven voor bijvoorbeeld je online cursus, kun je hen via de call to action een duwtje in de rug geven.

Zo'n call to action kan in beeld worden uitgesproken, denk bijvoorbeeld aan YouTubers die op het eind van de video zeggen: "Vergeet niet te subscriben via deze button". Je kunt de call to action ook als titel in een eindkaart verwerken.

Call to action tips:

  • Houdt de call to action kort en bondig.
  • Gebruik altijd 1 duidelijke call to action, bij meerdere call to actions krijgt je kijker namelijk keuzestress.
  • Zorg er voor dat je kijker de handeling ook gelijk kan uitvoeren. Bijvoorbeeld bij de call to action "schrijf je in" of "bezoek deze pagina" , zorg er dan wel voor dat er onderaan de video ook een klikbare websitelink staat naar deze inschrijfpagina.

Videomarketingstrategie voor meerdere video's

Videocontentmarketing werkt niet als je 1 keer een video online zet. Of al je video's in 1 keer.

Het gaat juist om structureel video's maken en een slimme videodistributie. Je wilt continue laten zien dat je er bent. Ook om alle fases van de customer journey te bedienen. Een potentiele klant komt gemiddeld 7 keer in aanraking met jouw merk voordat deze overgaat tot aankoop. Dus met extra video's kun je via organische publicaties of betaalde advertenties jouw doelgroep makkelijk meerdere malen in aanraking laten komen met jullie merk.

Veel marketingcampagnes zijn daarom ingericht rond 1 hoofdfilm met daaromheen allemaal extra video content. Dit kan van alles zijn: productvideo's, werken-bij portretten, sfeerimpressie promo's, klant testimonials of interviews.

Gratis videoscan?

Ik hoop dat je iets aan de bovenstaande stappen hebt gehad!

Via onze website kun je ook een gratis videoscan aanvragen. Wij scannen je website en social kanalen en op basis daarvan ontvang je per mail een videocontentmarketingplan met bijbehorende strategie.

30 minuten sparringsessie inplannen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Portfolio

Voor ons geldt hetzelfde als voor jou: je kunt wel vertellen wat je doet, maar eigenlijk moet je het gewoon laten zien.

Bekijk meer portfolio

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92