Marketing video maken

Video is uitermate geschikt voor marketing, dat is geen geheim meer. In dit artikel delen we geen baanbrekende nieuwe inzichten met je, maar zetten we de mogelijkheden van video marketing voor je op een rijtje. Deze zijn groot, erg groot: video marketing kun je overal voor inzetten.

Wat heb je aan videomarketing?

Video marketing heeft verschillende voordelen. Allereerst kun je aan een hand van een video een dienst of product tastbaarder maken. Denk maar eens aan iets simpels als een pot met pindakaas: daar ga je toch geen gortdroge beschrijving van geven - je wilt er op z'n minst een foto van. Maar denk ook eens aan een product waarbij je een revolutionaire nieuwe techniek toepast. Je kunt die techniek beschrijven of aan de hand van schetsen laten zien hoe het werkt, maar als je écht wilt dat het blijft hangen, maak je een video van het product in actie.

Afwisseling loont

Vandaag de dag worden consumenten gebombardeerd met informatie. Veel hiervan gaat het ene oor in en het andere weer uit. Als je wilt dat kijkers en luisteraars iets onthouden, zul je verrassend uit de hoek moeten komen. Hou het kort. Geef geen droge opsomming van de voordelen van je product, maar laat het in een filmpje zien. Goede filmpjes worden weer gedeeld.

 • Video is goed voor 60% van het internetverkeer en dit percentage stijgt
 • Video's zijn goed vindbaar via alle grote zoekmachines (Google, YouTube, etc.)
 • Video is een ideaal format voor mobiele telefoons
 • Videocontent is gemakkelijk te delen - makkelijker dan tekst
 • De resultaten van video zijn goed meetbaar
 • Video creëert een hoge mate van betrokkenheid van de kijker
 • Video is entertainment (en inspirerend)
 • Video neemt ook op sociale media een prominente rol in.

Inhoudsopgave

10 video formats die winstgevend zijn

Je kunt verschillende video formats toepassen. Of deze winstgevend zijn, hangt van je plan van aanpak af en waarvoor je de video gebruikt. Wel is bewezen dat als je de volgende 10 formats goed inzet, je je online omzet aanzienlijk kunt vergroten. Neem de volgende tips dus in acht.

Format 1: productvideo's landingspagina

Productvideo's op landingspagina's zijn een effectieve manier om websitebezoekers te informeren over de mogelijkheden van het product. Een goede productvideo kan een aarzelende potentiële klant over de streep trekken. Hoe mooi de begeleidende tekst die je schrijft ook is, als deze te lang is, zal hij echt niet gelezen woorden. Zeg het daarom met beeld. Let op: productvideo's werken natuurlijk alleen als het product zelf ook van hoge kwaliteit is.

Voorbeeld van een productvideo:

Format 2: video advertenties

Videoadvertenties zijn de digitale variant van een televisie commercial. Je zet de video advertentie instream (in een andere video) in, of outstream. Met een video advertentie trek je meer bezoekers naar je website en verwerf je naamsbekendheid. Ook kun je een nieuw product of een nieuwe dienst introduceren. Bij outstream video is de kijker niet geforceerd de beelden te bekijken. De video verschijnt bij het scrollen en wordt vanzelf afgespeeld.

Voorbeeld van een video advertentie:

Format 3: klant case video's

Een klant case video is een video waarbij je een bestaande klant aan het woord laat en in beeld brengt. Hou het eerlijk, hou het netjes. Leg de klant geen woorden in de mond, maar laat deze zelf benoemen wat er beviel aan de samenwerking met jou.

Voorbeeld van een klant case video:

Format 4: tutorial video's inzetten

Tutorial video's kun je inzetten om duidelijk te maken hoe je een product gebruikt, maar ook hoe je bijvoorbeeld een abonnement bij jou moet aanschaffen en activeren. Je laat zien wat de bezoeker moet doen om iets te krijgen in een aantal overzichtelijke stappen, duidelijk in beeld gebracht.

Voorbeeld van een tutorial video:

Format 5: tipvideo's inzetten

Een tipvideo? Dat is letterlijk een video waarin je tips voor iets deelt. Bijvoorbeeld: de tien beste vakantiebestemmingen in de lente. Of de tien beste restaurants in deze of deze stad.

Voorbeeld van een tipvideo:

Format 6: vlogs inzetten

Een vlog is een blog met beeld. Heb je iets te vertellen aan je doelgroep (wat dat dan ook is), vertel het in een vlog. Vlogs zijn het effectiefst als je er meerdere maakt en je steeds op een vast moment een nieuwe uitbrengt. Meer weten over de kracht van vlogs? Raadpleeg dit artikel. Het leuke van vlogs is in ieder geval dat ze je bedrijf menselijker en benaderbaar maken.

Format 7: interviews gebruiken

Een andere geschikte toevoeging voor je website is het expertinterview. Deze interviews vormen een verrijking voor je website in algemene zin. Niet alleen laat je zien dat je zelf verstand van zaken hebt, maar ook dat je over een netwerk van professionele krachten beschikt. Je bent een échte "speler" in jouw markt. Een expertinterview komt je reputatie ten goede.

Voorbeeld van een interview video:

Format 8: wat zijn event video's?

Je kunt natuurlijk ook een Event video toevoegen aan je website. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het type video dat een (eenmalig of periodiek) event in beeld brengt. Denk aan een feest, een seminar, professionele lezing of een beurs. Per event zal het verschillen wat je precies in beeld brengt: het grote plaatje, de rode draad, of wellicht de kern van een discussie.

Format 9: YouTube video's inzetten

Je kunt relatief eenvoudig video's van YouTube embedden op je eigen website. Dat kost je niets en het gaat ook niet ten koste van de snelheid van je website. Dit is zeer goed voor de SEO: online vindbaarheid. Zelf een kanaal op YouTube inrichten? Dat is weer goed voor subscribers.

Format 10: recruitment video's inzetten

Tot slot is een recruitment video een erg goed idee om nieuw personeel aan te trekken. Omdat de eerste fase van traditioneel recruitment erg veel tijd in beslag kan nemen, is het maken van recruitmentvideo's een verleidelijk alternatief. Over de voordelen van de recruitment video vind je meer op de website van Recruitmenttech.nl. Zij weten alles over recruitment.

Voorbeeld van een recruitment video:

Zelf marketing video maken of uitbesteden?

Zelf een marketing video maken kan, maar als je er geen ervaring mee hebt, is het niet aan te raden. Ten eerste kost het plannen, maken en bewerken van video's veel tijd. Die tijd moet je als ondernemer maar net hebben. Tijd is geld. Daarnaast is het nog maar de vraag of je de juiste 'snaar' weet te raken en een video produceert waar je echt iets aan hebt. Als je een expert inschakelt, dan haal je niet alleen de technische kennis in huis om de video in korte tijd te schieten en gebruiksklaar te maken, maar ook kennis op het gebied van stijl en beeldtaal.

Zelf aanpakken kan als volgt

Wat moet je doen als je zelf een marketingvideo wilt maken? Je hebt verschillende opties tot je beschikking.

 • Je kunt alle beelden zelf filmen en vervolgens zelf bewerken
 • Je kunt ook zelf filmen en alleen het bewerken uitbesteden
 • Andersom kun je ook laten filmen en het bewerken zelf doen
 • Ook is het mogelijk een online tool in te zetten.

De kracht van online tools

Het fijne van online bewerkingstools is dat je vaak ook van "standaardmateriaal" gebruik kunt maken. Hier kun je kiezen uit een archief van video's en foto's. Ook is het mogelijk via verschillende portalen gratis audio files (geluidseffecten) toe te voegen. Zo is het mogelijk een filmpje in elkaar te zetten waar je bijna tot geen geld voor kwijt bent. Zelf filmen hoeft niet meer.

Weetjes over het internet en videomarketing

Wist je dat social video tot wel 1200% meer interactie kan genereren dan afbeeldingen en tekst samen? YouTube heeft maar liefst 1 miljard gebruikers, ongeveer een derde van het internet. Er is genoeg te bereiken met video marketing. Inspiratie opgedaan? Waar wacht je nog op?

Kom in actie en maak onweerstaanbare marketingvideo's. Ontdek alles over videomarketing in onze e-book masterclass Blauwdruk Succesvolle Videomarketing.

Videomarketing uitbesteden

Over de auteur

Videomarketing blog auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.