Wat is een video marketing strategie?

Uitwerken video marketing strategie

Een video marketing strategie is een vooraf duidelijk uitgewerkt plan zodat je de grootste kans hebt dat je video's effectief zijn en leiden tot de gewenste doeleinden.

Voor bedrijven die een bedrijfsfilm laten maken is het belangrijk om eerst een goede strategie op papier te hebben.

De video marketing strategie bestaat uit de volgende vijf duidelijke stappen.

1. Wie is je doelgroep?

De eerste stap van je video marketing strategie is het vaststellen van jouw doelgroep. Wie wil je met je videocontent bereiken?

Voorbeeld

Je bent een ondernemersplatform die ondernemers met een omzet van 1+ miljoen per jaar aan elkaar koppelt om elkaar te helpen verder te groeien via mentorgesprekken.

Je doelgroep

Ondernemers. In dit geval ondernemers met meer dan een miljoen omzet. Dus je video marketing strategie moet getarget worden op grotere ondernemers, niet de CEO van de buurtsnackbar.

PRO TIP: Hoe kleiner je jouw doelgroep maakt, hoe persoonlijker je jouw videoboodschap kan inrichten. Je kunt je in de video dan echt richten tot een specifiek publiek. De kans op conversie is dan nog groter.

2. Wat is je doel?

De tweede stap is bepalen wat het doel is van je video of videocampagne. Op die manier kun je kijken welke soort video of boodschap het beste bij je video past.

Voorbeeld

 • Video doel A: Je wilt meer naamsbekendheid voor je nieuwe ondernemersplatform.

Hierbij past een video die inspeelt op gevoel en de kijker amuseert. Je kunt dan bijvoorbeeld een promotiefilm laten maken of online commercial.

 • Video doel B: Je wilt dat ondernemers zich inschrijven voor jouw dienst.

Dit is al een stap verder. Ondernemers weten inmiddels via Video A welke diensten jullie leveren.

Bij doel B past dan bijvoorbeeld een testimonial video laten maken van een tevreden ondernemer die over zijn ervaring vertelt.

 • Video doel C: Je wilt je netwerk warm houden.

Ondernemers hebben zich inmiddels ingeschreven. Je kunt ze betrokken houden bij jouw organisatie door leuke content te delen. Bijvoorbeeld een video met tips van andere groei-ondernemers.

3. Op welk kanaal ga je jouw video plaatsen?

Bepaal eerst op welk kanaal je je video gaat delen nog voordat je begint met het uitwerken van een boodschap. Niet iedere boodschap zal namelijk passen bij ieder platform, of andersom.

Bij Instagram video is bijvoorbeeld de regel: maximaal 1 minuut. Wil je een uitgebreid interview opnemen dan kun je dus beter een ander kanaal kiezen zoals LinkedIn of YouTube.

Of je boodschap aanpassen zodat deze in 1 minuut past.

Denk ook hierbij goed aan je doelgroep. Ondernemers met een omzet van 1+ miljoen zitten waarschijnlijk eerder dagelijks op LinkedIn dan op Instagram.

4. Welke boodschap wil je overbrengen?

Hoe breng je de boodschap vervolgens goed in beeld en wat wil je precies vertellen? Zorg er voor dat je de boodschap van te voren duidelijk op papier zet. Zo onderscheid je hoofd van bijzaak en blijft jouw video overzichtelijk en to the point. Je wilt het hoofddoel van jouw video niet uit het oog verliezen.

Voorbeeld

Je wilt de ervaring laten zien van een ondernemer die jouw diensten heeft gebruikt.

Dit kan in allerlei vormen. Bijvoorbeeld door de ondernemer te interviewen, of vast te leggen hoe zo'n gesprek gaat.

Kies de juiste vorm en schrijf vervolgens uit wat jij de ondernemer wilt laten vertellen. Neem de antwoorden als het kan ook al met de ondernemer door, zodat je eigenlijk al het hele verhaal op papier duidelijk hebt staan.

Mogelijke vragen:

 • Tegen welke zaken liep de ondernemer aan voor het gesprek plaatsvond?
 • Hoe verliep het gesprek, wat voor tips kreeg de ondernemer?
 • Heeft de ondernemer al concrete veranderingen in zijn bedrijfsvoering doorgevoerd na het mentorgesprek?
 • Waarom zou de ondernemer andere ondernemers zo'n gesprek aanbevelen?

5. Wat wordt de call to action van je video?

Een goede call to action aan het eind van je video is heel belangrijk. Hiermee stuur je je doelgroep aan om een bepaalde handeling te verrichten die overeenkomt met jouw doel.

Bijvoorbeeld een dienst afnemen, of iets minder direct: een website bezoeken. Zorg er voor dat de video-editor zo'n call to action niet vergeet toe te voegen.

De juiste video marketing strategie voor een doeltreffende videocampagne

Wil je professioneel aan de slag met een videocampagne met impact?

Pro Motion Film kan je helpen met het uitwerken van een effectieve video marketing strategie en vervolgens kan onze cameraploeg de videocampagne ook produceren.

Meer gerelateerde video content marketing begrippen:

Video content marketing Video marketing strategie Contentkalender Facebook video marketing Instagram video marketing LinkedIn video marketing Social video marketing Native video advertising Marketing funnel Customer journey Awareness marketing Evergreen content Engagement Merkbeleving Naamsbekendheid Thought leadership Lead Leadgeneratie Conversie Conversieratio Conversie optimalisatie Video concepting Google AdWords Google Analytics Video advertentie Pre-roll video Mid-roll video advertentie Post-roll video advertentie Out-stream video advertentie Benchmarking AB testen Doelgroep Targeting Rebranding Rich media banner Animated GIF Tone of voice Click through rate CPC (cost per click) CPL (cost per lead) CPA (cost per action) Videodistributie Video afspeellijst Video player Video embedden Video SEO Video tags Hashtag Thumbnail Video still Eindkaart Pay-off Jingle Offline marketing E-mail marketing B2c marketing B2b marketing Organisch bereik Paid media Landingspagina Sales pagina Bedankpagina Heatmap

Video content marketing door videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Doeltreffende campagnevideo maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Testimonial nlgroeit

Samen sterk

Merel Grolleman, KVK

In naam van nlgroeit wil ik de inmiddels 2 jaar durende plezierige en professionele samenwerking met Pro Motion Film benadrukken. Samen hebben wij veel verhalen van ondernemers onder de aandacht gebracht, geheel passend bij de huisstijl en cultuur van nlgroeit. Kortom, wij zijn enorm tevreden.

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%