Videomarketing kansen

Steeds meer bedrijven gebruiken video in hun online marketingstrategie:

"85% van de ondernemingen gebruikt video als marketingmiddel. Dit was 87% in 2019, 81% in 2018, 63% in 2017 en 61% in 2016." (Bron: Wyzowl)

Videocontent is dus uitermate populair. Er zijn alsnog allerlei andere marketingopties waar je als marketeer ongetwijfeld ook nog je handenvol aan hebt. Dus logisch dat je (nu nog) niet alle mogelijkheden rondom video benut. Hieronder zes videomarketing kansen die je op dit moment misschien nog laat liggen. Doe er je voordeel mee!

Inhoudsopgave

1. Promote ook je oude producten met video

Wij zien vanuit ons werk als videoproductiebedrijf dat er vaak vooral budget wordt vrijgemaakt voor een marketingcampagne rondom nieuwe diensten of producten. De mindset ligt heel erg bij de actuele ontwikkelingen binnen de organisatie.

Opzich logisch, want hier ligt op dat moment de aandacht.

Maar zeker wanneer ook je oude diensten en producten nog steeds afgenomen worden, zou mijn advies zijn om deze ook mee te nemen in je videocampagne plannen voor komend jaar. Of hier een apart plan voor te maken.

Websites zijn steeds meer op video gebaseerd.

Klanten verwachten dat ze een video kunnen bekijken over jouw dienst of product, oud of nieuw.

Dus neem je hele website eens grondig onder de loep en kijk waar je op het moment kansen laat liggen en maak die inhaalslag!

Waar zouden video's een mooie toevoeging zijn op jouw website?

2. Denk campagnegericht

Veel marketeers houden het bij een losse video of een handje vol video's die niet binnen dezelfde campagne passen. Dit is zonde. Hier laten marketeers naar mijn mening echt nog kansen liggen.

Marketing werkt namelijk vooral goed als je campagnematig te werk gaat en jouw doelgroep meerdere malen in aanraking komt met jouw merk via leuke en interessante videocontent.

Dit doe je bijvoorbeeld ook met e-mailmarketing: je stuurt jouw subscribers meerdere follow-up mailtjes waarin je ze iets geeft, in de hoop dat ze uiteindelijk klant van je worden.

Video werkt precies zo.

Een potentiële klant moet gemiddeld minstens 7 keer in aanraking komen met jouw organisatie voordat ze een product of dienst afnemen. Houd in je videomarketingstrategie daarom rekening met deze custumor journey.

Het is slim om videocontent in te richten rondom de custumor journey. Maak bijvoorbeeld 7 video's die elkaar in een campagne slim opvolgen en aansluiten bij iedere fase van de klantreis.

Hierbij begin je bijvoorbeeld met een mooie algemene promotiefilm waarmee je potentiële klant in aanraking komt met jouw merk. Deze video moet vooral awareness creëren.

Een follow-up video kan dan al wat meer specifieke informatie geven over een bepaald product. Als onderdeel van de oriëntatiefase. Denk aan een uitlegvideo: "Hoe gebruik je x? Of "5 tips over het strikken van een stropdas"

Weer een volgende video gaat uitgebreid in op dat product aan de hand van een klant review bijvoorbeeld.

Vervolgens wil je nog wat meer vertrouwen geven en krijgt de potentiële klant in de dagen hierna nog een tweetal socials, e-mail video's of retargeting video-advertenties te zien waarin een vertegenwoordiger van je bedrijf zich op een persoonlijke manier voorstelt en iets vertelt over jullie drijfveren. Dit kan ook in de vorm van een mini documentaire of achter de schermen video.

Met zo'n video creër je een persoonlijke klik tussen jou en de mogelijke klant.

Nu is het afwachten of deze persoon het product gaat kopen.

Een laatste video kun je delen in de loyaliteitsfase. De lead is klant geworden en heeft het product aangeschaft. Je kunt dan bijvoorbeeld nog een video delen met tips over hoe je het product het beste kunt gebruiken. Jouw klant zal zo'n video waarderen en dit vergroot de kans dat hij of zij later weer bij je terugkomt.

3. Content recycling

Content is er om hergebruikt te worden. Als je een blogartikel schrijft, kun je vervolgens delen uit dat artikel of bepaalde tips later weer toepassen in andere blogs.

Ook kun je naar de blog linken in een nieuwsbrief, via LinkedIn en via Facebook. Op die manier haal je veel waarde uit een tekst die je slechts eenmaal hebt moeten schrijven.

Zo werkt het ook met videocontent. Je kunt wel een video maken en deze eenmalig publiceren op YouTube of je website, maar dat levert weinig rendement op.

Beter kun je meerdere versies maken van je video en deze vervolgens via allerlei kanalen delen met je doelgroep. Dat hoeft uiteraard niet allemaal binnen een week te gebeuren. Het is juist slim om content over een langere termijn te hergebruiken.

Videocontent recycle tips:

- Edit een ingekorte teaser clip van je hoofdvideo.

- Knip een langere video op in meerdere social snacks.

Dit is perfect toe te passen bij lange video's waarin veel waarde wordt gedeeld. Denk aan een video-interview van 20 minuten.

- Stuur een video mee in de nieuwsbrief.

- Upload je video's via YouTube en richt deze in met goede SEO titels en zoekwoorden, om jouw vindbaarheid in Google te verhogen.

- Voeg video's toe aan blogartikelen op je site. Dit is met name toepasbaar bij tipvideo's en interviews: video's met veel inhoudelijke waarde. Die video's kun je perfect matchen met een onderwerp die je in een blog bespreekt.

4. Niet persoonlijk genoeg

Zeker in de tijd waarin we nu leven moet branded videocontent op social media niet te schreeuwerig overkomen. Mensen kijken liever naar een authentiek en eerlijk verhaal.

Een commercial met acteurs en bijbehorende jingle is misschien interessant voor televisie, maar minder geschikt voor online marketing. Focus je online juist op het delen van waardevolle tips en content en stel jezelf of je team voor.

Jouw potentiële klanten willen namelijk graag weten wie jij bent of wie jouw partners en klanten zijn.

Dit wekt vertrouwen en hierdoor zal men eerder klant van je worden.

5. Geen duidelijke call to action

Het moet ook duidelijk zijn wat degene die de video bekijkt, moet doen. Wil je dat de persoon doorklikt naar een artikel of actiepagina? Voeg dan een link toe in de video-omschrijving bij de video en verwijs door naar je actiepagina, het liefste in je video.

Wil je dat de kijker zich abonneert of inschrijft op iets? Vraag ze dat dan.

Een onduidelijke call to action maakt het rendement van je video laag en dat is uiterst zonde.

6. Geen professioneel advies inwinnen

"Ik doe het zelf wel", klinkt die uitspraak je bekent? Als ondernemer betrap ik mijzelf er vaak op dat ik denk dat ik het beter gewoon zelf kan doen. Want het is sneller, goedkoper en minder gedoe dan op zoek te gaan naar een geschikte partij.

Toch is het een klassieke fout om alles zelf te willen doen.

Want deze tijd gaat ten koste aan andere activiteiten waar ik misschien veel beter in ben, zoals video's maken.

En misschien doe je het zelf maar half zo goed als een professionele externe partij, die zich heeft gespecialiseerd in die ene tak van sport of er minder tijd aan kwijt is en meer verstand heeft van alle mogelijkheden.

Ook bij het maken van videocontent wordt er vaak voor gekozen om zelf aan de slag te gaan. Maar is dat wel zo verstandig?

Tot op zekere hoogte kun je het prima zelf doen. Denk dan aan een simpele vlog of sfeerimpressie: social media video's die maar een eenmalig doel hebben en er best wat rauw en onbewerkt uit mogen zien.

Wil je echt professioneel overkomen en blijft je videocontent maanden of jaren online staan, of wil je starten met een doelgerichte videocampagne of branded videoserie, dan moeten die video's er gewoon goed uitzien. De opbouw moet kloppen, de videoboodschap moet helder zijn en de kwaliteit van de opnames bioscoopwaardig.

Dit doe je niet zomaar even zelf zonder jaren kennis en ervaring in videoproductie, regie, editing en cameratechniek.

Dus: durf budget vrij te maken om videomarketing uit te besteden.

Direct offerte aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.