Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een bepaalde vorm van internetmarketing waarbij adverteerders beloningen uitdelen aan de partners binnen hun netwerk voor alle leads en/of gegenereerde verkopen die via hen (de affiliates) zijn aangeleverd.

Als affiliate kun je zo'n beloning in de wacht slepen door onder meer advertenties van de adverteerder op je eigen website te plaatsen.

Een speciale vorm van marketing

Als adverteerder kun je een groot netwerk hebben, maar één ding is zeker: het is nooit zo groot als het geheel van al je partners samen. Door je partners in te zetten voor advertenties bereik je een groter, maar ook ander publiek. Je bereikt mensen die je nooit eerder hebt bereikt. Hierdoor vergroot je de kans op verkoop aanzienlijk. Affiliatie marketing gebeurt aan de hand van een hyperlink. De partnerwebsite (de publisher) promoot de producten of diensten van de adverteerder aan de hand van een hyperlink en houdt hier vaak een kort, activerend praatje bij. Ook als publisher kun je een leuk extraatje verdienen aan affiliate marketing.

Bekendste Nederlandse affiliate netwerken

In Nederland zijn een aantal bekende affiliate netwerken actief. De bekendste zijn Daisycon, Awin, Parterize en TradeTracker. Dit zijn tussennetwerken die publishers en adverteerders met elkaar verbinden. Er zijn ook grote organisaties (denk als Bol.com) die affiliatie programma's aanbieden zonder dat er een tussenpartij aan te pas komt. Je gaat dan direct met Bol.com, of bijvoorbeeld Wehkamp of Coolblue in zee. Het is maar net wat jij fijner vindt.

Voordelen voor de adverteerder

Als adverteerder zijn er bijna geen nadelen verbonden aan affiliate marketing. Je krijgt de hyperlink naar het online product of de dienst via de publisher aangeleverd. Dit kost jou helemaal niets. Elke keer dat één van jouw bezoekers een voor de adverteerder gewenste actie onderneemt, krijg jij daar een kleine vergoeding voor. Er zijn veel bekende YouTubers die video's kunnen blijven plaatsen bij gratie van affiliate marketing. Het produceren van YouTube video's levert namelijk niet direct geld op. De inkomsten zitten hem in marketing mogelijkheden.

Voordelen voor de adverteerder

Ook voor de adverteerder zijn veel voordelen verbonden aan affiliatie marketing. Als je op het internet reclame plaatst, moet je daar vaak vooraf al geld voor betalen. Bij affiliate marketing is dat niet het geval: je betaalt de publisher met wie je een contract hebt pas als er via hem of haar een nieuwe klant is binnengekomen. Met andere woorden: je betaalt pas wanneer je iets verdiend hebt. Als je het slim aanpakt, verdien je altijd meer dan dat je kwijt bent.

Hoe zet je affiliate marketing in?

Voor je affiliate marketing gaat inzetten, moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben wat je precies wilt bereiken. Dit kan de verkoop van een product zijn, maar ook iets heel anders. Ook belangrijk is dat je van tevoren precies op een rijtje hebt wat je met affiliate marketing verdient. Daarnaast is het belangrijk dat je publishers uitkiest die aansluiten bij jouw bedrijf, producten en diensten. Verkoop je bijvoorbeeld potgrond, kies dan voor een blog over tuinieren en niet voor een blog over wielrennen. Er moet altijd een logisch verband zijn.

Meer gerelateerde begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%