Wat is YouTube video marketing?

Wat is YouTube video marketing

YouTube video marketing staat voor alle video content die gemaakt wordt speciaal voor YouTube met als doel zoveel mogelijk views of subscriptions te krijgen en een hoge betrokkenheid onder je doelgroep.

Er zijn twee manieren om aan YouTube video marketing te doen.

1. Video's op YouTube kanaal

De eerste manier is de meest voor de handliggende manier, namelijk om een eigen YouTube kanaal te beginnen en deze in te richten met video's.

Deze manier is gratis en vooral gericht op het creëeren van een vaste community die graag naar jouw video's kijkt.

Denk aan die paar bekende Nederlandse YouTubers en online gamers die miljoenen mensen weten te bereiken en daar ook nog eens gigantisch goed mee verdienen.

Zakelijk YouTube kanaal

Voor bedrijven en ondernemers die aan video content marketing willen doen is investeren in zo'n eigen kanaal ook heel waardevol.

Probeer hier dan wekelijks of maandelijks een nieuwe video te plaatsen over onderwerpen die met jouw of jullie diensten te maken hebben. De video's kun je ook professioneel uitbesteden.

Je YouTube video's hoeven dan echt niet perse miljoenen views of honderden comments te krijgen. Dat zal waarschijnlijk ook niet snel gebeuren.

Maar gelukkig heeft een interessante video met weinig bereik ook veel waarde. Hoe dan? Hier kom ik straks op terug.

PRO TIP: Een YouTube kanaal met video content beginnen is interessant voor bedrijven en ondernemers die aan video content marketing willen doen. Op de lange termijn zul je hier meer opdrachten uit halen en je netwerk uitbreiden en warm houden.

2. YouTube Advertising

Je kunt ook op een heel andere manier video's delen op YouTube. Namelijk via YouTube advertenties. Dit is vooral interessant voor bedrijven die bijvoorbeeld hebben geïnvesteerd in een videocampagne en op korte termijn een bepaald doel willen bereiken.

Denk bij video-advertenties aan de pre roll en mid roll video advertenties die jouw doelgroep tijdens het afspelen van normale YouTube video content krijgt te zien. Het voordeel hiervan is dat je in korte tijd veel mensen kunt bereiken. En je kunt de video advertenties targeten op jouw doelgroep.

Hier heb je wel een advertentiebudget voor nodig.

PRO TIP: YouTube Advertising is interessant voor bedrijven die bezig zijn met een tijdelijke videocampagne en snel veel bereik nodig hebben.

Voordelen van een YouTube kanaal met video's

Je hoeft als bedrijf of ondernemer niet veel views te krijgen om toch winst te halen uit video. Waarom?

Goed voor je SEO

YouTube is net als Google een zoekmachine. Als je in Google zoekt, dan kom je ook YouTube video's tegen.

Dus als jij jouw video inricht op slimme video tags en een SEO vriendelijke titel, dan kunnen nieuwe klanten via Google op jouw YouTube video binnen komen.

Voorbeeld

Stel je bent een schilder uit Apeldoorn en je plaatst een video met de titel: "Kijk hoe wij dit huis schilderen in Apeldoorn", met de zoekwoorden: 'huis schilderen', 'Apeldoorn', dan is de kans heel groot dat mensen via Google op jouw YouTube video terecht komen.

Als er van de 20 views 1 iemand is die contact opneemt en jou inhuurt als schilder, dan heeft de YouTube video zichzelf al terugverdiend. Daar zijn geen duizenden views voor nodig.

  • Video en SEO tips

    Video en SEO

    Hoe kun je video inzetten voor SEO optimalisatie? In dit artikel vind je meerdere tips over video SEO zodat je online nog beter gevonden wordt.

Scoren met YouTube video op je website

Het algoritme van Google wordt ook heel blij van YouTube video's op je website. Als je een video vanaf YouTube embed op een landingpagina of blog artikel, en de video biedt relevante content, dan zal je pagina eerder stijgen dan dalen in Google. Ook hier is video goed voor je SEO.

Betrouwbaarheid en autoriteit uitstralen

Ook betekent het laten zien van YouTube video op je website dat jouw bezoeker een beter beeld krijgt van wie jullie zijn en wat jullie doen. Bijvoorbeeld door een bedrijfsvideo of klant testimonial te plaatsen op je site.

En als je in een video interessante informatie geeft over jouw vakgebied, bijvoorbeeld via een instructiefilm of interview, gaan mensen jouw ook zien als autoriteit.

Dat verhoogt de kans dat ze contact met je opnemen. Ook hierbij kan je al met een paar views veel resultaat behalen.

YouTube video marketing VS andere social kanalen

Het voornaamste verschil tussen YouTube video marketing en video marketing op LinkedIn, Instagram en Facebook video marketing, is dat het op YouTube 100% draait om video's.

Gebruikers op YouTube zitten in een video-omgeving en zullen daardoor ook meer tijd uittrekken om naar een video te kijken dan bijvoorbeeld op Facebook.

Op Facebook, LinkedIn en Instagram maakt video content een onderdeel uit van je persoonlijke tijdlijn en zal de aandacht ook gedeeld moeten worden met andere content zoals tekst en foto's.

Bij YouTube video's kun je er van uit gaan dat jouw kijker de tijd heeft. Daarom is long form content voor YouTube ook geschikt. Denk aan een uitgebreid interview of een mini docu. Verder maakt het niet zoveel uit of je video content een hoge amusementswaarde heeft of juist wat zakelijker is en inhoudelijk de diepte in gaat. Als je video's maar waarde bieden aan jouw doelgroep.

De juiste beeldverhouding voor YouTube

De videospeler van YouTube heeft een 16:9 horizontaal formaat. Net als het formaat van een televisiemonitor. Als je YouTube video's gaat maken dan kun je het beste dit formaat aanhouden, anders krijg je zwarte balken links en rechts.

Professionele videocontent

Wil je met YouTube video marketing al je doelen gaat behalen, dan is het belangrijk dat je video professioneel overkomt, echt waarde biedt aan je doelgroep en hen ook met een duidelijke call to action aanzet tot het ondernemen van de juiste actie.

Wil je optimaal resultaat behalen, denk er dan over om je video content uit te besteden.

Pro Motion Film

Wij hebben als videoproductiebedrijf jaren ervaring met het maken van doeltreffende videocampagnes en videocontent arketing voor websites, Facebook, LinkedIn, Instagram en YouTube. Hieronder vind je een paar video's die wij maakten voor YouTube kanalen van onze klanten.

Meer gerelateerde begrippen

Videocontentmarketing door videoproductiebedrijf Pro Motion Film

We zijn beelddenkers en verhalenvertellers. In alles zien we een shot of een invalshoek. We staan niet achter de camera, we léven er. Bekijk onze showreel:

Professionele video content laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Next Level Videomarketing Podcast

Voor bedrijven die willen groeien met video

Welke video's kun je het beste maken? En als je dan een bepaalde video gaat maken, hoe pak je dat dan het beste aan?

Ontdek het in de Next Level Videomarketing podcast:

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze overcomplete e-bookbundel:

Download de 7 masterclasses

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

Module 6. Geld verdienen met YouTube

Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Claim hier de complete PMF Bundle

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Maak & lanceer!

Maak en lanceer je eerste bedrijfsvideo in 7 simpele stappen.