Waarom je nu met video content marketing moet beginnen!

Maak je op dit moment nog geen gebruik van videocontent? Dan heb ik deze Videomarketing Checklist speciaal voor jou geschreven.

Deze checklist is speciaal opgesteld voor ondernemers en bedrijven die hun doelgroep nog beter willen bereiken aan de hand van goede storytelling video content.

Video content marketing versterkt je SEO en merkbeleving

Wil je beter gevonden worden in Google, marktleider worden binnen jouw branche of een hechte klantrelatie onderhouden met je huidige en toekomstige klanten?

Het zijn allemaal redenen om op structurele basis aan de slag te gaan met video content. Video content marketing zorgt er voor dat je in alle fasen van de customer journey de aandacht trekt.

Is video content marketing ingewikkeld?

Video content marketing is heel eenvoudig als je het slim aanpakt.

In dit artikel laat ik je via verschillende voorbeelden zien dat het heel makkelijk is om snel en eenvoudig meerdere video's te maken. Het gaat hierbij om video's die je eenvoudig zelf kunt verspreiden via social media platforms zoals Instagram, Facebook, LinkedIn en YouTube. Deze video's kun je ook inzetten op je productlandingspagina's, als video-advertentie of als nieuwsbriefvideo.

Gebruik deze checklist als handleiding of ter inspiratie en zie het als een startpunt voor je eigen op maat gemaakte videomarketingcampagne. Er is geen beter moment om aan de slag te gaan met online video dan nu direct!

Je doelgroep zit klaar om naar jouw video's te kijken. Je hoeft ze alleen maar te maken.

De overwinningstocht van video content

Een stijgende lijn die alsmaar omhoog blijft gaan

Goede video content heeft de laatste jaren aanzienlijk veel terrein gewonnen. Ook afgelopen jaar brak video nieuwe records en de stijgende lijn lijkt alleen maar door te zetten.

Grote sociale platformen zoals YouTube, Instagram en Facebook kondigen om de haverklap nieuwe investeringen aan. Zoals extra adverteeropties en mogelijkheden op het gebied van 360-gradenvideo, live streamen en virtual reality.

Het bereik van online video groeit. Dat zien we ook terug aan het groeiend aantal bedrijven dat volop gebruik maakt van video-advertenties en videoseries produceren voor hun doelgroep in de vorm van branded video.

Logische ontwikkeling

Het is een logische ontwikkeling. Want investeren in video content is meer dan de moeite waard. Video is een krachtig marketinginstrument voor bedrijven. Nederlanders kijken bij elkaar opgeteld meer dan drie miljard online video's per maand. Dat is per persoon meer dan 270 video's (!) (bron: ComScore).

Ondanks die hoge cijfers profiteert nog niet ieder bedrijf van het succes van video content.

Dat komt omdat video nog steeds wordt gezien als iets wat "duur is "en veel tijd in beslag neemt om te rpdocueren.

Dat beeld is niet helemaal onterecht: grote internationale bedrijven hebben vaak gigantische budgetten beschikbaar en maken big budget televisiecommercials waar maanden werk in zit.

Er is niets mis met deze budgetten en grootschalige projecten, want het levert vaak prachtige resultaten op en ook een hoog rendement. Maar voor de meeste bedrijven en ondernemers die met video content marketing aan de slag willen, is het gewoon simpelweg niet rendabel om duizenden euro's uit te gevan een een online commercial.

Wat voor video content dan wel?

Video content marketing trend: méér en langere video content

Tegenwoordig scoor je het beste met videoseries met een hoge infotainment factor. Denk aan interviews, online docu's, productvideo's, instructiefilms, klant testimonials of videoblogs.

Het gaat dan om content met inhoud, verpakt in een creatief jasje. Je doelgroep zit te wachten op leuke authentieke content. Video content waarin jij of je collega's in beeld komen. Zo maakten wij voor Yakult een online videoserie waarin medewerker Makiko in haar keuken uitlegt hoe je verschillende Japanse gerechten kunt bereiden.

Dit soort video's kan je via je videokanaal verspreiden en zo bouw je al snel een groot online videoplatform op met telkens jouw bedrijf en merk als middelpunt.

Van één eigen video naar compleet videokanaal

Het idee van één bedrijfsfilm laten maken voor je website was een paar jaar geleden nog vrij vooruitstrevend, maar is inmiddels allang een verouderd concept.

Eén grootschalige video is vrij duur om te maken en je kan zo'n video maar eenmaal online zetten. Dus in verhouding tot meerdere kleine video's, levert één hoofd campagnefilm niet zoveel resultaat op. Het is juiste belangrijk om op constante basis actief te zijn met video.

'It's all about content', en het medium voor je online content wordt steeds meer video.

Dat zie je ook terug aan de manier waarop Google de ranking van je website bepaald. Zo heeft het aantal YouTube video's op je website een positieve invloed op je SEO. Terwijl Google juist minder waarde hecht aan zoekwoorden en andere tekstcontent op je website. Het heeft daarom veel meer zin om op vaste basis video-items te verspreiden via je website en social media.

Een eigen kanaal met veel video content is de standaard geworden. De grote bedrijven van Nederland hebben vaak al een eigen inhouse afdeling die nieuwe video's ontwikkelt en produceert. Je kan natuurlijk ok zelf een plan opzetten voor meerdere korte video's en een videoproductiebedrijf inhuren die deze video's voor je gaat maken.

De video's kunnen vaak gewoon op je bedrijfslocatie worden gefilmd, met collega's aan het woord of in beeld.

Hierdoor kunnen draaidagen makkelijk worden ingepland en kan je op een dag veel korte video's opnemen. Ter inspiratie vind je hieronder de Videomarketing Checklist met daarin verschillende onderwerpen voor je video content. Hopelijk brengt dit je op goede ideeën voor de start van je eigen videomarketingcampagne!

Videomarketing Checklist

Neem de volgende onderwerpen eens goed door om te kijken welke video's interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf.

1. Storytelling videoserie

Laat aan de hand van mooie visual storytelling zien waar je mee bezig bent. In de vorm van een videoserie.

Met een serie voorstelfilmpjes laat je jouw doelgroep snel en makkelijk kennis maken met de mensen achter jouw bedrijf of de gezichten van andere klanten. Dit versterkt de merkbeleving. Want deze filmpjes maken jouw bedrijf persoonlijk en dat wekt vertrouwen bij je doelgroep. Zet de filmpjes online op je Over ons-pagina, of beter nog: publiceer een wekelijkse Maak kennis met… video via YouTube en je social media accounts.

Over welke personen?

Collega's Je collega's stellen zich voor en vertellen over hun dagelijkse bezigheden. Dit filmpje kan gebruikt worden op de 'Over ons' pagina van je website. Ook in te zetten als "Werken bij" recruitment video.
Klanten Een videoportret met je meest enthousiaste klanten in de hoofdrol. Laat hen vertellen over hun ervaring met jouw dienstverlening of hoe ze jouw product gebruiken.
CEO of leidinggevende De CEO of afdelingsmanager vertelt in een interview over de diensten die je afdeling aanbiedt en wat zij voor de klant kunnen betekenen.
Partners Je partners vertellen in een klant testimonial waarom zij voor je bedrijf hebben gekozen en hoe de samenwerking verloopt.

Voorbeeld van een storytelling video

2. Vlogs

Een vlog is een filmpje waarin je informatie deelt over een onderwerp binnen je vakgebied. Denk aan bruikbare tips, het beantwoorden van veelgestelde vragen, of geef je doelgroep advies bij het maken van een keuze. Met deze video's laat je zien dat jij de expert bent. Hiermee creëer je thought leadership.

Vlogs zijn authentiek en het voordeel van deze filmpjes is dat je in korte tijd meerdere vlogs kunt maken. Dat maakt het een voordelige vorm van video content marketing.

Perfect als YouTube of Linkedin content, om mee te sturen met je nieuwsbrief of ter ondersteuning van een blog post.

Tips Wat zijn de laatste trends en waar moet je als klant op letten? Je helpt je doelgroep bij het maken van een keuze en stimuleert ze om contact op te nemen met jouw bedrijf.
Vragen beantwoorden (FAQ) Je beantwoordt in deze vlog veelgestelde vragen vanuit je doelgroep. Koppel deze video vervolgens aan een blog, landingspagina of je nieuwsbrief.

Voorbeeld

Voor het ondernemersplatform nlgroeit namen we een reeks video's op waarin succesvolle ondernemers hun groeitips delen met andere ondernemers.

3. Productdemonstratiefilmpjes

Heb je een webshop of bestaat je business voornamelijk uit het verkopen van producten? Dan is het wellicht slim om een reeks uitlegvideos te maken waarin de toepassing van je producten gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Op te nemen in de studio of gewoon op bedrijfslocatie. De productvideo's kun je gebruiken op de landingspagina van je product of bij een product release campagne zodat de "buzz" rondom je product nog groter is!

Uiterlijke kenmerken Iemand kan via deze video direct zien hoe het product is vormgegeven. De focus ligt hier dus op het uiterlijk van je producten, bijvoorbeeld door de producten vanaf een ronddraaiende presenteerschijf te filmen.
Toepassing product Videohandleiding van je product. Leg stap voor stap uit hoe je product gebruikt moet worden door de handelingen voor te doen aan de kijker. Ondersteun de handelingen met tekst in beeld of een voice-over.

Voorbeeld

Om de producten van Repair Care toegankelijker te maken, produceerden we een serie met 16 eenvoudige productdemonstratievideo's. Deze hebben we vervolgens ook nog eens vertaald naar het Engels, Duits en Japans.

4. E-learning video content

Een andere slimme manier om met videocontent beter gevonden te worden en waarde te genereren voor je doelgroep, is door een serie e-learning video's te maken.

Deze video's kun je bijvoorbeeld aanbieden als online training. Zo'n trainingsvideo kan je gratis verspreiden als handleiding ter promotie van je diensten, lesprogramma en producten. Of je kan de filmpjes als e-learning lespakket of online training aanbieden via een betaald lidmaatschap.

Ook deze filmpjes kun je voordelig in bulk produceren. Als je van te voren alle scripts uitwerkt kun je zo zes tot tien filmpjes in een dag opnemen.

Online training Een serie informatieve trainingsfilmpjes die elkaar als cursusonderdelen opvolgen. De video's kan je als e-learning videopakket beschikbaar maken.

Voorbeeld

Voor de studenten van Bouwmensen maakten wij een serie met zes uitlegvideo's over het gebruik van diverse apparaten.

5. Locatiefilmpjes

Een promotiefilm laten maken over je locatie is ideaal voor organisaties die bestaan uit verschillende vestigingen. Denk aan een sportschool, kinderdagverblijf, verpleeghuis of restaurant.

Laat een cameraman alle vestigingen mooi in beeld brengen, geef een overzicht van de faciliteiten en breng deze aantrekkelijk in beeld. De ruimtes kan je toelichten met tekst of een voice-over.

Visitekaartje Laat je nieuwe vestiging zien en gebruik het filmpje als visitekaartje om klanten uit te nodigen een keertje langs te komen.
Sfeerimpressie Laat de verschillende vestigingen van je bedrijf zien en beelden van de nabije omgeving. Breng per vestiging op een creatieve manier de klanten en collega's in beeld.

Voorbeeld

Voor Zinzia Zorggroep produceerden we een serie met vier locatiefilmpjes over hun verpleeghuizen in Wageningen en Bemmel.

6. Klant testimonials

Een klant testimonial op video is authentiek en geloofwaardig. Een video review heeft meer impact dan bijvoorbeeld een tekst review omdat je de klant in beeld ziet en ook hoort spreken. Ook van deze video's kun je er makkelijk een paar per dag opnemen.. Al helemaal wanneer je een evenement organiseert waar veel van je klanten zijn te vinden.

Klant Je klant vertelt op locatie over een dienst die je aan hem hebt verleend of over een product die hij van je heeft afgenomen.
Bezoeker Je bezoeker vertelt over zijn beleving van het event dat jij hebt georganiseerd.

Voorbeeld

Voor een coachtingsbedrijf uit Amsterdam produceerden we vier klant testimonials.

7. Interviews

Met een reeks interview filmpjes kun je deskundigen aan de tand voelen over een onderwerp binnen jouw vakgebied, of juist je doelgroep om hun mening vragen. Met het interview format kan je snel meerdere korte video-items maken en deze als webserie online zetten.

Deskundige Leuke persoonlijke gesprekken waarin deskundigen praten over hun ervaringen in het werkveld.
Gebruiker Praat met jouw doelgroep over wat zij belangrijk vinden aan jouw diensten en producten.

Voorbeeld

Voor het zorgplatform LOC registreerden we een serie korte interview clips voor hun social media kanalen.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Videomarketing en video SEO tips

-> Volg deze 6 videomarketing stappen en behaal fantastische resultaten!

-> 10 tips om met video SEO beter gevonden te worden

-> Met deze 7 tips verdien je jouw investering in video content makkelijk terug

-> Hoe creëer je een hoog bereik met videocontent?

Hoofdfilm + extra content + extra video exports

Op een productiedag kun je zo tientallen video's opnemen.

Die content kan vervolgens weer slim gemonteerd worden wat nog meer content oplevert.

Denk daarbij aan de bovenstaande video's zoals interviews, testimonials of vlogs. Hier kun je ook nog extra versies van maken: ingekorte varianten of versies voor social media in een ander formaat. De opgenomen video's worden zo vermenigvuldigd tot nog meer video content.

Extra exports

4:5 versie voor mobiele apparaten De video kun je naast 16:9 (horizontaal, desktop) ook in 4:5 formaat (verticaal, mobiel) laten exporteren. Met de 16:9 versie heb je een video geschikt voor 16:9 beeldschermen (TV, computer, beursmonitor, beamer) en met de 4:5 versie een video geschikt voor social (Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin)
Ondertiteling in meerdere talen Je kunt je video ook ondertitelen in meerdere talen. Zo kan je video ook door je internationale doelgroep goed bekeken worden.
Teasers Korte teaser van 10-25 seconden die de langere versie aankondigt. Hiermee kun je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een pagina waarop de hele video staat.

Begin met succesvolle video content marketing

Ik hoop dat ik je op nieuwe ideeën hebben gebracht. Wil je aan de slag gaan met video content marketing en zoek je nog een partij die je hiermee kan helpen?

Pro Motion Film kan op een productiedag tientallen video assets opnemen. Met deze video's kunnen we al je kanalen maandenlang van content voorzien. Denk naast inhoudelijke video content ook aan korte social clips, behind the scenes clipjes, fotografie of video headers voor de website. We geven je graag advies over wat er allemaal mogelijk is.

Video content marketing via Pro Motion Film

Je kunt via ons een professionele bedrijfsfilm laten maken. Wil je continue leuke videocontent delen met je doelgroep?

Dan kun je ook gebruikmaken van onze video content marketing dienst. We stellen dan een plan op voor een hele serie video's. Klik op de button hieronder voor meer informatie over onze video content marketing diensten.

Video content marketing via Pro Motion Film

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!