Wat is kleurcorrectie?

Wat is kleurcorrectie?

Kleurcorrectie verwijst naar het aanpassen van de kleuren in een video door een video editor om de verschillen tussen de shots uit te balanceren.

Dit is een tijdrovend doch noodzakelijk proces dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het eindresultaat aanzienlijk hoger wordt.

Het doel van kleurcorrectie

We kunnen het doel van kleurcorrectie het best uit te leggen door ook kort in te gaan op color grading. Het zijn namelijk opeenvolgende stappen in het proces dat de video editor uitvoert om een video op professionele wijze te bewerken. Zoals gezegd gaat het bij kleurcorrectie om het vinden van de juiste balans. Doordat er meerdere camera's en invalshoeken worden gebruikt, kan er een onderling verschil ontstaan in de kleurverzadiging van scènes. Dit moet rechtgezet worden om de overgang van shot naar shot vloeiender te maken.

Zodra de video editor die heeft geregeld, is het tijd om aan de slag te gaan met color grading. Dit gaat een stapje verder dan wat we hierboven hebben besproken. Het doel van color grading is namelijk het veranderen van de sfeer van de shots. Zo krijgt een scène van een zonovergoten dag op het strand vaak een gelige filter, terwijl voor een angstige achtervolgingsscène over het algemeen een koelere kleur wordt gebruikt. Met deze techniek creëert de video editor een nog intensere beleving, wat de video een professionele uitstraling geeft.

Meer gerelateerde videomontage begrippen:

Videomontagesoftware Videobewerking Postproductie Edit suite Proxy editing KeyframeSpotten Decoupage Frame Shot Scène Picture lock Sound design Audionabewerking Rechtenvrije muziek Kleurcorrectie Converteren Aspect ratio BestandsformaatMP4MOVH264 ProRes 422 Exporteren Video export WeTransfer Revisieronde Fade in Fade to white Cross fade Split screen Graphic match Hard cut Wipe Blur effect Contrast Archiefmateriaal Cold open Call to action Motion graphics Logo-animatie Lower third Video watermark Off screen

Zo passen wij kleurcorrectie toe

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92