Videomarketing Inzetten? 10-Stappenplan voor Effectieve Video's

Wil je op korte termijn videomarketing inzetten voor je bedrijf en ben je je nog aan het oriënteren? In dit artikel heb ik een praktisch 10-stappenplan voor je uitgewerkt. Hier moet je rekening mee houden als je aan de slag gaat met videomarketing.

Het 10-Stappenplan

Inhoudsopgave

1. Wat is je budget?

Voordat je begint met videomarketing is het belangrijk om te bepalen wat je er aan uit kunt en wilt geven. Online video hoeft niet duur te zijn. Maar wil je online video van topkwaliteit, waar een groot team bij betrokken is, dan zal dat simpelweg niet lukken voor een paar honderd euro. Zeker niet als je om de haverklap een nieuwe video wilt delen met je doelgroep.

Wat is het maken van één of meerdere video's jou waard? Een paar meetinstrumenten om je op weg te helpen:

Hoe lang behoudt de video zijn waarde?

Kun of wil je de video maar eenmaal vertonen? Dan is het misschien niet de moeite waard om hier veel geld aan uit te geven. Tenzij je hiermee een heel groot publiek bereikt.

Andersom kan het een goede zet zijn om te durven investeren in een video die lange tijd veel bekeken gaat worden.

Verdient de video zich snel terug?

Als je de video commercieel kunt inzetten, dan is het verantwoord om hier relatief meer budget aan uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die een promotiefilm laten maken waarmee ze zo goed als zeker nieuwe klanten gaan werven, of webshop eigenaren die een productvideo laten maken waardoor hun productverkoop stijgt.

Probeer van te voren in te schatten hoeveel winst een video gaat opbrengen.

  • Videomarketing Viewie Media

    Videomarketing voor Viewie Media

    Viewie Media wilde een bedrijfsfilm laten maken. Ze kregen er 2. Plus een aantal testimonials en uitlegvideo’s. Allemaal in één moeite door.

Wie is jouw kijker?

Bedenk ook wie jij met de video bereikt. Een specifieke video over jouw product die wordt bekeken door je directe doelgroep is natuurlijk veel meer waard dan een meer algemene uitlegvideo op YouTube. Die laatste video kan misschien wel honderdduizenden views opleveren; het betekent niet dat je er iets aan verdient.

Uiteindelijk is een video met 100.000 views niet per se meer waard dan een video die 1.000 views krijgt. Als die 1.000 views komen van potentiële klanten en de 100.000 van YouTube gebruikers die toevallig op jouw video uitkomen maar niet op zoek zijn naar jouw product.

Probeer dus in te schatten wie jouw video's gaan zien, en hoeveel dat waard is voor jou.

Video laten maken handleiding
Professionele video opnames

Hoe groot wil je het aanpakken?

Videomarketing komt in alle maten. Voor een project met meerdere draaidagen zal een hoger budget nodig zijn dan video's die je op één dag kunt opnemen. Het maakt ook uit of je één cameraman inhuurt of een hele cameraploeg laat langskomen. Hoeveel mensen heb je nodig?

En tot slot: hoe gecompliceerd is de montage van de video('s)? Wil je met motion graphics werken? Een voice-over laten opnemen? Gebruik maken van color grading en sound design? Of ondertiteling toevoegen?

Het zijn allemaal elementen die je video's nog mooier maken, maar de kosten zullen hierdoor ook stijgen.

Hoeveel werkzaamheden geef je uit handen?

Moeten er locaties geregeld worden, figuranten of acteurs ingehuurd? Moeten er teksten geschreven worden? Een videoproductiebedrijf kan dit allemaal voor je doen, maar deze productionele taken kun je ook zelf goed uitvoeren. Vaak is dat zelfs handiger omdat je zelf goed weet wat je wil vertellen.

2. Je publiek vaststellen

Het is ook belangrijk om te weten voor wie je de video's gaat maken, nog voordat je gaat nadenken over de invulling van je videocontent. Het type publiek heeft tenslotte invloed op de inhoud.

Worden de video's alleen intern verspreid of ook extern? En als de video's extern wordt gepubliceerd, is die dan gericht aan bestaande klanten, of wil je vooral nieuwe klanten bereiken?

  • Videomarketing Wij zijn JONG

    Interviewserie voor Wij zijn JONG

    Wij zijn JONG vroeg ons om video’s te maken voor intern gebruik. Achteraf bleken die ook heel geschikt voor recruitmentdoeleinden. Bekijk de case.

Wie is je doelgroep en waar willen zij naar kijken?

Wie wil je met je video aanspreken? En hoe kan je deze doelgroep het beste tot actie aanzetten?

Kijk goed naar de interesses van je doelgroep en demografische factoren. Heb je een jong publiek, ouder publiek? Hoe is de verhouding tussen man en vrouw? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun interesses en behoeftes? En wat voor type video past daar vervolgens bij? Zo kun je een gerichte videomarketingcampagne opzetten.

Videomarketing doelgroep bepalen
Focus op de juiste doelgroep

Waar bereik je jullie doelgroep?

Onderzoek ook waar je doelgroep zit. Zitten ze al op je website? Of wil je ze juist naar je website krijgen? Dit is bepalend voor de deelstrategie van je video's. Het is handig als je hier van te voren dus al goed over nadenkt.

Een video die is bedoeld voor Linkedin of Facebook moet ook anders gemonteerd worden dan een video voor Instagram. Denk aan de videolengte maar ook aan het video formaat.

3. Een concept ontwikkelen voor meerdere video's

Heb je inmiddels beter zicht op je budget en doelgroep, dan is het nu tijd om invulling te geven aan je videocontent.

Welke type video's passen goed bij jouw online videomarketingstrategie?

De ideeën hiervoor kunnen ontstaan tijdens brainstormsessies, waar je ook een videomarketing agency zoals Pro Motion Film bij kunt betrekken. Soms komen de ideeën ook vanzelf: je collega bij de koffieautomaat heeft opeens een briljante ingeving.

Videomarketing concept
Videomarketing format uitwerken

Zelf een concept uitwerken

Vervolgens ga je het gekozen idee per video naar beeld vertalen. Ook daarvoor kun je zelf een opzet uitwerken. Het is vaak op basis van het gekozen idee meestal vrij duidelijk wat voor type video het wordt:

  • een scripted video met acteurs;
  • of juist non-scripted met 'echte mensen', bijvoorbeeld je klanten of medewerkers
  • een informatieve video om kennis te delen;
  • of juist een video die inspeelt op emotie, inspireert en aanzet tot actie

Script: uitwerken van een verhaallijn

Welke kant je ook op gaat, er moet altijd vanuit het basisidee naar een duidelijke verhaalstructuur toegewerkt worden. Een video heeft altijd een duidelijk begin, midden en eind.

Het liefst een opening die gelijk triggert tot verder kijken en een eind waarmee je de kijker aanzet tot actie.

Shotlijst: het verhaal vertalen naar beeld

Hoe ziet de opbouw van de video er uit in beeld? Hoe verloopt de cameravoering? En ook belangrijk: hoelang wordt de video?

Met een shotlijst kun je dit helder krijgen. Eigenlijk is dit al je montage, maar dan op papier.

Casten van de juiste mensen

Parallel aan het script schrijven loopt de rolverdeling. Ga je werken met acteurs, een presentator, je eigen medewerkers of klanten? Mensen maken het verhaal. Het is dus belangrijk om mensen uit te kiezen die goed overkomen op beeld.

3.2. Conceptontwikkeling via het productiebedrijf

Een videoproductiebureau kan je ook helpen met het uitwerken van een script en shotlijst. Zo hebben wij het ontwikkelen van een conceptplan bij onze diensten inbegrepen. Wij werken met scriptschrijvers en creative directors die een idee naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit is de eerste stap bij het maken van een video en gebeurt vaak in hechte samenwerking met onze klant.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Video opname tips

Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

Presenteren op camera: de tien meest gemaakte fouten

Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

4. Een videoproductiebedrijf inhuren

Het is belangrijk om een videoproductiebedrijf te kiezen waarbij je een goed gevoel hebt. Misschien werk je graag met een kleinschalig bedrijf zodat er makkelijk één op één contact is. Voor een intieme sfeer waar iedereen zich snel op zijn gemak voelt. Of misschien vraagt jouw videoproductie juist om een grote speler op de markt die met vrachtwagens vol apparatuur komt aanrijden en alles uit de kast haalt.

Welk videoproductiebureau kies je?
Kies zorgvuldig de juiste partner

Partner kiezen op basis van je video wensen

Ook de gewenste inhoud van je video's speelt een rol bij je keuze. Het ene videoproductiebedrijf specialiseert zich in animaties, de ander is volop gericht op het filmen van events. Het is slim om in zee te gaan met een partij die veel ervaring heeft met het type video dat jij wil maken.

Een partner voor de lange termijn

Het kan ook slim zijn om je keuze te laten vallen op een all-round productiebedrijf waarmee je een lange termijn samenwerking kunt aangaan.

Je zult zien dat het bij iedere opdracht de samenwerking nog makkelijker en beter gaat, omdat je op elkaar bent ingespeeld. De video content zal daardoor ook nog beter worden en steeds meer aansluiten bij het DNA van jullie bedrijf. Met oog op de toekomst kan dit dus een slimme investering zijn.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

5. Videomarketing inzetten met een herkenbare huisstijl

Als je meerdere video's wil laten maken, dan is mijn advies om deze video's af te nemen bij dezelfde partij. Dit videoproductiebedrijf kan dan namelijk een vaste videohuisstijl ontwikkelen voor al je video's. Dat is kostenvoordelig, goed voor de merkbeleving en het ziet er ook nog eens echt professioneel uit.

6. De juiste vorm kiezen voor je video's

Videomarketing inzetten kan op duizend manieren. Het is dus belangrijk om ook na te denken over de juiste vorm die past bij jullie videocontent.

Er zijn veel stijlen waaruit je kunt kiezen. Ik zal ze in dit blog niet allemaal doornemen, maar een paar belangrijke keuzes waar een cameraman je ook goed bij kan helpen:

Hand-held of statief?

Het maakt voor het gevoel van je video veel uit of je alles vanaf statief filmt of juist vanuit de hand. Wat is de beste optie in jullie situatie?

Het woord 'statisch' zit al in het woord 'statief': met een statief weet je dat het beeld er strak komt uit te zien. De camera staat vast. Als je met je statief beweegt dan is dit een gecontroleerde beweging.

Het voordeel is dat je hiermee de kans op schokkerige, ongewenste bewegingen verkleint. En met een statief kun je erg mooie rustige shots maken.

Een hand-held shot kan juist meer creativiteit opleveren. Hier kan de cameraman nog meer zijn vakmanschap laten zien: meelopend met een persoon, langzaam over een voorwerp of gezicht heen bewegen. Dit maakt een film persoonlijker en ambachtelijk.

Close-up of groothoek?

Met close-ups vang je makkelijker emotie. Denk aan de geschilderde portretten van Rembrandt. Close-ups zorgen voor intimiteit, tussen de kijker en de film, de filmmaker en het gefilmde subject.

Met groothoek shots houdt je juist meer afstand. Hiermee maak je een ruimte overzichtelijker.

Observerend of interactief?

Bij een observerende vorm kies je er voor om met de camera alleen te registeren wat er om je heen gebeurt, zonder je hier verder in te mengen. Je zou kunnen zeggen dat dit de meest pure vorm is, want je laat de beelden voor zich spreken. De camera is onzichtbaar.

Een andere optie is om juist voor interactie te gaan, denk dan met name aan het interviewen van de mensen in je video, of werken met een presentator die iets in beeld vertelt. De camera is dan duidelijk aanwezig.

Observerende cameraman
Hoe aanwezig is de camera?

7. De productiefase: het voorbereiden van de draaidag(en)

De draaidag komt er aan. Hoeveel je zelf moet voorbereiden hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met het filmbedrijf. Een paar aandachtspunten:

Is de filmlocatie netjes opgeruimd?

Dit is met name belangrijk om rekening mee te houden als er op kantoor wordt gefilmd of bij mensen thuis. Rommel is nooit fijn, al helemaal niet op camera.

Denk dus na over de ideale inrichting.

Is er genoeg licht aanwezig?

Ruimtes met grote ramen, veel daglicht of kunstmatig licht leveren de mooiste 'plaatjes' op. Kies dus ruimtes uit waar je voldoende licht hebt, of gebruik kunstmatige belichting. Vraag bij weinig licht aan de cameraploeg of zij professionele belichting kunnen meenemen.

Styling: Wat voor kleding wordt er gedragen

Kleding wordt vaak onderschat, maar het type kleding dat wordt gedragen, en de kleur van de kleding, is belangrijk voor hoe het uiteindelijke shot er uit komt te zien en hoe iemand in beeld overkomt. Stem kleding daarom goed op elkaar af.

Visagie

Naast styling mag een visagiste eigenlijk niet ontbreken op de set. Bij kleinschalige producties zal het misschien niet altijd nodig zijn, of is er het budget niet voor, maar durf te investeren in visagie!

Is er eten en drinken geregeld?

Heel simpel: filmen en acteren op een lege maag is niet te doen. Het is een intensief vak. Creativiteit en een goedgevulde maag gaan hand in hand samen. Zorg daarom dat er genoeg eten en drinken klaarstaat. En reken ook genoeg tijd voor lunchbreaks, wat ons op het laatste punt brengt:

Is er voldoende tijd?

De draaitijden zal je ongetwijfeld goed afstemmen met het filmbedrijf op basis van een dagplanning. Maar vergis je niet, een draaidag is snel voorbij. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter het uiteindelijke resultaat. Het is voor een cameraman prettig om wat tijd te nemen voor een mooi shot en af en toe een take opnieuw te kunnen doen. Bij haast is daar vaak geen tijd voor. Plan de opnamen dus ruim in!

8. Montage en afwerking van de video

Als de opnamen er op zitten, begint de laatste stap van het productieproces: de postproductie. Dit onderdeel bestaat uit het monteren van de opgenomen beelden, maar denk ook aan colorgrading, audionabewerking, sound design en het toevoegen van titels of een voice-over.

Ook hier zijn dus volop mogelijkheden. Denk van te voren goed na hoe de beelden er in de montage uit moeten komen te zien, in hoeverre de audio nog bewerkt moet worden en of je extra duiding wilt geven met een voice-over.

Kleurbewerking van de beelden

In de montage wordt het opgenomen materiaal bewerkt. Met de kleurtoon van de beelden kun je een bepaald gevoel overbrengen. Wi je een video met warme tinten of juist wat grijzer? In je briefing aan het videoproductiebedrijf kun je meegeven of je specifieke wensen hebt.

Audionabewerking toepassen

Een onderdeel dat vaak wordt onderschat is het geluid van je video. Een geluidsmix waarin muziek en stemgeluid perfect op elkaar zijn afgestemd, subtiele geluidseffecten: het maakt je video zoveel beter.

Een goed productiebedrijf maakt optimaal gebruik van sound design en audionabewerking om je video content tot een hoger niveau te tillen.

Voice-over toevoegen aan de video

Een goed inhoudelijk verhaal is het belangrijkste onderdeel van je video.

Soms spreken de beelden voor zich, maar in andere situaties kun je het beste met een voice-over duiding geven aan de beelden, zodat je video een samenhangend verhaal is.

Een voice-over stem gebruiken kan ook interessant zijn voor je merkbeleving. Een vaste voice-over stem in al je video's, zorgt voor herkenbaarheid bij de kijker. Een stem uitzoeken is makkelijk. Wij maken hiervoor gebruik van een uitgebreide database met professionele voice-over stemmen.

Tekst of animatie toevoegen

Tot slot kun je in de postproductie animatie of titels aan de video toevoegen. Dit kan gedaan worden ter decoratie: vormgeving in de huisstijl van je bedrijf. Animatie of tekst kan ook een inhoudelijk doel hebben en net als voice-over duiding geven aan het beeld.

TIP: 14 Edit tricks waarmee we jouw video laten scoren

9. Je video online publiceren

De video is gemonteerd en opgeleverd. Waar moet je rekening mee houden als je de video online gaat publiceren?

Goede titel en beschrijving

Het belangrijkste is dat je video goed wordt ingeleid. Bij YouTube, Instagram, Linkedin of Facebook kun je een beschrijving toevoegen aan je video. Elk woord is hierbij belangrijk, want de kunst is om een tekst te schrijven die voldoende triggert om de video aan te klikken.

Ook de titel van de video kan hierbij helpen. Bedenk een goede titel waarmee je de aandacht wekt.

Gebruik maken van een thumbnail

Je video heeft altijd een startbeeld. Dit noemen we ook wel de thumbnail. Dit is. meestal een still uit de video, wel of niet bewerkt met titels. Met dit startbeeld kun je de kijker 'lokken'. Loop de shots uit je video eens door, is er een beeld dat direct opvalt? Dan trekt dit bij je kijker waarschijnlijk ook de aandacht!

10. Video's delen op social media

De video's zijn af en staan online, maar dan komt eigenlijk nog het belangrijkste van alles: hoe bereik je je doelgroep en hoe haal je zoveel mogelijk views?

Op het juiste moment je video publiceren

Het is natuurlijk doodzonde wanneer je je video deelt op een tijdstip dat er weinig mensen online zijn. Wanneer is het beste moment om je video online te zetten?

Bij een zakelijke doelgroep raad ik je aan om je video te publiceren op werkdagen waarop de meeste mensen aan het werk zijn, en dan met voorkeur een beetje in de middag rond 15:00 - 16:00 uur, als het einde van de werkdag in zicht is en er meer tijd is voor wat afleiding op kantoor.

Een goede dag voor publicatie is maandag of dinsdag. Op woensdag en vrijdag zijn er namelijk meer mensen vrij.

Een vaste frequentie aanhouden

Het is slim om een vaste programmering aan te houden, een vaste dag en vaste tijd. Zoals programma's op televisie. Op die manier verwacht je publiek al een video en wordt het sneller gewoonte om deze te bekijken.

Kondig ergens aan dat je elke week op donderdag om 15:00 uur bijvoorbeeld een nieuwe video online zet.

Delen op meerdere social media kanalen

Deel je video niet alleen via Instagram, maar verspreid deze bijvoorbeeld ook via Twitter en Linkedin. Kies een hoofdkanaal waar je de video eerst publiceert, en zet de video een paar dagen later nog eens op je andere kanalen. Zie het als een 'uitzending gemist' waarmee je de groep mensen kunt bereiken die je video nog niet heeft gezien.

10.4. Like, deel en win actie of advertenties

Wil je een zo hoog mogelijk bereik halen, overweeg dan eens een like, deel en win actie. Hierdoor wordt je video ook bekeken door mensen die jullie kanalen niet direct volgen.

Je kunt de video ook inzetten als advertentie om nog meer views te behalen.

Conclusie

Er komt heel wat kijken bij het inzetten van videomarketing. Je kunt beter niet zomaar een idee uitwerken en gelijk gaan filmen. Eerst moet je nadenken over de videostrategie: weet wat je doel is met videomarketing, wie je doelgroep is en waar je hen kunt bereiken. Ook moet je bepalen welk budget jullie aan videomarketing uit willen geven. Op basis daarvan kun je eventueel een geschikte videoproductie partner benaderen en met elkaar ideeën uitwerken voor een of meerdere video's / videoformats.

Vervolgens ga je aan de slag met de invulling van de video's: denk aan het schrijven van de scripts, bepalen van de stijl en inhoud tot en met het daadwerkelijk filmen van alle video's.

Tot slot moeten de video's op zo'n manier nabewerkt worden at ze het gewenste effect bereiken. Ook het delen van de video's online speelt hierbij een cruciale rol.

Aan de slag

Tot zover onze tips. Hopelijk weet je nu beter waar je op moet letten als je aan de slag gaat met het inztten van effecieve videomarketing.

Videomarketing inzetten voor jouw bedrijf?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

10 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende bedrijfsfilms

Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's

✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden

Bekijk hier hoe wij een video maken:

Videomarketing via Pro Motion Film
Het team van Pro Motion Film

Neem contact op voor meer informatie

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial inriver

Drie projecten gedaan met tier1 internationale klanten

Carl Brenninkmeijer, Partner Manager, inRiver

We hebben met Pro Motion Film drie projecten gedaan met tier1 internationale klanten en zijn uiterst tevreden over de levering, prijs, ondersteuning, kwaliteit en ervaring.

Review Nova College

Het resultaat mag er wezen :)

Marjan Dirkse, Communicatieadviseur, Nova College

Heel blij met de professionele aanpak van Pro Motion Film! We hebben met hen een serie filmpjes gemaakt 'Een dagje mee met... '. Ze hebben met ons meegedacht en ze weten goed wat wel en niet werkt. Heel fijn en het resultaat mag er wezen :)

Prettig in de omgang

Liselotte van 't Veer, Adviseur (Marketing) Communicatie, De Zorgcirkel

Met Niels en zijn collega's hebben we 24 locatiefilmpjes gemaakt. Dit verliep erg soepel en we zijn trots op het resultaat! Meedenkend, flexibel, goed bereikbaar en prettig in de omgang. Blij mee!

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes