Videomarketing voordelen

Gelukkig zijn er heel wat voordelen te bedenken voor videomarketing - veel meer dan er nadelen zijn. Geen paniek: de nadelen van videomarketing hebben we in een ander artikel al besproken. Dat artikel is een heel stuk korter dan dit artikel. Ook worden er maar 10 nadelen in benoemd, tegenover 50 voordelen - een ratio van 1:5. Toevallig? Nee: video marketing heeft nu eenmaal veel meer voordelen dan nadelen. Die voordelen zullen we stuk voor stuk benoemen.

Tegengeluid van videomarketing: de nadelen

Ja, videomarketing heeft ook nadelen, want - zeg het met ons - "ieder voordeel heeft zijn nadeel". De belangrijkste nadelen van videomarketing is dat het erg duur kan zijn en dat je van tevoren niet met zekerheid kunt zeggen dat de investering vruchten afwerpt. Vandaag de dag is zo'n beetje iedereen met videomarketing bezig, dus héél uniek zul je ook niet meer zijn.

Videomarketing: de vele voordelen

Allé, maar videomarketing heeft gelukkig ook een hele hoop voordelen, zoals beloofd zelfs veel meer voordelen dan nadelen. Die voordelen gaan we hier stuk voor stuk benoemen in de hoop jou over de streep te trekken. Het is aan jou een afweging te maken tussen voor- en nadelen.

1. Video is heel persoonlijk

Tenzij je voor elke (potentiële) klant een lief persoonlijk gedichtje schrijft, wordt het met tekst lang zo persoonlijk niet als beeld. Bij beeld heeft de klant of potentiële klant de kans jou in de ogen te kijken. Letterlijk. Het mag dat wel niet live zijn, maar die persoonlijke klik wordt toch gevoeld. Onthoud: het grootste gedeelte van intermenselijk contact is non-verbaal.

2. Video speelt op gevoelens in

Ook dit heeft met verbale en non-verbale communicatie te maken. Als je mensen in de ogen kunt kijken, dan kun je hun emotionele snaar raken. Emotie kan ook worden opgewekt met andere beelden, in combinatie met tekst en muziek. Door meerdere zintuigen tegelijkertijd aan te spreken, wordt het nóg persoonlijker. Probeer de gevoelens van mensen niet teveel te chanteren.

3. Wek vertrouwen

Vertellen dat je iets kunt, is leuk en aardig, maar iedereen is bekend met het gezegde "eerst zien, dan geloven". In een video heb je de kans te laten zien waarin je uitblinkt, wat alleen jij bedrijf kan.

4. Je benadert de werkelijkheid

Met video kom je veel dichter bij de werkelijkheid dan alleen met tekst of geluid. Of te wel: omdat beeld dichter bij de werkelijkheid zit, zullen mensen instinctief eerder geneigd zijn je te geloven.

5. Zogenaamde "scroll stopper"

Zien mensen een video, dan zullen ze eerder geneigd zijn te stoppen met scrollen dan als ze een lap tekst zien.

6. Maak het product tastbaar

Ook dat heeft weer te maken met "eerst zien, dan geloven". Als mensen zien wat ze krijgen, zullen ze eerder geneigd zijn het aan te schaffen. Ga maar na, op een datingsite zie je ook elkaars foto.

7. Mogelijkheid tot omzetten naar blog of audio

Alleen video is leuk, maar soms willen mensen ook weleens iets luisteren of nalezen. Dat kan in de vorm van een blogtekst of een podcast. Tutorials en interviews zijn makkelijk om te zetten.

8. De kracht van YouTube

YouTube is niet zomaar een interactief digitaal platform voor video's - het is na Google de allergrootste zoekmachine van het gehele internet (en het internet is overal). Door een eigen videokanaal aan te maken en in te richten kun je naamsbekendheid flink vergroten.

9. Vergroot de SEO waarden

SEO staat natuurlijk voor "Search Online Optimalisation". Algoritmes van Google zijn zo ingesteld dat websites mét video's beter vindbaar (hoger in de zoekresultaten verschijnen) dan websites zonder video's. Op de lange termijn heeft dit gunstige effecten voor je website.

10. Zoekresultaten in Google zelf

Wist je dat in Google (traditioneel toch een platform voor tekst) ook steeds vaker video's verschijnen in de zoekresultaten? En niet zomaar ergens in de resultaten maar helemaal bovenaan.

11. Video is onderdeel van de cultuur

Video is hét medium van de eenentwintigste eeuw, in al zijn toepassingen. Video is overal waar je kijkt.

12. Met je doelgroep in contact blijven

Video stelt je ook in staat met je doelgroep in contact te blijven. Hoe dan? Bijvoorbeeld in de vorm van vlogs waarin je kijkerssuggesties behandeld of waarin je veel gestelde vragen beantwoordt.

13. "Een beeld zegt meer dan 1000 woorden"

Ook die uitspraak ken je vast wel. Moet je nagaan dat een seconde beeld uit gemiddeld 25 frames bestaan. Moet je nagaan hoeveel frames - en hoeveel woorden - dat per video zijn.

14. Video's zullen sneller aangeklikt worden - als je een goede Thumbnail hebt

15. Inspelen op de toekomst - video is hard bezig tekst voorbij te streven

16. Je richt je beter op jongeren

Onder "jongeren" bedoelen we in dit geval de mensen tot 25 jaar: de generatie mensen die met internet en mobieltjes is opgegroeid. Zij kennen niet anders en weten niet beter dan dat ze video kijken.

17. Bezoekers blijven langer op je website "plakken"

Wist je dat je dat uit onderzoek gebleken is dat je bezoekers beter vasthoudt met video dan zonder?

18. Content combineren is ook positief

De SEO waarde van je website verhogen hangt ook samen met het combineren van meerdere soorten content. Je combineert behalve geschreven tekst en audio ook visuele elementen.

19. Kijkers en/of klanten individueel benaderen

Zelfs al is de benadering niet 100% individueel, je kunt in ieder geval doen geloven dat dit het geval is. Dat heeft te maken met de "persoonlijke" aard van video: de combinatie van geluid en beeld.

20. Jezelf opsplitsen

Door video's te maken, kun je op meerdere plekken tegelijkertijd zijn. Bedenk maar eens: terwijl jij bezig bent met je onderneming, kan jouw video online een klant over de streep trekken. Daar hoef je niet meer persoonlijk achteraan. Tijd is geld en jij gebruikt je tijd optimaal.

21. Snel tot de kern komen

Een groot voordeel van video is dat je snel tot de kern kunt komen. Je kunt heel eenvoudig met beeld onderstrepen of verder toelichten wat je met woorden zegt. Je woordenaantal blijft beperkt.

22. (Vaste) klanten warm maken

Met een video kun je eenvoudig klanten overhalen nogmaals een product bij je te kopen of van je diensten gebruik te maken. Bij iedereen langsgaan? Dat hoeft: stuur gewoon een video.

23. Sla de eerste kennismaking met een nieuwe klant over

Een ander voordeel van videomarketing is dat je geïnteresseerden en klanten met je kunt leren kennismaken via een persoonlijke video, bijvoorbeeld een welkomstvideo met toelichting.

24. Videomarketing werkt 24 uur per dag en 7 dagen in de week door

Dat betekent dat jouw filmpjes ook zullen worden bekeken als je een weekendje weg bent of ligt te slapen.

25. Geef eens een online videocursus

Je kunt een videocursus inzetten om op een persoonlijke manier les te geven. Je kunt hier een prijskaartje aan hangen. Zo verdien je geld aan meerdere cursussen, terwijl je maar één keer opneemt.

26. Video als gratis reclame

Niet elke vorm van video hoeft ingewikkeld in elkaar te zitten. Met een "doodgewone" smartphone kun je ook al een hoop bereiken, bijvoorbeeld je naamsbekendheid vergroten. Om gevonden te worden in YouTube hoef je niet te betalen. Dat geldt (meestal) ook voor Google.

27. Video's zijn laagdrempelig

Het fijne van video's is dat je ze lekker laagdrempelig kunt opzetten: video's zijn voor iedereen.

28. Conversie vergroten

Zet je je video's op een juiste manier op, dan kun je kijkers via YouTube doorgeleiden naar je website. Dankzij de YouTube video is het relatief eenvoudig om het vertrouwen van de kijker te winnen.

29. Vergroten van de keuze

Mensen zijn dol op keuze. Door ook video op je website aan te bieden, geef je je bezoekers de keuze waanraar ze op zoek bent. Lezen van tekst of toch filmpje kijken? Misschien wel allebei.

30. Huisstijl overbrengen

Het is veel makkelijker om de huisstijl van je bedrijf over te brengen (onder meer met logo, maar ook met kleuren) dan het is via tekst. Tekst is maar gewoon tekst: video is beeld én geluid.

31. Beeld blijft beter hangen

Beeld blijft veel beter hangen dan een lap tekst, dat is nu eenmaal zo. Hoe goed je het ook onder woorden kunt brengen, het is nog beter precies in beeld te brengen wat je bedoelt.

32. Met video bereik je verschillende mensen

Het fijne van video is dat je zowel gevoelsmensen, visueel ingestelde en luistergevoelige mensen kunt bereiken. De beste video's bereiken zowel gevoelsmensen als rationele denkers.

33. Video is ook ideaal voor de mobiele kijker

Meer en meer mensen bezoeken websites via hun mobiel. Mobieltjes worden ook steeds geavanceerder. De beeldschermen zijn groot en handig. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld tablets.

34. Je geeft je bedrijf een gezicht - letterlijk of figuurlijk: het is een uithangbordje

35. Gebruik "how to" filmpjes om de aandacht van mensen vast te houden

"How to" filmpjes vallen bij bijna elke doelgroep enorm in de smaak. Op laagdrempelige wijze kun je mensen kennis laten maken met je expertise. De kans dat je gedeeld wordt, groeit ook.

36. Onderscheidend ben je met video - bedrijven maken geen identieke video's

37. Onderscheid jezelf als herkenbare expert

Dit voordeel geldt vooral voor zelfstandig ondernemers. Ben je ZZP-er, dan ben je je eigen visitekaartje voor je bedrijf. Deel je waardevolle informatie op bijvoorbeeld YouTube, dan laat je meteen zien dat je weet waarover je praat en zullen mensen graag zaken met je doen.

38. Presenteer op YouTube als een eigen videokanaal

39. Ook niet onbelangrijk: video's maken is leuk!

Waarom video's maken? Omdat dat leuk is natuurlijk. Je vergroot je plezier in je werk en als jij enthousiast bent, zullen je klanten dat ook zijn. Wat is er beter dan met een glimlach naar werk gaan?

40. Video's maken is een geweldige manier om een goede indruk achter te laten

41. Geef je zelfgetrouwen een boost met videomarketing

42. Je band met volgers op sociale media wordt groter

43. Dankzij video wordt het ook makkelijker een mailinglijst op te stellen

En waar is een mailinglijst goed voor? Voor het re-targeten van je klanten natuurlijk. Via mail kun je klanten uit het verleden op de hoogte houden van ontwikkelingen in je werk en van aantrekkelijke acties. Dankzij re-targeting wordt het makkelijker klanten opnieuw voor je te strikken.

44. Klanten komen naar jou toe, in plaats van jij naar de klant

45. Je boekt meer resultaat met productlanceringen

46. Je geeft potentieel nieuw personeel een reden om voor jou te werken

Door te laten zien wat je in huis hebt en hoe een dag op de werkvloer eruit kan zien, ben je overtuigend bezig nieuwe werknemers voor je bedrijf te strikken. Nieuwsgierigheid wordt gewekt.

47. Ze zeggen niet voor niets: je snapt het pas als je het een ander kan uitleggen

Over bijna alle vormen van kennis wordt wel gezegd dat je het pas écht begrijpt als je een ander kunt vertellen waarom iets werkt of niet. Door erover te spreken, leer je er ook anders naar kijken.

48. Je kunt één video voor meerdere doeleinden inzetten

49. Met video leer je ook jezelf beter kennen

50. Vaardig met video en presentatievaardigheden? Ook goed voor je CV!

Video en de consument

In de marketingwereld geldt het principe "show, don't tell". Video's zijn hier het ideale middel voor. Uit onderzoek blijkt onder meer dan verreweg het grootste gedeelte van de mensen de voorkeur geeft aan video als ze meer over een product of dient te weten willen komen.

Videomarketing en ROI: Return of Investment

Wyzowl heeft onderzocht wat de ROI van videomarketing is. Onder de geënquêteerden had 86% meer traffic naar de website dankzij de inzet van video. 96% van de geënquêteerden gaf aan dat consumenten hun dienst of product beter begrepen en maar liefst 78% gaf aan dat dankzij video de verkopen waren toegenomen. Met andere woorden: video inzetten loont.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.