Wat is een bestandsformaat?

Wat is een bestandsformaat?

Het bestandsformaat van een video betekent de manier waarop een video gecodeerd is. Veelvoorkomende bestandsformaten zijn .MOV en .MP4.

.MP4 is hierbij verreweg het meest populair en dit bestandsformaat is geschikt voor video players zoals VLC en QuickTime en online platforms zoals YouTube, Facebook en Instagram.

De impact van het juiste bestandsformaat

Het kiezen van het juiste bestandsformaat voor je video kan een wereld van verschil betekenen. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de compatibiliteit en het gebruiksgemak, maar ook de kwaliteit van de video en zelfs de grootte van het bestand. Of je nu een filmmaker, vlogger of fotograaf bent, begrijpen hoe en wanneer je verschillende videoformaten moet gebruiken, is cruciaal.

Waarom het bestandsformaat ertoe doet

Het bestandsformaat bepaalt hoe gegevens in je video worden gecodeerd en opgeslagen. Verschillende formaten hebben verschillende compressiemethoden; sommige behouden een hogere beeldkwaliteit, terwijl andere meer gecomprimeerd zijn, wat resulteert in kleinere bestandsgroottes maar mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit.

Bijvoorbeeld, .MOV-bestanden, de standaard van Apple's QuickTime, staan bekend om hun hoge kwaliteit. Dit formaat is ideaal voor professionals die aan videobewerking doen, omdat het vaak minder gecomprimeerd is, wat betekent dat de kwaliteit behouden blijft, maar de bestandsgrootte groter kan zijn.

Voordelen van het .MP4-formaat

.MP4-bestanden, daarentegen, gebruiken een compressiemethode die de bestandsgrootte verkleint zonder al te veel kwaliteitsverlies. Dit maakt het ideaal voor gebruik op websites en sociale media platforms. Hier zijn enkele redenen waarom .MP4 zo breed wordt toegepast:

 • Compatibiliteit: Werkt op vrijwel alle platforms en apparaten, van smartphones tot tv's.
 • Kwaliteit: Biedt een goede balans tussen bestandsgrootte en kwaliteit.
 • Online gebruik: Wordt door de meeste sociale mediasites geaccepteerd, waardoor uploaden moeiteloos gaat.

Toepassing in je workflow

Bij het bewerken van video's is het essentieel om het einddoel van je video in gedachten te houden. Als je bijvoorbeeld van plan bent om je video op YouTube of Facebook te plaatsen, is een .MP4-formaat de beste keuze vanwege de brede acceptatie en lagere bestandsgrootte, wat het uploaden versnelt. Voor videobewerking of als het eindproduct op een groot scherm wordt getoond, biedt .MOV mogelijk een betere kwaliteit.

Kortom, het begrijpen van het doel en de beperkingen van verschillende video-bestandsformaten helpt je om slimme keuzes te maken in je videoproductieproces. Door het juiste formaat voor de taak te kiezen, zorg je ervoor dat je werk de hoogst mogelijke kwaliteit behoudt, compatibel is met de platforms die je kiest en toegankelijk is voor je beoogde publiek.

Meer gerelateerde videomontage begrippen:

Videomontagesoftware Videobewerking Postproductie Edit suite Proxy editing KeyframeSpotten Decoupage Frame Shot Scène Picture lock Sound design Audionabewerking Rechtenvrije muziek Kleurcorrectie Converteren Aspect ratio BestandsformaatMP4MOVH264 ProRes 422 Exporteren Video export WeTransfer Revisieronde Fade in Fade to white Cross fade Split screen Graphic match Hard cut Wipe Blur effect Contrast Archiefmateriaal Cold open Call to action Motion graphics Logo-animatie Lower third Video watermark Off screen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%