Waarom je nu met video content marketing moet beginnen!

Maak je op dit moment nog geen gebruik van online video? Dan heb ik deze Videomarketing Checklist speciaal voor jou geschreven.

Deze lijst is bedoeld voor bedrijven en ondernemers die met video beter gevonden willen worden en meer producten willen verkopen.

Video content marketing voor betere SEO en als versterking van je merkidentiteit

Naast een actieve website en social media, voegt content zoals video ook veel waarde toe aan je vindbaarheid in Google.

Met verschillende voorbeelden laat ik je zien dat het heel makkelijk is om snel en eenvoudig meerdere video's te maken voor je bedrijf.

Die video's kan je verspreiden via je social media (Instagram, Facebook, Linkedin) YouTube, je landingspagina's, nieuwsbrieven en ga zo maar door.

Gebruik deze checklist als handleiding of ter inspiratie en zie het als een goede start voor je eigen videomarketingcampagne. Er is geen beter moment om aan de slag te gaan met online video dan nu direct!

Je doelgroep zit klaar om naar jouw video's te kijken. Je hoeft ze alleen maar te maken.

De overwinningstocht van online video

Een stijgende lijn die alsmaar omhoog blijft gaan

Goede video content heeft de laatste jaren aanzienlijk veel terrein gewonnen op internet. Ook afgelopen jaar brak video nieuwe records en de stijgende lijn lijkt alleen maar door te zetten.

Grote sociale platformen zoals YouTube, Instagram en Facebook kondigen om de haverklap nieuwe investeringen aan. Zoals extra adverteeropties en mogelijkheden op het gebied van 360-gradenvideo, live streamen en virtual reality.

Het bereik van online video groeit en dat zien we ook terug aan bedrijven die volop gebruik maken van video-advertenties en branded video.

En dat is zeker de moeite waard, want video is een krachtig marketinginstrument voor bedrijven. Nederlanders kijken bij elkaar opgeteld meer dan drie miljard online video's per maand. Dat is per persoon meer dan 270 video's (!) (bron: ComScore).

Ondanks die hoge cijfers profiteert nog niet ieder bedrijf van het succes van online video.

Dat komt omdat video nog steeds wordt gezien als iets wat duur is en veel tijd in beslag neemt. Dat beeld is niet helemaal onterecht: grote internationale bedrijven hebben vaak gigantische budgetten beschikbaar en maken big budget televisiecommercials waar maanden werk in zit.

Er is niets mis met deze budgetten en grootschalige projecten, want het levert vaak prachtige resultaten op en ook een hoog rendement. Maar voor de meeste bedrijven die met video content marketing aan de slag willen, is zo'n high-end (online) commercial gewoon niet rendabel.

Wat voor video content dan wel?

Video content marketing trend: méér en langere video content

Tegenwoordig scoor je het beste met videoseries met een hoge infotainment factor. Denk aan interviews, reportages en mini-docs, productfilmpjes, tutorials, testimonials of videoblogs.

Content met inhoud, verpakt in een creatief jasje. Bijvoorbeeld één van je medewerkers die op een authentieke iets presenteert. Zo maakten wij voor Yakult een online serie waarin medewerker Makiko in haar keuken uitlegt hoe je verschillende Japanse gerechten moet maken.

Dit soort video's kan je via je videokanaal verspreiden en zo bouw je al snel een groot online videoplatform op met telkens jouw bedrijf en merk als middelpunt.

Van één eigen video naar compleet videokanaal

Het idee van één bedrijfsfilm op je website was een paar jaar geleden nog vrij vooruitstrevend, maar is inmiddels allang een verouderd concept.

Eén grootschalige video is vrij duur om te maken en je kan zo'n video maar eenmaal online zetten. Dus in verhouding tot meerdere kleine video's, levert één hoofd campagnefilm niet zoveel resultaat op. Het is juiste belangrijk om op constante basis actief te zijn met video.

'It's all about content', en het medium voor je online content wordt steeds meer video.

Dat zie je ook terug aan de manier waarop Google de ranking van je website bepaald. Zo heeft het aantal YouTube video's op je website een positieve invloed op je SEO. Terwijl Google juist minder waarde hecht aan zoekwoorden en andere tekstcontent op je website. Het heeft daarom veel meer zin om op vaste basis video-items te verspreiden via je website en social media.

Een eigen kanaal met veel video content is de standaard geworden. De grote bedrijven van Nederland hebben vaak al een eigen inhouse afdeling die nieuwe video's ontwikkelt en realiseert. Je kan natuurlijk ok zelf een plan opzetten voor meerdere korte video's en een videoproductiebedrijf inhuren die deze video's voor je gaat maken.

De video's kunnen vaak gewoon op je bedrijfslocatie worden gefilmd, met collega's aan het woord of in beeld.

Hierdoor kunnen draaidagen makkelijk worden ingepland en kan je op een dag veel korte video's opnemen. Ter inspiratie heb ik een checklist gemaakt met verschillende onderwerpen voor online video. Hopelijk brengt dit je op goede ideeën voor de start van je eigen videomarketingcampagne!

Videomarketing Checklist: een lijst met inspiratie

Neem de volgende onderwerpen eens door om te kijken welke video's interessant kunnen zijn voor je bedrijf.

Bekijk hoeveel video's je per onderwerp zou kunnen opnemen en ga op basis daarvan korte scripts uitschrijven. Wie zie je in beeld en wat wordt er verteld? Ben je hiermee klaar, dan kan je zelf (of met onze hulp) makkelijk meerdere filmpjes per dag gaan opnemen. Online video is niet langer duur en ingewikkeld maar juist super simpel!

1. Voorstelfilmpjes

Met deze filmpjes laat je je bezoeker snel en makkelijk kennis maken met de mensen achter jouw bedrijf. De filmpjes maken je bedrijf persoonlijk en wekken vertrouwen bij de kijker. Zet de filmpjes online op je Over ons-pagina, of lanceer een wekelijkse Maak kennis met… rubriek.

Medewerkers Je medewerkers stellen zich voor en vertellen over hun functie en ervaring. Dit filmpje kan gebruikt worden op de 'Over ons' pagina van je website. Ook in te zetten als "Werken bij" recruitment video.
CEO of leidinggevende De CEO of afdelingsmanager vertelt in een interview over de diensten die je afdeling aanbiedt en wat zij voor de klant kunnen betekenen.
Partners Je zakelijke partners vertellen in een klant testimonial waarom zij voor je bedrijf hebben gekozen en hoe de samenwerking verloopt.

2. Vlogs

Een vlog is een filmpje waarin je informatie deelt over een onderwerp binnen je vakgebied. Denk aan bruikbare tips, het beantwoorden van veelgestelde vragen, of geef je doelgroep advies bij het maken van een keuze. Met deze video's laat je zien dat jij de expert bent. Hiermee creëer je thought leadership.

Perfect als YouTube of Linkedin content, om mee te sturen met je nieuwsbrief of ter ondersteuning van een blog post.

Tips Wat zijn de laatste trends en waar moet je als klant op letten? Je helpt je doelgroep bij het maken van een keuze en stimuleert ze om contact op te nemen met jouw bedrijf.
Vragen beantwoorden (FAQ) Je beantwoordt in deze vlog veelgestelde vragen vanuit je doelgroep. Koppel deze video vervolgens aan een blog, landingspagina of je nieuwsbrief.

3. Productfilmpjes

Dit is een video waarin de toepassing of het uiterlijk van je producten gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Op te nemen in de studio of gewoon bij je bedrijf. De productvideo kun je gebruiken op de landingspagina van je produc tof bij een product release zodat je doelgroep nog meer informatie krijgt over je producten.

Uiterlijke kenmerken Iemand kan via deze video direct zien hoe het product is vormgegeven. De focus ligt hier dus op het uiterlijk van je producten, bijvoorbeeld door de producten vanaf een ronddraaiende presenteerschijf te filmen.
Toepassing product Dit is de digitale handleiding van je product. Leg stap voor stap uit hoe je product gebruikt moet worden door de handelingen voor te doen aan de kijker. Ondersteun de handelingen met tekst in beeld of een voice-over.

4. Tutorial video's

In een instructievideo geef je uitleg over een dienst, programma of product. Of je kunt kennis delen over je vakgebied in een online training. Een tutorial video kan je gratis verspreiden als handleiding voor je diensten, programma's en producten. Of je kan de filmpjes als e-learning lespakket of online training aanbieden.

Demonstratie Geef uitleg over het gebruik van een dienst of programma. Geef een presentatie in beeld en gebruik sheets en afbeeldingen ter ondersteuning.
Online training Een serie informatieve trainingsfilmpjes die elkaar als cursusonderdelen opvolgen. De video's kan je als e-learning videopakket beschikbaar maken.

5. Locatiefilmpjes

Een promotiefilm over je locatie is ideaal als je bedrijf bestaat uit verschillende vestigingen of ruimtes. Denk aan een sportschool, kinderdagverblijf of restaurant.

Ga langs bij de verschillende vestigingen, geef een overzicht van de faciliteiten en breng deze aantrekkelijk in beeld. De ruimtes kan je toelichten met tekst of een voice-over. De locatiefilm kan je inzetten als visitekaartje als je net bent opengegaan, of gebruik de film als sfeerimpressie waarin je een overzicht geeft van al je faciliteiten.

Visitekaartje Laat je nieuwe vestiging zien en gebruik het filmpje als visitekaartje om klanten uit te nodigen een keertje langs te komen.
Sfeerimpressie Laat de verschillende ruimtes van je bedrijf zien en beelden van de nabije omgeving. Breng klanten in beeld die gebruik maken van je faciliteiten. Of medewerkers aan het werk.

6. Klant testimonials

Een klant testimonial heeft de vorm van een korte review waarin je klant jouw diensten en producten waardeert. Een video review heeft meer impact dan bijvoorbeeld een tekst review omdat je de klant in beeld ziet en ook hoort spreken.

Klant Je klant vertelt over een dienst die je aan hem hebt verleend of over een product die hij van je heeft afgenomen.
Bezoeker Je bezoeker vertelt over zijn beleving van het event dat jij hebt georganiseerd.

7. Interviews

Met interview filmpjes kun je deskundigen aan de tand voelen over een onderwerp binnen je vakgebied, of juist je doelgroep om hun mening vragen. Met het interview format kan je snel meerdere korte video-items maken en deze als webserie online zetten.

Deskundige Leuke persoonlijke gesprekken waarin deskundigen praten over hun ervaringen in het werkveld.
Gebruiker Praat met jouw doelgroep over wat zij belangrijk vinden aan jouw diensten en producten.

Hoofdfilm + extra content + extra video exports

Op een productiedag kun je zo tientallen video's opnemen.

Die content kan vervolgens weer slim gemonteerd worden wat nog meer content oplevert.

Denk daarbij aan de bovenstaande video's zoals interviews, testimonials of vlogs. Hier kun je ook nog extra versies van maken: ingekorte varianten of versies voor social media in een ander formaat. De opgenomen video's worden zo vermenigvuldigd in nog meer video content.

Extra exports

4:5 versie voor mobiele apparaten De video kun je naast 16:9 (horizontaal, desktop) ook in 4:5 formaat (verticaal, mobiel) laten exporteren. Met de 16:9 versie heb je een video geschikt voor 16:9 beeldschermen (TV, computer, beursmonitor, beamer) en met de 4:5 versie een video geschikt voor social (Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin)
Ondertiteling in meerdere talen Je kunt je video ook ondertitelen in meerdere talen. Zo kan je video ook door je internationale doelgroep goed bekeken worden.
Teasers Korte teaser van 10-25 seconden die de langere versie aankondigt. Hiermee kun je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een pagina waarop de hele video staat.

Begin met succesvolle video content marketing

Ik hoop dat ik je op nieuwe ideeën hebben gebracht. Wil je van start met online video en zoek je nog een partij die je hiermee kan helpen?

Pro Motion Film kan op 1 productiedag naast de hoofdfilm ook tientallen andere video assets opnemen. Deze deliverables zijn relatief voordelig om te maken, omdat je geen extra dag een cameraploeg langs hoeft te laten komen.

Hiermee kunnen we al je kanalen voor maanden van content voorzien. Denk naast inhoudelijke video content ook aan korte social clips, foto's, gifjes, video headers voor de website. We geven je graag advies!

Showreel Pro Motion Film

Bekijk hier een video met recent werk:

Vrijblijvende afspraak inplannen met Pro Motion Film

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!