Instagram vs. Facebook videomarketing

Facebook en Instagram zijn twee van de grootste sociale mediaplatforms ter wereld. Facebook bestaat het langst en verlegde de grenzen met wat sociale media kon zijn, door voor het eerst meer dan een miljard mensen wereldwijd met elkaar te verbinden. Instagram is niet zo groot als Facebook op zijn toppunt was, maar op dit moment wel een stuk hipper. Bovendien zit het platform net iets anders in elkaar en biedt het andere mogelijkheden voor videomarketing.

De kracht van organische video

Beide platforms bieden je mogelijkheden aan om kosteloos organische video's toe te voegen. Organisch houdt in dat geval in dat je er niet voor betaalt om het op een bepaalde positie te laten verschijnen. Instagram en Facebook zijn op dit moment de platforms met de meeste gebruikers wereldwijd. Er is nauwelijks een merk aan te wijzen dat nog niet gebruik heeft gemaakt van de (gratis) mogelijkheden van Instagram en Facebook marketing. De term "gratis" alleen al moet online marketeers direct doen watertanden en trappelen van plezier.

Zo werkt video op Instagram

Instagram is een groot en populair platform. Het is bijzonder goed ingericht voor het plaatsen van visuele content, met name korte video's. Qua advertentiesysteem zit Instagram ongeveer hetzelfde in elkaar als Facebook. Niet elke videoadvertentie of campagne zal automatisch dezelfde gewenste videoresultaten opleveren. Hier een aantal voordelen van Instagram:

  • Je kunt handig gebruik maken van influencer marketing. Op Instagram zijn heel wat influencers actief. Je kunt deze rechtstreeks aanschrijven of via een tussenpersoon. Er zijn hele organisaties actief die zich inzetten om adverteerders aan influencers te koppelen. Influencers zijn ideaal om je merk op product naamsbekendheid te geven.
  • Weinig spam. Instagram-advertenties worden over het algemeen als minder hinderlijk ervaren dan advertenties op Facebook. Instagram advertenties hebben het uiterlijk van een gewone post, maar dat voorzien van kleine disclaimer. Je scrolt er bovendien gemakkelijk langs als je geen behoefte hebt aan de advertentie in kwestie.
  • Op Instagram is de advertentieconcurrentie een stuk kleiner dan op Facebook. Facebook maakt gebruik van vriendenlijsten, de feed en banneradvertenties. Bij Instagram komt een advertentie juist centraal in de feed van de gebruiker te staan: heel subtiel.

Zo werkt video op Facebook

Iedereen kent Facebook. Facebook is het populairste sociale platform ter wereld en in de geschiedenis van de mens. Het platform brengt een aantal unieke voordelen met zich mee:

  • Met Facebook bereik je de meeste mensen. Wist je nog dat we zeiden dat Facebook het eerste de 1 miljard gebruikers barrière doorkruiste? Inmiddels heeft het platform wereldwijd zo'n 2.3 miljard gebruikers. Die enorme poel van 'vissen' maakt het heel verleidelijk voor adverteerders een hengel uit te werpen in de hoop er één aan de haak te slaan.
  • Handige meetsystemen: Facebook biedt adverteerders een uniek en extreem accuraat meetsysteem. Hiermee breng je eenvoudig in kaart wat de prestaties van je Facebookvideo's zijn. Aan de hand van die data kun je nieuwe content nog gerichter maken.
  • Facebook helpt adverteerders ook om specifiek te doelgroep van je keuze te targetten.

Instagram: de nadelen

Zowel Instagram als Facebook hebben bepaalde unieke nadelen. Voor Instagram zijn dit:

  • Het platform is nog lang niet zo groot als Facebook (veel minder gebruikers)
  • Ook vind je op Instagram een beperkte demografische samenstelling leden. De meeste leden op Instagram zijn jong (twintigers en dertigers). In eerste instantie waren het ook vooral jongeren die van Facebook gebruik maakten, maar vandaag de dag zie je op Facebookgebruikers van alle leeftijden. Instagram heeft minder target opties.

Facebook: de nadelen

Ook Facebook heeft een aantal unieke nadelen voor video marketing:

  • Als bedrijf betaal je op Facebook gedwongen de nodige promotiekosten. Facebook is zo ingericht dat je, tenzij je betaalt, een minimaal bereik hebt - hoe goed je je pagina ook inricht. Facebook gaat dus actief tegen dat bedrijven te succesvol zijn met gratis adverteren.
  • Het algoritme van Facebook is ook niet altijd even duidelijk. Wist je dat dit namelijk bijna maandelijks wordt veranderd? Dit maakt een lange termijnstrategie bijna onmogelijk.

Dus waar kies je voor: Instagram of Facebook?

Wat is lekkerder: een vanille ijsje of citroen ijsje? Mensen die beide smaken lusten, zullen de ene dag voor een vanille ijsje kiezen en de volgende voor een citroen ijsje. Waarom niet van beide platforms gebruik maken voor je videomarketing? Zowel Facebook als Instagram bieden unieke mogelijkheden en beperkingen. Maar als er één platform het meest geschikt is voor het delen van video's, dan is het wel Instagram. Meer dan Facebook richt Instagram zich op beeld en met name bewegend beeld. Korte, dynamische video's zijn hier de norm.

Het bereik van Instagram

Instagram maakt het makkelijker op natuurlijke, organische wijze je doelgroep te bereiken. Die mogelijkheden zijn op Facebook beperkt, tenzij je betaalt om je content te laten promoten. Bovendien heeft Instagram een veel geordender, netter interface dan Facebook. Er staat telkens maar één stuk content centraal op het scherm en dit kan jouw advertentie zijn. Op Facebook staan links, rechts, midden en onder blokken visuele informatie kriskras door elkaar. Bovendien is Instagram op dit moment "Booming": een grotere stijger dan Facebook.

Instagram is innovatief

Instagram heeft vanaf begin af aan flink ingezet op zijn visuele identiteit en mogelijkheden tot het delen van foto's, afbeeldingen en video. Het platform blijft bovendien niet stilzitten en ontwikkelt zichzelf voortdurend door. De afgelopen jaren zijn er tal van extra functies toegevoegd, zoals Instagram Boomerang (de mogelijkheid video's te maken met Boomerang tool), Hyperlapse Instagram, Instagram TV en Slow Motion Instagram. Facebook heeft op dit vlak de afgelopen jaren grotendeel stil gezeten en alleen de functie Facebook Live gelanceerd.

In conclusie

Zowel Instagram als Facebook hebben unieke voordelen, maar wat Instagram echt doet uitblinken als medium voor het plaatsen van visuele content is het feit dat dit geheel gratis kan. Je bent als adverteerder niets extra's kwijt voor het delen van content op Instagram en het bereiken van je doelgroep. Bovendien heb je unieke mogelijkheden om Instagram video te editen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.