Video marketing strategie bepalen: compleet stappenplan

Videocontent wordt populairder en populairder. We leven in een digitaal tijdperk en de 21e eeuw zal alsmaar digitaler worden.

Niemand weet precies wat de toekomst zal brengen, al kunnen we één ding met zekerheid stellen: wie niet inhaakt op deze trend, zal geheid terrein verliezen. Sociale media als YouTube, Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram worden overspoeld met video's voor marketingdoeleinden. Het aantal commerciële video's neemt alleen maar toe. Aan het eind van deze blog ontdek je welke video's op dit moment het populairst zijn en waarom.

De kracht van video marketing strategie

Video marketing werkt alleen als je je publiek iets laat zien wat ze echt willen horen en zien. Video's zijn de populairste contentvorm voor consumenten om snel en veel informatie tot zich te nemen. Het aanbod video's is zo groot, dat consumenten vandaag de dag content van de allerbeste kwaliteit verwachten. Slechte tot matige video's worden gelijk onverbiddelijk weggeklikt.

Wist je dat…

Plusminus de helft van de mensen per dag 5 of zelfs meer video's bekijkt? Dat zijn per dag 5 unieke kansen om een klant aan je te binden. In welke industrie je ook zit: video's op sociale media kunnen je klantenbestand en websitebezoek flink vergroten. Het verschil met reclame voor televisie is dat video's op sociale media meestal niet voor de massa geproduceerd zijn, maar specifiek worden ingezet op leden van de doelgroep op basis van complexe algoritmes.

Moderne technieken voor targetting

Vandaag de dag zijn er online honderden complexe algoritmes aan het werk om informatie te filteren (die o, zo oneetbare "cookies") en de doelgroep zo specifiek mogelijk te maken. Op basis van de informatie van die algoritmes is het mogelijk om de doelgroep specifiek te targeten. Dat betekent dat je je alleen richt tot mensen die interesse hebben getoond in je product. Dankzij deze algoritmes kan video-advertising een effectieve strategie zijn. Al kun je ook veel succes bereiken met organische videocontent (gedeeld op je eigen tijdlijn of website, zonder advertentiebudget).

De kracht van op maat gemaakte content

Met videocontent die op maat gemaakt is kun je je CRR (Customer Retention Rate) tot wel 35% verlagen. Customer Retention Rate is een ingewikkelde term waarmee aangegeven wordt welk percentage van je bestaande klanten jou als klant verlaten en overstappen naar een concurrent. Gesponsorde videocontent op basis van ijzersterke video marketing maakt een centraal deel uit van de onlinemarketingactiviteiten van elk zichzelf respecterend bedrijf.

De kracht van video's

Sales funnel is een Engels woord, dat in het Nederlands vertaald 'verkooptrechter' betekent. Weer eens wat anders dan de rabbit hole van Alice in Wonderland, die ook in de eerste (en beste) Matrixfilm een incarnatie had. Bepaalde studies tonen aan dat het hebben van video's op landingspagina's de ratio conversies met maar liefst 80% kan verhogen. Zelfs iets simpels als het benoemen van het woord 'video' in de onderwerpbalk van een e-mail vergroot de kans dat een klant de mail opent in plaats van verzegeld en wel in zijn digitale prullenbak deponeert.

Video's en aankoopbeslissingen

Wist je dat ruim 90% van de consumenten heeft aangegeven dat video's een rol spelen in het maken van een aankoopbeslissing. Bijna 2/3 van de consumenten geeft aan dat video's de kans op productaankoop zal doen verhogen. Kortom: een videomarketingstrategie is een echte aanrader.

Video's voor elk budget

Of je nu Nike heet, of Timmy & Co (om maar iets te noemen…) met elk budget kun je een goede video maken. Er is ook een markt voor knullige, 'amateuristische' video's die met de beste bedoelingen zijn gemaakt en laten zien dat het bedrijf vanuit een goed hart is opgezet. Met de meeste smartphone telefoons kun je tegenwoordig 4K video's maken van hoge kwaliteit. Het maken van productvideo's of bedrijfsvideo's is lang niet altijd niet zo moeilijk als het lijkt.

Compleet stappenplan voor video marketing strategie bepalen

Meestal is het bepalen van een marketingstrategie moeilijker dan het daadwerkelijk maken en bewerken van de video's waarmee je de strategie ten uitvoer brengt. Het begint bij je bedrijf en je product of dienst. Wat heb je precies in aanbod en hoe wil je dit aan de man brengen?

Inhoudsopgave

Stap 1: de doelgroep bepalen

Het ligt misschien wat voor de hand, maar nogal wat videomakers vergeten de doelgroep van hun video's af te bakenen, waardoor de video's het risico lopen te algemeen te blijven. Je video's zijn niet voor iedereen, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Hoe specifieker je je doelgroep kunt bepalen, hoe makkelijker het voor je wordt je video's op interesses in te laten spelen.

Stap 2: het doel van je video bepalen

Video's zijn geen exacte replica's van elkaar. Pas als je weet wat het specifieke doel is van de video die je aan het maken bent, weet je hoe je deze moet vormgeven en aan de man moet brengen. Sommige video's zijn introducerend (je introduceert jezelf of het bedrijf), andere zijn meer specifiek, zoals bijvoorbeeld productvideo's, waarin je specifiek de werking van 1 product bespreekt. Gebruik altijd een call-to-action: dan is het ook voor de kijker duidelijk wat je wil bereiken.

Stap 3: video marketing strategie bepalen aan de hand van budget

Je budget bepaalt welke mogelijkheden je hebt voor het maken en aanbieden van video's. Soms hoef je alleen te kijken naar de kosten voor het produceren en nabewerken van de video, bijvoorbeeld als je de video alleen gaat delen op social (gratis) en je website (gratis) Bij video advertising als marketing strategie, heb aanvullend te maken met advertentiekosten. Het heeft weinig zin een fraaie, dure video te schieten als je geen budget hebt deze op grote schaal de wereld in te sturen. Andere kosten die je in overweging moet nemen zijn reiskosten (als je gaat filmen op meerdere locaties). Maak je gebruik van een filmcrew? Of neem je de rol van regisseur zelf op je?

Stap 4: een videotype en plan selecteren

Dit is de meest creatieve fase. Nu je het doel van de video hebt, kun je een videotype kiezen, bijvoorbeeld productvideo of bedrijfsvideo. Hoe wil je de video gaan maken? Zelf, of met hulp van professionals? Wat voor camera gebruik je? Hoeveel camera's gebruik je? Hoelang moet de video duren en wat moet er in te zien zijn? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Een videoscript kan helpen om te blijven focussen en de rode draad niet uit het oog te verliezen.

Stap 5: een platform voor plaatsing kiezen

Je kunt, bij het plaatsen van videocontent, kiezen uit verschillende sociale platforms, denk aan YouTube, Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo en LinkedIn. Daarnaast kun je de video op je eigen website plaatsen. Dat is zeker aan te raden, omdat het je bestaande klanten geïnteresseerd zal houden, maar om nieuwe klanten te werven moet je toch echt de sociale media op.

Lees ook ons artikel over de ideale videolengte per sociale mediaplatform om de mogelijkheden per platform te bekijken.

Stap 6: creatieve uitdagingen aangaan

Met welke (mogelijke) uitdagingen krijg je te maken bij het maken van je video? Let er op dat het maken van een video meer omvat dan alleen mooie beelden schieten. Je moet de beelden ook nog nabewerken en de programma's die je daarbij nodig hebt zijn soms best ingewikkeld. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd een echte professional inhuren. Hou je liever zelf de regie? Beperk je dan tot meer simpele effecten, zoals de bekende "jump cuts".

Stap 7: het meten van videoprestaties

Als je een video gemaakt en gepubliceerd hebt, wil je natuurlijk ook weten of de video het goed doet. Het meten van videoprestaties houdt in dat je bekijkt hoe de video aansluit op je doelgroep. Wat is er goed? Wat kan er beter? Bij verschillende platforms, zoals YouTube en Vimeo, kun je de videoprestaties bijhouden. Eventueel kun je ook zelf contact opnemen met je doelgroep, bijvoorbeeld in de vorm van (korte) enquêtes. Het is belangrijk dat je je blijft ontwikkelen.

Lees ook: ROI van videomarketing meten

Stap 8: beginnen met filmen

Als dit je eerste video is, dan is stap 7 eigenlijk de laatste stap. Maar als je bezig bent met een reeks video's, dan heb je eerdere video's om op terug te grijpen en op te reflecteren voor je met een nieuwe video aan de slag gaat. Filmen kan op verschillende manieren: met je telefoon, een selfiestick, een professionele camera. Denk ook aan aanvullende apparatuur als filters en kunstlichten. Misschien heb je een green screen nodig, of moet je een studio afhuren.

Stap 9: je video editen

Er zijn genoeg gratis videobewerkings apps en professionele (betaalde) programma's voor het bewerken van je video's. Onze tip: overdrijf niet met de nabewerking. Hou het bij eenvoudige effecten. Je video hoeft geen huzarenstukje van creativiteit te worden. Zolang de beelden op vloeiende wijze in elkaar overlopen en de boodschap overkomt, zit je goed. Ook belangrijk bij editen: filter. Dat betekent dat je alle overbodige content wegknipt en je beperkt tot wat er echt toe doet.

Stap 10: publiceren van de video

Als je je video publiceert, wil je natuurlijk dat deze zo goed mogelijk naar boven komt in de zoekresultaten (SEO: Search Engine Optimalisatie). Om dat te doen, moet je (onder)titels, beschrijvingen en hashtags met de juiste zoekwoorden gebruiken. Een pakkende titel maakt potentiële kijkers nieuwsgierig en vergroot de kans dat ze op de video zullen klikken. Let er wel op dat je titel aansluit bij de video en dat je niet overbodig sensationaliseert (voorkom click bait).

Lees ook: Video en SEO

Beste tijden voor een upload

Wist je dat er per sociale mediakanaal speciale tijdvakken zijn waarop je het best video's kunt uploaden?

  • Instagram: upload bij voorkeur op maandag, woensdag of donderdag tussen 11:00-13:00 of 19:00-21:00.
  • Facebook: upload van donderdag tot en met zondag, van 13:00-16:00.
  • Pinterest: het beste is om te uploaden in het weekend, tussen 20:00-23:00.

Stap 11: promoten van de video

Je video op 1 kanaal promoten is stap één, maar nog beter is het te promoten op meerdere platforms. Krijg je reacties? Voorzie ze snel van antwoorden: dat vergroot je betrokkenheid van klanten. Wil je mensen aan je binden? Dan is het ook verstandig om te vragen om likes en abonnees.

Lees ook: Video promotie zonder hoge kosten in 15 stappen

De populairste video's van het moment

De populairste video's van dit moment zijn klant testimonials en Pro Motion Film ontvangt razend veel klantaanvragen om klant testimonials te maken. Het grote voordeel van een interviewvideo is dat je deze gemakkelijk kunt opknippen in korte video 'snippets' (korte fragmenten). Bovendien zijn klantvideo's ideaal om de kijker zich in de positie van klant te laten verplaatsen: consumenten nemen sneller iets aan van andere consumenten dan van het bedrijf zelf. Een ander voordeel? In klantvideo's zet je jezelf als expert neer.

Andere ideeën voor het bepalen van een videomarketing strategie

Klantvideo's zijn slechts één soort video die je kunt inzetten om de klant te bereiken, maar er zijn nog veel meer videotypes die je kunt inzetten om een indruk achter te laten. Combineer naar hartenlust, met:

  • Merkvideo's: brengen het merk, de (bedrijfs)cultuur en missie in beeld.
  • Uitlegvideo's, ook wel "how-to" of "explainer video's" genoemd: in deze video's leg je uit hoe een bepaald product of dienst werkt en wat je doelgroep er aan heeft.
  • Eventvideo's: hiermee kondig je bepaalde evenementen aan, georganiseerd door je bedrijf (of waar je bedrijf deelnemer van is).
  • Live streamen: dit kan op sociale netwerken als Twitter, Facebook en YouTube: ideaal om de interactie met de klant te vergroten door middel van presentaties en vraag-antwoordsessies.
  • Interviews: in dit geval bedoelen we niet klant testimonials, maar bijvoorbeeld interviews met experts in je vakgebied (ideaal om te laten zien wat je zelf allemaal weet en kunt).
  • De gepersonaliseerde videoboodschap: bijvoorbeeld in te zetten bij klantenservice. Gepersonaliseerde video's zorgen voor meer klantbinding en ook voor vertrouwen.
  • Animaties: vooral bedoeld om op simpele, overzichtelijke wijze complexe zaken uit te leggen. Ze bieden ook nog eens optimale creatieve vrijheid en entertainment voor de kijker!

Over de auteur

Videoproductie blog auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Zelluf doen

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel of een gratis webinar. En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Digitale videomarketing trainingenKickstartbundel: 7 e-books

Je wil aan de slag met videomarketing, maar
weet niet waar je moet beginnen? Download de kickstartbundel met 7 e-books en profiteer van 64% korting. Geschreven in heldere taal en voorkennis is niet nodig.

Bekijk Kickstartbundel

Webinar videomarketing

Gratis webinar: Kickstart je videomarketing

Deze gratis webinar is zonder twijfel de
allersnelste manier om je videomarketing te
kickstarten. In een klein uurtje reiken we je de basics aan op een presenteerblaadje. Zodat je dezelfde dag nog aan de slag kunt.

Naar gratis webinar