Video laten maken 10-Stappen Handleiding. Alles over budget, opties en tips

Wil je op korte termijn een video laten maken en ben je je nog aan het oriënteren? In deze blog heb ik een praktisch 10-stappenplan voor je uitgewerkt. Neem deze handleiding eens goed door voordat je jou videowensen uitzet bij een productiebedrijf.

De handleiding is geschreven voor bedrijven die met video aan de slag willen, maar ook als je als particulier aan de slag wilt dan heb je veel aan deze tips. Dit helpt je video content naar een hoger niveau!

Een video laten maken voor je bedrijf, waar moet je beginnen?

Een video laten maken is helemaal niet ingewikkeld. Er is alleen een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden.

Als je een filmbedrijf inhuurt, dan zullen zij de meeste zaken uit handen nemen. Maar je wilt natuurlijk wel bij het proces betrokken blijven en weten wat de mogelijkheden zijn. Jij geeft hier tenslotte geld aan uit.

Houdt zelf de volledige controle door goed na te denken over deze 10 stappen:

Het 10-Stappenplan

Inhoudsopgave

1. Wat is je budget?

Voordat je begint met het maken van een video is het belangrijk om te bepalen wat je er aan uit kunt en wilt geven. Online video hoeft niet duur te zijn. Maar wil je online video van topkwaliteit, waar een groot team bij betrokken is, dan zal dat simpelweg niet lukken voor een paar honderd euro.

Wat is een video jouw waard? Een paar meetinstrumenten om je op weg te helpen:

Hoe lang behoudt de video zijn waarde?

Kun of wil je de video maar eenmaal vertonen? Dan is het misschien niet de moeite waard om hier veel geld aan uit te geven. Tenzij je hiermee een heel groot publiek bereikt.

Andersom kan het een goede zet zijn om te durven investeren in een video die lange tijd veel bekeken gaat worden op je website en social media kanalen.

Verdient de video zich snel terug?

Als je de video commercieel kunt inzetten, dan is het verantwoord om hier relatief meer aan uit te geven. Bijvoorbeeld ondernemers die een promotiefilm laten maken waarmee ze zo goed als zeker nieuwe klanten gaat werven, of webshop eigenaren die een productvideo laten maken waardoor hun productverkoop gaat stijgen.

Probeer dus van te voren in te schatten hoeveel winst een video gaat opbrengen.

Hoeveel mensen kun je er mee bereiken?

Bedenk ook hoeveel mensen je met de video kunt bereiken en dan ook vooral wie. Een video die wordt bekeken door je directe doelgroep is natuurlijk meer waard dan een random internetgebruiker uit een ander land.

Uiteindelijk is een video met 25.000 views niet per se meer waard dan een video die 250 views krijgt. Als die 250 views komen van potentiële klanten en de 25.000 van YouTube gebruikers die toevallig op jouw video uitkomen maar niet op zoek zijn naar jouw product.

Probeer dus in te schatten wie en hoeveel mensen je online video gaan zien, en hoeveel dat waard is voor jou.

Video laten maken handleiding
Professionele video opnames

Hoe groot wil je het aanpakken?

Gaat het bij jouw video om een kleinschalige of grootschalige productie?

Een video komt in alle maten. Voor een project met meerdere draaidagen zal een hoger budget nodig zijn dan een video die je op één dag kunt opnemen. Het maakt ook uit of je één cameraman inhuurt of een hele cameraploeg laat langskomen. Hoeveel mensen heb je nodig?

En tot slot: hoe gecompliceerd is de montage van de video? Wil je met motion graphics werken? Een voice-over laten opnemen? Gebruik maken van color grading en sound design? Of ondertiteling toevoegen?

Het zijn allemaal elementen die je video nog mooier maken, maar de kosten zullen hierdoor ook stijgen.

Hoeveel werkzaamheden geef je uit handen?

Moeten er locaties geregeld worden, figuranten? Presentatie of voice-over teksten geschreven worden? Een videoproductiebedrijf kan dat allemaal voor je doen, maar deze productionele taken kun je ook zelf goed uitvoeren. Vaak is dat zelfs handiger omdat je zelf goed weet wat je wil vertellen.

2. Je publiek vaststellen

Het is ook belangrijk om te weten voor wie je de video gaat maken, nog voordat je gaat nadenken over de invulling van je video content. Het type publiek heeft tenslotte invloed op de inhoud.

Wordt de video alleen intern verspreid of ook extern? En als de video extern wordt gepubliceerd, is die dan gericht aan je bestaande klanten, of wil je vooral nieuwe klanten bereiken?

Wie is je doelgroep en waar willen ze naar kijken?

Wie wil je met je video aanspreken? En hoe kan je deze doelgroep het beste tot actie aanzetten?

Kijk goed naar de interesses van je doelgroep en demografische factoren. Heb je een jong publiek, ouder publiek? Hoe is de verhouding tussen man en vrouw? En wat voor type video past daar vervolgens bij? Zo kun je een gerichte videomarketingcampagne opzetten.

Videomarketing doelgroep bepalen
Focus op de juiste doelgroep

Bepaal waar je publiek op zit te wachten.

Waar bereik je je doelgroep?

Kijk ook waar je je doelgroep kunt vinden. Zitten ze al op je site? Of wil je ze juist naar je site krijgen? Dit is bepalend voor de call to action en de deelstrategie van je video. Het is handig als je daar van te voren al over nadenkt.

Een video bedoelt voor Linkedin of Facebook moet bijvoorbeeld anders gemonteerd worden dan een video voor Instagram. Denk aan de videolengte maar ook aan het video formaat.

3. Een concept ontwikkelen voor je video

Heb je zicht op je budget en doelgroep, dan is het tijd om invulling te geven aan je video content. Een video laten maken voor je bedrijf begint allereerst met een goed idee.

Dat idee kan ontstaan tijdens geplande brainstorms. Of je collega bij de koffieautomaat heeft opeens een briljante ingeving.

Is dat niet het geval, dan kan een videoproductiebedrijf je daar natuurlijk ook mee helpen.

Zelf een concept uitwerken

Vervolgens ga je het gekozen idee naar beeld vertalen.

Ook daarvoor kun je zelf een opzet uitwerken. Het is vaak op basis van het gekozen idee al vrij duidelijk wat voor type video het wordt:

  • een scripted video met acteurs;
  • of juist non-scripted met 'echte mensen', bijvoorbeeld je klanten of medewerkers
  • een informatieve video om kennis te delen;
  • of juist een video die inspeelt op emotie, inspireert en aanzet tot actie

Script: uitwerken van een verhaallijn

Welke kant je ook op gaat, er moet vanuit het basisidee naar een verhaalstructuur toegewerkt worden. Een duidelijk begin, midden en eind.

Het liefst een opening die gelijk triggert tot verder kijken en een eind waarmee je de kijker aanzet tot actie.

Shotlijst: het verhaal vertalen naar beeld

Hoe ziet de opbouw van de video er uit in beeld? Hoe verloopt de cameravoering? En ook belangrijk: hoelang wordt de video?

Met een shotlijst kun je dit helder krijgen. Eigenlijk is dit al je montage, maar dan op papier.

Casten van de juiste mensen

Parallel aan het script schrijven loopt de rolverdeling. Ga je werken met acteurs, een presentator, je eigen medewerkers of klanten? Mensen maken het verhaal. Het is dus belangrijk om mensen uit te kiezen die goed overkomen op beeld.

3.2. Conceptontwikkeling via het productiebedrijf

Een videoproductiebureau kan je ook helpen met het uitwerken van een script en shotlijst. Zo hebben wij het ontwikkelen van een conceptplan bij onze diensten inbegrepen. Wij werken met scriptschrijvers en creative directors die een idee naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit is de eerste stap bij het maken van een video en gebeurt vaak in hechte samenwerking met onze klant.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Video opname tips

Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

Presenteren op camera: de tien meest gemaakte fouten

Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

12 tips voor de mooiste video opnametechnieken

4. Een videoproductiebedrijf inhuren

Het is belangrijk om een videoproductiebedrijf te kiezen waarbij je een goed gevoel hebt. Misschien werk je graag met een kleinschalig bedrijf zodat er makkelijk één op één contact is. Voor een intieme sfeer waar iedereen zich snel op zijn gemak voelt.

Of je bent misschien juist opzoek naar een grote speler die met vrachtwagens vol apparatuur komt aanrijden en alles uit de kast haalt.

Welk videoproductiebureau kies je?
Het juiste videobedrijf inhuren

Partner kiezen op basis van je video wensen

De gewenste inhoud van je video speelt een rol bij je keuze. Het ene videoproductiebedrijf specialiseert zich in animaties, de ander is volop gericht op het filmen van events. Het is slim om in zee te gaan met een partij die veel ervaring heeft met het type video dat jij wil maken.

Welke bedrijfsvideo's maken ze?
Videobedrijf met ervaring

Een partner voor de lange termijn

Het kan ook juist verstandig zijn om je keuze te laten vallen op een all-round productiebedrijf waarmee je voor de langere termijn kunt samenwerken.

Dit bedrijf kan dan met je meegroeien en vergaart steeds meer kennis over jouw bedrijf en je wensen.

Je zult zien dat het bij iedere opdracht de samenwerking nog makkelijker en beter gaat, omdat je op elkaar bent ingespeeld. De video content zal daardoor ook nog beter worden. Met oog op de toekomst kan dit dus een slimme investering zijn.

5. Een enkele video laten maken of hele reeks?

Als je gaat samenwerken met een videoproductiebedrijf op de lange termijn, kan het zeker interessant zijn om een plan uit te werken voor een hele videoserie.

Dus echt bezig te zijn met video content marketing waarmee je op de lange termijn meer naamsbekendheid gaat krijgen. Het feit dat je dan al je online kanalen kunt vullen met mooie video's is ook goed voor je professionele uitstraling en merkbeleving.

TIP: Video content marketing: 6 praktische tips voor fantastische bedrijfsresultaten

Vaste herkenbare huisstijl voor al je video's

Als je meerdere video's wil laten maken, dan is mijn advies om deze video's af te nemen bij dezelfde partij. Het videoproductiebedrijf kan dan namelijk een vaste videohuisstijl ontwikkelen voor al je video's. Dat is voordelig met oog op je merkbeleving en ziet er extra professioneel uit.

Kostentechnisch voordeliger

Het voordeel van meerdere video's zit hem ook in de kosten.

Het is voor een videoproductiebedrijf simpelweg aantrekkelijker en productietechnisch goedkoper om een langlopend project aan te nemen. Je kunt op een draaidag voor meerdere video's materiaal opnemen. Dus dat zie je ook terug in de prijs per video.

TIP: Wat kost videomarketing?

Focus op een serie bedrijfsvideo's
Meerdere video's maken is voordelig

6. De juiste vorm kiezen voor je video

Een video laten maken kan op duizend manieren. Het is dus belangrijk om ook na te denken over de juiste vorm die past bij jullie video.

Er zijn veel stijlen waaruit je kunt kiezen. Ik zal ze in dit blog niet allemaal doornemen, maar een paar belangrijke keuzes waar een cameraman je ook goed bij kan helpen:

Hand-held of statief?

Het maakt voor het gevoel van je video veel uit of je alles vanaf statief filmt of juist vanuit de hand. Wat is de beste optie in jullie situatie?

Het woord 'statisch' zit al in het woord 'statief': met een statief weet je dat het beeld er strak komt uit te zien. De camera staat vast. Als je met je statief beweegt dan is dit een gecontroleerde beweging.

Het voordeel is dat je hiermee de kans op schokkerige, ongewenste bewegingen verkleint. En met een statief kun je erg mooie rustige shots maken.

Een hand-held shot kan juist meer creativiteit opleveren. Hier kan de cameraman nog meer zijn vakmanschap laten zien: meelopend met een persoon, langzaam over een voorwerp of gezicht heen bewegen. Dit maakt een film persoonlijker en ambachtelijk.

Welke filmstijl kies je?
Cinematografie bepalen

Close-up of groothoek?

Met close-ups vang je makkelijker emotie. Denk aan de geschilderde portretten van Rembrandt. Close-ups zorgen voor intimiteit, tussen de kijker en de film, de filmmaker en het gefilmde subject.

Met groothoek shots houdt je juist meer afstand. Hiermee maak je een ruimte overzichtelijker.

Observerend of interactief?

Bij een observerende vorm kies je er voor om met de camera alleen te registeren wat er om je heen gebeurt, zonder je hier verder in te mengen. Je zou kunnen zeggen dat dit de meest pure vorm is, want je laat de beelden voor zich spreken. De camera is onzichtbaar.

Een andere optie is om juist voor interactie te gaan, denk dan met name aan het interviewen van de mensen in je video, of werken met een presentator die iets in beeld vertelt. De camera is dan duidelijk aanwezig.

Observerende cameraman
Hoe aanwezig is de camera?

7. De productiefase: het voorbereiden van de draaidag(en)

De draaidag komt er aan. Hoeveel je zelf moet voorbereiden hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met het filmbedrijf. Een paar aandachtspunten:

Is de filmlocatie netjes opgeruimd?

Dit is met name belangrijk om rekening mee te houden als er op kantoor wordt gefilmd of bij mensen thuis. Rommel is nooit fijn, al helemaal niet op camera.

Denk dus na over de ideale inrichting.

Is er genoeg licht aanwezig?

Ruimtes met grote ramen, veel daglicht of kunstmatig licht leveren de mooiste 'plaatjes' op. Kies dus ruimtes uit waar je voldoende licht hebt, of gebruik kunstmatige belichting. Vraag bij weinig licht aan de cameraploeg of zij professionele belichting kunnen meenemen.

Styling: Wat voor kleding wordt er gedragen

Kleding wordt vaak onderschat, maar het type kleding dat wordt gedragen, en de kleur van de kleding, is belangrijk voor hoe het uiteindelijke shot er uit komt te zien en hoe iemand in beeld overkomt. Stem kleding daarom goed op elkaar af.

Visagie

Naast styling mag een visagiste eigenlijk niet ontbreken op de set. Bij kleinschalige producties zal het misschien niet altijd nodig zijn, of is er het budget niet voor, maar durf te investeren in visagie!

Is er eten en drinken geregeld?

Heel simpel: filmen en acteren op een lege maag is niet te doen. Het is een intensief vak. Creativiteit en een goedgevulde maag gaan hand in hand samen. Zorg daarom dat er genoeg eten en drinken klaarstaat. En reken ook genoeg tijd voor lunchbreaks, wat ons op het laatste punt brengt:

Is er voldoende tijd?

De draaitijden zal je ongetwijfeld goed afstemmen met het filmbedrijf op basis van een dagplanning. Maar vergis je niet, een draaidag is snel voorbij. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter het uiteindelijke resultaat. Het is voor een cameraman prettig om wat tijd te nemen voor een mooi shot en af en toe een take opnieuw te kunnen doen. Bij haast is daar vaak geen tijd voor. Plan de opnamen dus ruim in!

Meer tips over de draaidag?

Hier let onze cameraman op als hij gaat filmen

8. Montage en afwerking van de video

Als de opnamen er op zitten, begint de laatste stap van het productieproces: de postproductie. Dit onderdeel bestaat uit het monteren van de opgenomen beelden, maar denk ook aan colorgrading, audionabewerking, sound design en het toevoegen van titels of een voice-over.

Ook hier zijn dus volop mogelijkheden. Denk van te voren goed na hoe de beelden er in de montage uit moeten komen te zien, in hoeverre de audio nog bewerkt moet worden en of je extra duiding wilt geven met een voice-over.

Kleurbewerking van de beelden

In de montage wordt het opgenomen materiaal bewerkt. Met de kleurtoon van de beelden kun je een bepaald gevoel overbrengen. Wi je een video met warme tinten of juist wat grijzer? In je briefing aan het videoproductiebedrijf kun je meegeven of je specifieke wensen hebt.

Audionabewerking toepassen

Een onderdeel dat vaak wordt onderschat is het geluid van je video. Een geluidsmix waarin muziek en stemgeluid perfect op elkaar zijn afgestemd, subtiele geluidseffecten: het maakt je video zoveel beter.

Een goed productiebedrijf maakt optimaal gebruik van sound design en audionabewerking om je video content tot een hoger niveau te tillen.

Voice-over toevoegen aan de video

Een goed inhoudelijk verhaal is het belangrijkste onderdeel van je video.

Soms spreken de beelden voor zich, maar in andere situaties kun je het beste met een voice-over duiding geven aan de beelden, zodat je video een samenhangend verhaal is.

Een voice-over stem gebruiken kan ook interessant zijn voor je merkbeleving. Een vaste voice-over stem in al je video's, zorgt voor herkenbaarheid bij de kijker. Een stem uitzoeken is makkelijk. Wij maken hiervoor gebruik van een uitgebreide database met professionele voice-over stemmen.

8.4. Tekst of animatie toevoegen

Tot slot kun je in de postproductie animatie of titels aan de video toevoegen. Dit kan gedaan worden ter decoratie: vormgeving in de huisstijl van je bedrijf. Animatie of tekst kan ook een inhoudelijk doel hebben en net als voice-over duiding geven aan het beeld.

TIP: 14 Edit tricks waarmee we jouw video laten scoren

9. Je video online publiceren

De video is gemonteerd en opgeleverd. Waar moet je rekening mee houden als je de video online gaat publiceren?

Goede titel en omschrijving

Het belangrijkste is dat je video goed wordt ingeleid. Bij YouTube, Instagram, Linkedin of Facebook kun je een omschrijving toevoegen aan je video. Elk woord is hierbij belangrijk, want de kunst is om een tekst te schrijven die voldoende triggert om de video aan te klikken.

Ook de titel van de video kan hierbij helpen. Bedenk een goede titel waarmee je de aandacht wekt.

Videomarketing uitbesteden?
Video SEO optimalisatie

Gebruik maken van de juiste video still

Je video heeft altijd een startbeeld: een still beeld uit de video. Deze still kun je zelf aanpassen. Ook met dit startbeeld kun je de kijker 'lokken'. Loop de shots uit je video eens door, is er een beeld dat direct opvalt? Dan trekt dit bij je kijker waarschijnlijk ook de aandacht!

10. Je video delen op social media

De video is af en staat online, maar dan komt eigenlijk nog het belangrijkste van alles? Hoe bereik je je doelgroep en hoe haal je zoveel mogelijk views?

Op het juiste moment je video publiceren

Het is natuurlijk doodzonde wanneer je je video deelt op een tijdstip dat er weinig mensen online zijn. Wanneer is het beste moment om je video online te zetten?

Bij een zakelijke doelgroep raad ik je aan om je video te publiceren op werkdagen waarop de meeste mensen aan het werk zijn, en dan met voorkeur een beetje in de middag rond 15:00 - 16:00 uur, als het einde van de werkdag in zicht is en er meer tijd is voor wat afleiding op kantoor.

Een goede dag voor publicatie is maandag of dinsdag. Op woensdag en vrijdag zijn er namelijk meer mensen vrij.

Een vaste frequentie aanhouden

Het is slim om een vaste programmering aan te houden, een vaste dag en vaste tijd. Zoals programma's op televisie. Op die manier verwacht je publiek al een video en wordt het sneller gewoonte om deze te bekijken.

Kondig ergens aan dat je elke week op donderdag om 15:00 uur bijvoorbeeld een nieuwe video online zet.

Delen op meerdere social media kanalen

Deel je video niet alleen via Facebook, maar verspreid deze bijvoorbeeld ook via Twitter en Linkedin. Kies een hoofdkanaal waar je de video eerst publiceert, en zet de video een paar dagen later nog eens op je andere kanalen. Zie het als een 'uitzending gemist' waarmee je de groep mensen kunt bereiken die je video nog niet heeft gezien.

10.4. Like, deel en win actie of advertenties

Wil je een zo hoog mogelijk bereik halen, overweeg dan eens een like, deel en win actie. Hierdoor wordt je video ook bekeken door mensen die jullie kanalen niet direct volgen.

Je kunt de video ook inzetten als Facebook of Google advertentie om nog meer views te behalen.

Bekijk hier hoe wij een video maken:

Aan de slag

Tot zover onze tips. Hopelijk weet je nu beter waar je op moet letten als je aan de slag gaat met het maken van video's.

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende videocontent?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over interessante videoformats, voordelig geproduceerd

Onze videoproductie handleiding

Video laten maken door Pro Motion Film

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos, Tyche

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing