LinkedIn videomarketing: hoe maak je een overtuigende LinkedIn video?

Videomarketing via LinkedIn is voor veel ondernemers en bedrijven nog relatief nieuw en onontgonnen terrein. Toch worden ook op LinkedIn video's steeds belangrijker. Het is zelfs zo dat de video's nu meer voorrang krijgen in de zoekalgoritmes van LinkedIn. Ze hebben een groot bereik. Een slimme video maken voor LinkedIn is absoluut een goed idee, maar hoe pak je dit aan? Waar moet een LinkedIn video aan voldoen om succesvol genoemd te mogen worden? Goeie vraag, gelukkig hebben we meerdere antwoorden klaarstaan, schuif maar aan!

Tip 1: de voorkeur gaat naar korte video's

Video's hoeven niet lang te zijn om een boodschap over te brengen. In tegendeel, een korte video brengt de boodschap vaak beter over dan een lange. Waarom? Mensen zijn druk, druk en nog eens druk: ze hebben weinig geduld voor zaken die hun opgedrongen worden, of die meer tijd innemen dan ze er eigenlijk voor uit willen trekken. Het internet staat boordevol indrukken, teveel voor elk stel hersenen om te verwerken: dus moeten de hersens keuzes maken. Met een video van maximaal 30-90 seconden is de kans het kleinst dat je wordt weg geklikt.

Tip 2: grijp de kijker bij de strot

De kijker bij de strot grijpen? Dat bedoelen we niet te letterlijk: je hand dwars door een beeldscherm steken en iemand naar de keel grijpen gebeurt alleen in horrorfilms (ooit The Ring gezien? Goede horrorfilm). Het bij de strot grijpen gebeurt metaforisch: in de eerste seconden moet je de aandacht van de kijker te pakken krijgen. Lukt dat niet? Dan is de kans groot dat je video wordt weg geklikt. Met andere woorden: zorg voor een inspirerend intro. Wees uniek.

Tip 3: de thumbnail trekt kijkers

Zonder goede thumbnail kom je er niet. De thumbnail is het screenshot dat je van de video maakt en het eerste beeld waarmee mensen in contact komen, nog voor ze op de video hebben geklikt. Een grappige, bijzondere, schokkende of inspirerende thumbnail trekt direct de aandacht van online kijkers, net zoals een bijzondere kaft de aandacht trekt van mensen in een boekenwinkel. De thumbnail zegt niets over de kwaliteit, maar werkt wel als gratis reclame.

Tip 4: ondertiteling gebruiken

Het kan zomaar zijn dat de kijker een telefoon, computer, tablet of laptop gebruikt waarvan het geluid op 0 staat. Je video kan nog zo goed zijn: als je geen ondertiteling gebruikt, zal je boodschap niet overkomen. De kans dat je de aandacht trekt met alleen beeld, zonder tekst, is niet heel groot. Soms hebben mensen domweg geen zin om het geluid aan te zitten, of zijn ze ergens waar ze geen geluid kunnen of willen maken: ook dan biedt ondertiteling uitkomst.

Tip 5: een vierkante opname maken

Wij zijn zeker geen hokjesdenkers, maar in sommige gevallen kan een vierkant kader je video zeker helpen. Dat is zeker zo als je LinkedIn bezoekt via je telefoon: hierop werken vierkante video's het beste. Mocht je niet in staat zijn vierkant te filmen, kies dan bij voorkeur liggend beeld.

Wil je jouw bedrijf snel laten groeien met videomarketing? Investeer dan eenmalig in onze praktische e-book cursus Blauwdruk Succesvolle Videomarketing:

LinkedIn videomarketing: de optimale video

Doe je voordeel met de bovenstaande tips, voer je ze allemaal goed uit, dan krijg je namelijk voorrang in de app. Je bereik wordt bovendien vergroot. Ooit gehoord van Native video's? Sinds 2017 is het mogelijk video's rechtstreeks op LinkedIn te plaatsen, zonder dan je deze deelt via een Vimeo of YouTube linkje. Hoe pak je dat aan: een LinkedIn native video maken?

LinkedIn video maken

Native video's zijn voor iedereen

Iedereen zijn eigen video maken: gaat dat ten koste van de kwaliteit? Nee, niet per se. Het risico is wel dat er straks sprake is van eenheidsworst - dat alles op elkaar lijkt. Dat is iets wat je als adverteerder/videomaker wil vermijden. Originaliteit is met alles een grote pré. Origineel hoef je natuurlijk niet in alles te zijn. Je kunt gebruik maken van videoformats of zelf een videoformat ontwikkelen. Ook kun je een bestaand videoformat gebruik en dit op z'n kop zetten.

Een native video voor LinkedIn maken

Het maken van een enigszins degelijke video is een fluitje van een cent. De smartphones van nu hebben camera's van hoge kwaliteit. Soms voldoet een simpele webcam al. Het enige dat we je wel aanraden is een eenvoudig script schrijven: probeer zo min mogelijk overbodige informatie te geven. Hou het bondig. Je hoeft niet letterlijk woord voor woord voor te bereiden wat je precies gaat zeggen, maar de grote lijn moet er zijn. Tip: laat jezelf in de video zien. Dat spreekt je connecties aan.

Ondertiteling onder een native video plaatsen

Het plaatsen van ondertiteling onder je video's is bij smartphones geen standaardoptie. Er zijn wel speciale apps beschikbaar waarmee je dit kunt doen (denk aan: cliptomatic en clips). De spraakherkenning in de app voegt de ondertiteling automatisch toe. Foutieve woorden kun je zelf vervangen. 90% van het werk wordt voor je gedaan, de rest moet je zelf nog even bijstellen.

Je native LinkedIn video uploaden

Een bewerkte video hoeft alleen nog maar geüpload worden. Dit is gelukkig niet moeilijk. Je klikt gewoon bij 'nieuwe statusupdate toevoegen' en dan op 'video'. Ook als je de video op de pagina van je bedrijf zet, doorloop je dezelfde super eenvoudige stappen: fluitje van een cent.

Tips voor een krachtige LinkedIn video

Je kunt verschillende dingen doen:

  • Een video maken over je bedrijf: laat de oprichter aan het woord.
  • Breng één of meerdere medewerkers in beeld en laat deze over het werk vertellen.
  • Vertel het succesverhaal van een klant: hoe heb je deze kunnen helpen?
  • Haak in op een nieuwe ontwikkeling in je vakgebied.

Tips voor de video zelf

Let er op dat je:

  • Een script schrijft dan niet langer dan 2/3 A4 is.
  • Je script repeteert.
  • De video in zo min mogelijk takes wordt opgenomen.
  • De video een bijpassende beschrijving en titel geeft.
  • Een video maakt van minimaal 3 seconden en maximaal 10 minuten.

Wat kun je met LinkedIn videomarketing bereiken?

Voor een video advertentie op LinkedIn is in Nederland een CTR (Click-through-ratio) van 0.2% gebruikelijk. De CTR is de verhouding tussen het aantal keer dat de video getoond is en het aantal keer dat er op is geklikt. Dat percentage lijkt misschien laag, maar kan toch voor een flinke toename in het aantal connecties en uiteindelijk klanten leiden. Investeren werpt vruchten af.

Videomarketing adviesgesprek aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op